Prethodni članak
Sljedeći članak

Općina i Županija nude im pomoć, no one još uvijek ne žele ići iz svoje urušene kuće

Đurđa i Olga Broz i dalje žive u ruševnoj kući koja se, kako kaže izvješće građevinskog vještaka, ne može više renovirati. ipak, one iz kuće ne žele


U listopadu 2016. godine u našem listu pisali smo o kući u Donjem Škrniku kod Kumrovca na adresi Mlinska 2, gdje se urušio cijeli vanjski zid. Stanovnice urušene kuće, Đurđa i njena majka Olga, tada su odbile preseljenje u alternativni smještaj koji su im nudile Općina Kumrovec i KZŽ. Više od godinu dana kasnije, povodom blagdana posjetili smo Đurđu Broz i njenu majku Olgu koja je nedavno, kao jedna od najstarijih stanovnica Općine Kumrovec proslavila 94, rođendan.

Đurđa Broz snimljena u svojoj kući prije nekoliko mjeseci

'Sve se trese'

Niš novog se nije dogodilo, sve je isto kod nas. Olakotna okolnost je da nije tak jako zima, pa se ne smrzavamo previše. Makar se drva troše jako puno. U kući smo, moram zakuriti, moram skuhati. Lani nam je voda smrznula, pa sam imala pomoć sa svih strana. Crveni križ mi je vodu dopeljal, donesli su mi i deke, pomogli su ljudi– ispričala nam je Đurđa Broz te rekla da su joj pomoć nudili i Općina Kumrovec i KZŽ. Kaže, na općini su im rekli da bi trebali zbog sigurnosti ići van. Bio je i izaslanik županije, kumrovečki načelnik, svi im rekli da bi trebali iseliti iz kuće. - Nudili su nam smještaj kod rođaka Drageca Broza, no ja se nisam htjela dati van. Cigle koje su ostale nakon rušenja zida sad su se skroz zdrobile. Teško je uopće pristupiti kući– rekla nam je Đurđa pokazujući na teren za kojeg tvrdi da je klizište.

– Klizište ili kak mi po domaći velimo mel. Vidite da mi je celi plot h jarek otišal. Mislim da je kuća najviše popucala jer po cesti prolaze kamioni, tak da se sve trese. I auto rally koji prolazi po ovoj cesti isto oštećuje kuću – kaže Đurđa.

Najstarija stanovnica Općine Kumrovec

Đurđa kaže nam da nisi ne zna koje bi bilo najbolje rješenje situacije, jer ne zna kamo bi išla s mamom koja je nedavno proslavila 94. rođendan. – Ne znam koje je rješenje. Nemamo ništa od planova. Nemamo penez. To je li se kuća da popraviti, evo sami procijenite. Ne znaš od kud bi krenul popravljati? Ona se ruši sa svih strana. Kad je velika kiša non stop sam na tavanu, i po danu i po noći. To curi na sve strane. Grede su već isto tak dale svoje. Ne znam ni sama koje je rješenje problema. Dani prolaze, a mi doslovce tapkamo na mjestu– zaključila je svoju priču Đurđa Broz čiji se rasplet ne nazire.

Općina: Spremni smo pomoći!

Za komentar cijelog slučaja zamolili smo Darija Bezjaka stručnog suradnika u Općini Kumrovec, koji kaže da je Općina Kumrovec u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom angažirala i građevinskog vještaka.

– Napravljeno je građevinsko izvješće o stanju te kuće na Mlinskoj 2, koja je dotrajala i tako stara da jednostavno nije za neki dalji popravak. Organizirali smo sastanak s gospođom Đurđom i njezinim nećacima kao predstavnicima obitelji. Bilo im je predloženo, što smo se dogovorili s rođakom Dragecom Brozom da se one mogu useliti u njegovu kuću, a Općina i Županija bi onda sufinancirala dio koji je bio potreban urediti. No, Đurđa je rekla za svoju majku da se ona ne želi preseliti tamo već želi da se ta njezina kuća obnovi. Mi smo napravili što smo mogli, jedan dio smo zatvorili najlonom i odonda nije ništa dirnuto po tom pitanju jer imamo izvješće da se kuća ne smije dirati, tj. da kuća nije za stanovanje, jer da se ide u neki zahvat ne daj Bože da se kuća uruši. Općina nema stanove, one kojima je upravljala država ih je uzela natrag, mi njima više ne možemo njima upravljati da bi tu gospođe Broz smjestili. No, spremni smo i dalje pomoći kao i Županija, sve ovisi o tome kak se gospođe Broz odluče – rekao nam je Bezjak.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook