Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO]: Dok neke zagorske autoškole planiraju poskupljenje, neke to još nisu odlučile

S prvim danom 2018. godine na snagu je stupio novi Zakon o sigurnosti u prometu čime je određena i liberalizacija na tržištu autoškoli


Hrvatska je od 1. 1. 2018. uskladila s Europskom unijom što znači da je aktualna postala liberalizacija tržišta kada su u pitanju autoškole. To bi značilo da država više nije upravljač cijena autoškoli već svaka od njih može sama postavljati svoje cijene. Iako se u javnosti govorilo kako bi moglo doći do pojeftinjenja tečajeva u autoškoli, ta se informacija vrlo brzo pokazala kao netočna. Velika je većina autoškoli cijene odlučila povećati, jer kako su rekli vlasnici, ona nije rasla gotovo deset godina, a brojni su se troškovi povećali. Poskupio je benzin, održavanje automobila postalo je skuplje kao i njihova nabava, tvrde vlasnici autoškoli. Odlučili smo provjeriti kako će uslijed novih propisa postupiti vlasnici nekih zagorskih autoškoli.

Zasad ista cijena

Dalibor Tomašković, vlasnik ORO autoškole

Dalibor Tomašković, vlasnik ORO autoškole, ujedno najveće u Zagorju, rekao nam je kako zasada o povećanju cijena zasad ne razmišljaju. – Zasad se kod nas ne mijenja ništa. Ostajemo na istim cijenama, a obuka teče normalno. Iako, moram reći da bi realno bilo da cijene idu gore zbog povećanja troškova – rekao je Tomašković dodajući da cijena autoškole nije rasla više od 10 godina te je bazirana na cijeni goriva od cca. 5 kuna te nabavi novog vozila od 60 tisuća kuna. Tomašković nam je objasnio kako je minimalna cijena autoškole, do stupanja na snagu novih odredbi, bila 5695 kuna. – Cijena sata vožnje iznosila je 115 kuna plus PDV, a cijena sata predavanja 17,70 kuna plus PDV. Ispod toga se nije smjelo ići sa cijenom, a maksimalna cijena nije bila određena. Sada zapravo svatko može svoje cijene određivati sam bez ograničenja – istaknuo je vlasnik ORO autoškole. Objasnio je kako se, osim što se cijene mogu korigirati prema vlastitoj želji, mogu otvarati i nove autoškole što dosada nije bio slučaj.

Povećanje od veljače

Petra Kolarić, Autoškola BEST

Da pozdravljaju odluku o liberalizaciji tržišta rekla nam je direktorica Autoškole BEST iz Zaboka Petra Kolarić. – Mi sada možemo sami kreirati i definirati cijene i to smatramo dobrom odlukom. Bili smo, primjerice, svjedoci izuzetno velikom povećanju cijene goriva u 2012. godini, a cijena autoškole nije se mijenjala ni tad ni u natrag desetak godina. Troškovi su se gomilali i tada je zaista bilo teško poslovati – istaknula je Kolarić. Dodala je kako nisu rasli samo troškovi goriva već i svi drugi ulazni troškovi, među većima je svakako, održavanje vozila koje je osnovno sredstvo za rad. – Tu se radi o troškovima održavanja naših prostorija, nabavi uredskog materijala, plaćama zaposlenika… Mi smo mogli povećati cijene s povećanjem troškova no svjesni smo da bi tada izgubili znatan dio upisanih polaznika – dodao je Stjepan Kolarić, direktor u zabočkoj autoškoli. Ističe, povećanje cijene autoškole omogućilo bi i da se povećaju plaće instruktorima jer se kroz ove godine to nije moglo.

– To je izrazito težak i odgovoran posao, a instruktore nije lako naći. Mnogi ne shvaćaju da troškovi liječničkog, prve pomoći i ispitni troškovi zapravo nisu prihod autoškole – dodao je Kolarić ističući kako se nada da konkurencija sada kada je tržište liberalizirano neće postati nelojalna kad su u pitanju cijene. Petra Kolarić istaknula je kako Autoškola BEST planira povećanje cijene, no ne na uštrb korisnika jer oni su, kaže, jedna od autoškoli s najvećom reputacijom i s velikim stupnjem prolaznosti pa su ulaganja i u dodatnu edukaciju djelatnika, u automobile, ali i u održavanje redovnog poslovanja, nužna. – S povećanjem ćemo vjerojatno krenuti početkom veljače – zaključila je Kolarić.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook