Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Porodila bebu u autobusu uz pomoć malo dezinficijensa, jednog nožića i ručnika

Vraćajući se s kongresa u Veneciji, prim.mr.sc Jadranka Šanjug, inače ginekologinja zaposlena u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, sudjelovala je u nesvakidašnjem i hrabrom pothvatu


Putnici koji su 18. studenog putovali iz Tuzle prema Hamburgu, svoje će putovanje zauvijek pamtiti. Naime, na graničnom prijelazu Bregana jednoj od putnica u visokom stupnju trudnoće je pozlilo. Granični policajci odmah su, među putnicima u drugim autobusima, potražili liječnika ili medicinskog djelatnika koji bi mogao pomoći ženi do dolaska hitne pomoći.

Rodila se zdrava djevojčica

U jednom od autobusa bila je i prim. mr. sc Jadranka Šanjug, ginekologinja zaposlena u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koja se vraćala s međunarodnog kongresa iz Venecije. – Oko jedan u noći granični policajci obilazili su autobuse i tražili nekog s medicinskim iskustvom. Rekli su samo da je ženi pozlilo. Kada sam došla do njenog autobusa, rekli su mi da žena ima trudove i da joj je pukao vodenjak. Ona je već bila u polužećem položaju na sjedalu iza vozača. Bila je jako uplašena. Predstavila sam joj se i rekla da se mora smiriti te da moramo surađivati – ispričala nam je doktorica Šanjug. Kaže, pitala ju je kada joj je termin, koji joj je to porod po redu, a kada joj se predstavila i rekla da je ginekologinja, žena se uspjela smiriti. - Porodili smo zdravu djevojčicu i posteljicu te podvezala pupčanu vrpcu. To je gospođi bio drugi porod, a sve je skupa trajalo oko desetak minuta – naglasila je Jadranka Šanjug.

Bez medicinske opreme

Medicinske opreme, ističe, nije imala. U torbi uvijek nosi dezinficijens koji joj je poslužio da polije nožić kojim je preprezala pupkovinu, a netko od putnika dao joj je i sterilnu krpu, odnosno ručnik, koju je izrezala na trakice kako bi mogla podvezala pupkovinu. – U tim trenucima nisam razmišljala ni o čemu, ni o strahu ni o panici. Opstetičar sam dugo godina, imam iskustva i samo sam radila sve da porod bude uspješan. Moram reći da nisam nikad porodila dijete izvan bolnice – naglasila je liječnica koja dodaje kako se uvijek zalagala i zalaže za to da žene imaju najbolju moguću skrb i najbolje uvjete koji se mogu postići jedino u bolnici. – Ovo je za mene jedno novo iskustvo koje sigurno nikad neću zaboraviti. Moji kolege s kojima sam bila na kongresu vraćali su se par sati kasnije s autobusom u Hrvatsku pa sam im poslala poruku da sam utvrdila gradivo s kongresa jer sam, eto, na graničnom prijelazu porodila zdravu djevojčicu  - rekla je Jadranka Šanjug. Dodala je kako je bebica imala omotanu pupkovinu oko vrata pa je zapravo dobro što je reakcija bila tako brza i što je porod protekao kako treba. Putnici su, priča ginekologinja, bili šokirani i promatrali su sve sastrane, a pred kraj je jedan mladić malo pomogao. Doktoricu smo pitali bilježe li u bolnici često slučajeve da se žene porode putem do neke zdravstvene ustanove ili dolaska hitne. – Zna se događati da se porod dogodi ili kod kuće ili na putu do bolnice. Često su to višerotkinje, a razlozi znaju biti razni. Nekad su to vremenski uvjeri koji spriječe ljude da brzo dođu do bolnice, nekad jednostavno porod brže krene, a prirodu, zapravo, ne možete zaustaviti – rekla nam je za kraj mr. sc Jadranka Šanjug.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program