Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Mihovljančanka Slava proslavila stoti rođendan, kćerka joj izrecitirala emotivnu pjesmu


Doživjeti stotu uistinu je rijetkost, pa je sasvim razumljivo što takav rođendan pobuđuje pozornost. Tako su u petak, 23. kolovoza, 100. rođendan Slavi Koren, smještenoj u udomiteljskoj obitelji Biserke Petrinec iz Zlatara, životni jubilej, uz njezine najdraže, čestitali predstavnici zlatarbistričkoga Centra za socijalnu skrb, s buketom cvijeća među čestitarima je bila i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan - Pentek , kao i liječnik slavljenice dr. Janko Korpar iz zlatarske ispostave Doma zdravlja KZŽ. Čestitke i pokloni za slavljenicu stigli su iz njenog Mihovljana. Ispred Udruge umirovljenika lijepe želje i poklone uručili su Željko Čleković i Mijo Pintek, a ispred Općine načelnik Zlatko Bartolić.


Slavljenička torta i sirni štrukli
-Gospođa u svojoj životnoj dobi gotovo i ne treba zdravstvenu intervenciju. Zbog kronične bolesti, inkontinentnosti, pod stalnom je terapijom . Zapravo, više joj je potrebna stalna njega nego aktivno liječenje. Zbrinuta je svim pomagalima, u udomiteljskoj obitelji dobro se osjeća i vidi se da je zadovoljna- kaže dr. Korpar. Slava se veselila i daru Centra za socijalnu skrb. Znajući kako slavljenica voli cvijeće ružičaste boje, takav cvjetni buket bio je neizostavan. -Uz to, darovali smo slavljenici ono što joj je potrebito u svakodnevnom životu, od pidžame do čarapica. Dakako i slatke darove koje gospođa voli. Centar je slavljenicu smjestio u ovu udomiteljsku obitelj njezinom voljom,kao najprimjerenijim oblikom njezine zaštite, redovito je obilazimo i uvjerili smo se kako je zadovoljna, a to je najvažnije – riječi su Blaženke Milički, zamjenice ravnateljice Centra.

Rad na poljoprivredi
Slavljenica Slava iz Donje Šemnice udala se kasno, 1964. godine, za Stjepana Korena iz Mihovljana, rođenog 1923. godine (umro 1999.), koji je ostao udovac s dvoje djece, koju je prigrlila kao najrođeniju. Svoje nije imala. - Kad je naša majka umrla bila sam u 14., a brat u 11. godini. Pet godina sam još živjela s njom , dok se nisam udala. Brat je nastavio s njom živjeti i nikada nisam čula žalne riječi o našoj pomajci. Jako je mnogo radila u poljoprivredi, a i drugima je pomagala. Zimi bi na dva, tri tjedna došla k meni u Goru Veterničku odnosno Novi Golubovec. Kad sam preživjela moždani udar, nisam joj više mogla pomagati tako da smo brat i ja bili prisiljeni zbrinuti je na ovakav način, u udomiteljsku obitelj - kaže pokćerka Ana, spominjući kako je „mama“ Slava voljela starinska jela, posebice grah čušpajz. - Voli jesti „sva sa žlicom“, zatim čokolino,a nadasve štrukle s jabukama i sirom, spominje Biserka Petrinec u čijoj je obitelji slavljenica smještena od siječnja 2017. godine. Omiljeni štrukli sa sirom, za koje je odmah pitala, nisu izostali i u slavljeničkoj prigodi. I ono što je najplemenitije - Ana i Dragec nisu je zaboravili. Redovito je posjećuju, zanimaju se za njezino zdravlje, sjećajući se kako je uz njih bila kad je njima bilo najteže. Sada joj na najljepši način uzvraćaju ljubav! Ana joj je za rođendan napisala pjesmicu koju je i izrecitirala i poklonila krunicu,a onda je 'pala' i rođendanska pjesmica.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook