Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] : Ako ospice i stignu u Zagorje, neće se proširiti, jer 95% Zagoraca je cijepljeno

Opasnost od pojave ospica u Hrvatskoj postoji, no ona nije jednaka u svim hrvatskim županijama

  • foto: novilist.hr

    foto: novilist.hr


Nakon što su se ospice pojavile u našim susjednim zemljama, Srbiji, BIH i Sloveniji, u kojima su zabilježeni i smrtni slučajevi, postavlja se pitanje kada će se one pojaviti i u Hrvatskoj. Ivan Lipovac, dr. med., spec. epidemiologije iz Higijensko epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo KZŽ rekao je kako opasnost od pojave ospica postoji i u Hrvatskoj, no da ta opasnost nije svugdje ista, odnosno nije ista u svim hrvatskim županijama.

U Zagorju procijepljenost dobra

Prema podacima HZJZ najslabija procijepljenost je u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je 2016. cijepljeno svega 65 posto djece. Prema riječima dr. Lipovca u našoj županiji je procijepljenost velika, preko 95 posto djece predškolske i školske dobi je cijepljeno protiv ospica, a s obzirom da je jedina zaštita protiv ove zarazne bolesti cijepljenje mala je šansa da se ona javi u epidemijskom obliku. – Teoretski se može dogoditi da netko donese ospice jer kod nas ima djece koja se nisu smjela cijepiti ili se nije stvorio imunitet. Dakle, kad bi se takav slučaj pojavio u našoj županiji ne bi se širio jer je procijepljenost jako dobra - kaže epidemiolog Lipovac. U našoj županiji ima pojedinačnih slučajeva gdje roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu, ali to kod nas nije uzelo maha kao u nekim drugim županijama gdje sada neki zabrinuti roditelji zovu ZJZ s pitanjem: 'Kada mogu cijepiti svoje dijete?'.

Bolest slična gripi, ali sa osipom

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest slična gripi, jedino što kod gripe nema osipa. Izvor zaraze je čovjek, a širi se kapljičnim putem. Bolest počinje zahvačanjem dišnih putova (hunjavica, suzenje očiju, kašalj i kihanje), zatim visokom temperaturom, nakon čega se pojavljuje gusti osip koji počinje najprije po čelu i obrazima, a onda se spušta na niže. Osipanje traje tri dana, a bolest do 10 dana ako nema komplikacija. Moguće komplikacija ove bolesti su upala pluća, upala srednjeg uha, sinusa, srčanog mišića, upala mozga i najgora komplikacija je smrt. Učestalost komplikacija poput upale mozga kao i smrtnost je 1 na 1000 oboljelih.

Ospice se potvrđuju pretragom krvi i urina u bolnici

Cjepivo je obavezno i njime biva zaštićeno od ove bolesti više od 95% cijepljenih. Prvi se puta dijete cijepi s navršenih godinu dana, a drugi puta se procijepi prije upisa u školu. Na pitanje kako osvijestiti roditelje koji odbijaju cijepiti svoju djece dr. Lipovac kaže: ''S obzirom da mlađe generacije roditelja nisu vidjele u svojoj okolini kako ta bolest izgleda i to najviše zahvaljujući njihovim roditeljima koji su ih dali cijepiti dok su bili mali vodeći brigu da ih zaštite trebali bi pogledati slike djece oboljele od te ozbiljne bolesti, a ne da se opet vraćamo u 19. stoljeće kada nije bilo cjepiva i kada su ljudi (najčešće djeca) umirali od te i ostalih bolesti koje se danas uspješno sprečavaju cijepljenjem. Cijepljenje je uz opskrbu pitkom vodom preventivna mjera koja je najviše doprinijela produljenju životnog vijeka ljudi“.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook