Prethodni članak
Sljedeći članak

Najveću božićnicu i ove godine u Zagorju daje firma iz Huma na Sutli

Tko će sve ove godine dobitni božićni poklon i u kojem iznosu, pitali smo tvrtke u javnom i privatnom sektoru te same građane


Božićnica je prigodna nagrada koja se smatra materijalnim pravom radnika, a koja nije izravno uređena Zakonom o radu već se uređuje kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu ili jednostavno odlukom poslodavca. Božićnica, regres ili 13. plaća proteklih su godina mnogim radnicima u Hrvatskoj bili tek nedosanjani san, no ovog bi se Božića situacija trebala promijeniti, jer bi prema najavama poslodavaca božićnicu za ove blagdane trebali dobiti i oni koji ju do sada nisu primali, a oni koji je i inače primaju, ovih bi blagdana mogli dobiti i malo izdašniji iznos. Naime, od 1. prosinca ove godine na snagu će stupiti odredba prema kojoj će se neoporezivi dio za božićnice, regres i ostale nagrade i naknade radnicima povećati s 2500 kuna na 7500 kuna.

Bolnica, Zagorski vodovod, Dunapack

Zaposlenici Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana ove će godine dobiti božićnicu u iznosu od 1.250 kuna, a isti iznos dobili su i prošle godine kada je zaposlenicima bio isplaćen isti iznos božićnice (neoporezivo) na plaći za studeni 2017. godine. Isplata je bila 12. prosinca 2017. godine. Zaposlenici Zagorskog vodova prema odredbama Kolektivnog ugovora dobit će božićnicu u iznosu 1.000 kuna. Iz tvrtke Valoviti papiri Dunapack odgovorili su nam kako će i ove godine svojim zaposlenicima isplatiti božićnice, a tu praksu već imaju godinama. Lani je taj iznos bio 1.000 kuna, a ove godine iznos još nije, kažu, definiran, ali će ići u kontekstu odluke Vlade o povećanju neoporezivog dijela, maksimalno koliko će firma moći izdvojiti. Iznos će se znati do 14. prosinca kada tvrtka planira godišnju večeru i obilježavanje 15. godišnjice rada Dunapacka.

Vetropack, HEP

Vetropack Straža će u skladu s kolektivnim ugovorom o materijalnim pravima radnika ove godine svojim radnicima isplatiti božićnicu u iznosu od 5.400 kuna. Od toga će 5000 kuna biti neoporezivo, što znači da će svaki radnik dobiti 5.000 kn neto + 400 kuna umanjenih za propisane poreze i osobne odbitke. Prošle je godine božićnica iznosila 5300 bruto, odnosno cijeli se iznos umanjivao za poreze i osobne odbitke. Sukladno Kolektivnom ugovoru, društva HEP grupe isplaćuju Božićnicu u iznosu od 1.200 kuna neto po radniku i to u prosincu s plaćom za studeni. Božićnica se isplaćuje kao oporeziva isplata, tj. poslodavac na svoj teret plaća pripadajući porez, prirez i doprinose iz i na bruto plaću. S obzirom na najavljene promjene u oporezivanju primanja radnika, HEP je razmotrio mogućnost isplate većeg neto iznosa Božićnice 2.500 kuna, a u okvirima ukupno planiranih (bruto) troškova za Božićnicu za 2018. godinu. Odluka će se provesti nakon što Vlada RH donese Pravilnik o izmjeni pravilnika o porezu na dohodak, odnosno nakon što Pravilnik stupi na snagu – odgovorili su iz HEP-a.

Hrvatska pošta povećava iznos božićnice

Djelatnici Hrvatske pošte ovih će blagdana dobiti veću božićnicu nego prošle godine. - S obzirom na nove okolnosti te najavljeno povećanje neoporezivog iznosa, plan nam je nakon 1. prosinca objaviti točan iznos ovogodišnje prigodne nagrade u prosincu. U svakom slučaju ona će biti viša od prošlogodišnje. S konkretnom objavom iznosa ćemo ići nakon objave odluke nadležnih tijela o povišenju limita neoporezivog iznosa nagrada zaposlenicima – odgovorili su iz Hrvatske pošte. Prošle godine, sukladno Kolektivnom ugovoru, Hrvatska je pošta nagradila radnike maksimalnim neoporezivim godišnjim iznosom, odnosno s 2500 kuna. Iznos jednokratne nagrade u prosincu 2017. bio je 1000 kuna, ostatak od 1500 kuna isplaćen je ranije tijekom godine. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam da je trenutno ugovorena božićnica u iznosu od 1250 kuna, kao i prošle godine.

ANKETA

Pitali smo građane primaju li božićnice u svojim firmama i koliko im to znači

Mihaela Matejaš (37), Lobor:


Trenutno na žalost ne radim, no prošle godine bila sam zaposlena u državnoj firmi i dobila sam božićnicu. To jako puno znači i trebalo bi biti standard i pravilo, ne samo u državnim poduzećima nego i kod privatnih poslodavaca. Znam da se kod privatnika rijetko dobiva božićnica i mislim da to nije opravdano, oni se mogu izvući, a vjerujem da bi svatko mogao dati bar nešto.

Karlo Smiljan (40), Zagreb:


Radim u privatnoj firmi, magistar sam farmacije. Ove ću godine dobiti božićnicu, kao i prošle, to je običaj kod mog poslodavca. Maksimalni iznos neoporezivi dobivamo, nešto više od 2000 kuna. Na žalost, nije kod svih privatnika tako, trebao bi to biti standard, pošto je neoporeziv dio, mislim da si većina poslodavaca to može priuštiti počastiti svoje radnike. Trebali bi, s obzirom na standard u Hrvatskoj, svaka kuna dobro dođe, a i više se potroši u prosincu.

Maja Bunčec (30), Zabok:


Ekonomist sam, trenutno na žalost ne radim, a prošle godine, kada sam radila u jednoj privatnoj firmi, dobila sam božićnicu. To je u toj firmi običaj, svake godine isplati se božićnica. To jako puno znači u blagdansko vrijeme, kada se puno više troši i više nam treba. Sve bi firme trebale dati taj neki blagdanski dodatak, koliko mogu. I da je sitnica, dobiješ dojam da nešto vrijediš poslodavcu.

Marija Elena Mrzljak (24), Oroslavje:


Na žalost, neću dobiti božićnicu ove godine. Radim u privatnoj firmi, kao blagajnik odnosno operater. Božićnica nije bilo niti prošlih godina. Mislim da si neke firme ne mogu priuštiti isplatu božićnica, no ima poslodavaca koji bi mogli, ali ne žele. Vjerojatno bi mnogi mogli bar nešto priuštiti svojim radnicima, prema mogućnostima, i sitnica dobro dođe u blagdansko vrijeme. Neki daju i bonove za trgovine, i to bi dobro došlo.

Ivan Šaban (26), Stubička Slatina:


Radim kod privatnika, kao industrijski dizajner. Ne znam hoću li ove godine dobiti božićnicu, još se ne zna sto posto. Prošle godine smo dobili, u novcu. Taj dodatak puno znači, jer se u prosincu standardno i više potroši, pa nešto ekstra novaca dođe taman da se pojača kućni budžet. Mislim da bi svi poslodavci trebali dati neki dodatak, koliko već mogu.

Dražen Cikota (50), Zabok:


Radim kao njegovatelj u državnoj firmi. Kod nas je božićnica, i to u novcu, običaj, pa ću je dobiti i ove godine. Puno se osjeti taj dodatak i dobro dođe. Što se privatnih firmi tiče, sve zavisi koliko koja firma ima novaca, bilo bi super i u redu da svi daju božićnicu, no u ovo vrijeme možda ipak ne mogu svi.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook