Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Porodila bebu u autobusu uz pomoć malo dezinficijensa, jednog nožića i ručnika

Vraćajući se s kongresa u Veneciji, prim.mr.sc Jadranka Šanjug, inače ginekologinja zaposlena u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, sudjelovala je u nesvakidašnjem i hrabrom pothvatu


Putnici koji su 18. studenog putovali iz Tuzle prema Hamburgu, svoje će putovanje zauvijek pamtiti. Naime, na graničnom prijelazu Bregana jednoj od putnica u visokom stupnju trudnoće je pozlilo. Granični policajci odmah su, među putnicima u drugim autobusima, potražili liječnika ili medicinskog djelatnika koji bi mogao pomoći ženi do dolaska hitne pomoći.

Rodila se zdrava djevojčica

U jednom od autobusa bila je i prim. mr. sc Jadranka Šanjug, ginekologinja zaposlena u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, koja se vraćala s međunarodnog kongresa iz Venecije. – Oko jedan u noći granični policajci obilazili su autobuse i tražili nekog s medicinskim iskustvom. Rekli su samo da je ženi pozlilo. Kada sam došla do njenog autobusa, rekli su mi da žena ima trudove i da joj je pukao vodenjak. Ona je već bila u polužećem položaju na sjedalu iza vozača. Bila je jako uplašena. Predstavila sam joj se i rekla da se mora smiriti te da moramo surađivati – ispričala nam je doktorica Šanjug. Kaže, pitala ju je kada joj je termin, koji joj je to porod po redu, a kada joj se predstavila i rekla da je ginekologinja, žena se uspjela smiriti. - Porodili smo zdravu djevojčicu i posteljicu te podvezala pupčanu vrpcu. To je gospođi bio drugi porod, a sve je skupa trajalo oko desetak minuta – naglasila je Jadranka Šanjug.

Bez medicinske opreme

Medicinske opreme, ističe, nije imala. U torbi uvijek nosi dezinficijens koji joj je poslužio da polije nožić kojim je preprezala pupkovinu, a netko od putnika dao joj je i sterilnu krpu, odnosno ručnik, koju je izrezala na trakice kako bi mogla podvezala pupkovinu. – U tim trenucima nisam razmišljala ni o čemu, ni o strahu ni o panici. Opstetičar sam dugo godina, imam iskustva i samo sam radila sve da porod bude uspješan. Moram reći da nisam nikad porodila dijete izvan bolnice – naglasila je liječnica koja dodaje kako se uvijek zalagala i zalaže za to da žene imaju najbolju moguću skrb i najbolje uvjete koji se mogu postići jedino u bolnici. – Ovo je za mene jedno novo iskustvo koje sigurno nikad neću zaboraviti. Moji kolege s kojima sam bila na kongresu vraćali su se par sati kasnije s autobusom u Hrvatsku pa sam im poslala poruku da sam utvrdila gradivo s kongresa jer sam, eto, na graničnom prijelazu porodila zdravu djevojčicu  - rekla je Jadranka Šanjug. Dodala je kako je bebica imala omotanu pupkovinu oko vrata pa je zapravo dobro što je reakcija bila tako brza i što je porod protekao kako treba. Putnici su, priča ginekologinja, bili šokirani i promatrali su sve sastrane, a pred kraj je jedan mladić malo pomogao. Doktoricu smo pitali bilježe li u bolnici često slučajeve da se žene porode putem do neke zdravstvene ustanove ili dolaska hitne. – Zna se događati da se porod dogodi ili kod kuće ili na putu do bolnice. Često su to višerotkinje, a razlozi znaju biti razni. Nekad su to vremenski uvjeri koji spriječe ljude da brzo dođu do bolnice, nekad jednostavno porod brže krene, a prirodu, zapravo, ne možete zaustaviti – rekla nam je za kraj mr. sc Jadranka Šanjug.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook