Prethodni članak
Sljedeći članak

Naša županija na desetom mjestu po recikliranju otpada u Hrvatskoj

Velik broj zagorskih domaćinstava već sada razvrstava otpad


Od 1. studenog na snagu je stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom. Jednostavnije rečeno, razvrstavanje i recikliranje otpada postaje obavezno. Dakle, ispred svake zgrade ili kuće moraju biti postavljena tri kontejnera, odnosno kante – za miješani, za komunalni i za recikliabilni otpad.

Na sredini tablice

Promijenit će se i način plaćanja. Naplata odvoza bi se trebala vršiti prema količini dok bi gradovi i općine, koji još nisu, do veljače 2018. godine morale nabaviti kante i kontejnere te uspostaviti nove cjenike. Rok prilagodbe na novu Uredbu jest tri mjeseca nakon čega bi komunalni redari one koji ne recikliraju otpad trebali kažnjavati.

A razlog zbog kojeg je Uredba o gospodarenju otpadom donesena na sjednici Vlade krajem svibnja ove godine jest nastojanje da se do 2020. godine čak 50 % otpada reciklira jer Hrvatska trenutno reciklira samo 18% otpada. Od hrvatskih županija najviše reciklira Međimurska županija i to 38,47%, a najmanje, 4,74 %, Sisačko – moslavačka županija. Krapinsko – zagorska županija na sredini je ljestvice. Smjestila se na deseto mjesto, a razvrstava se 14,43% otpada. Kontaktirali smo i neka komunalna poduzeća u Zaboku ne bismo li saznali jesu li i kada uveli razvrstavanje otpada za građane te što će se promijeniti Uredbom koja je stupila na snagu.

Komunalno Zabok i Krakom

Rukovoditelj za komunalne poslove Komunalnog Zabok Damir Tomek, rekao nam je kako je ta tvrtka građanima s područja koje obuhvaća, a to su grad Zabok te općine Sv. Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Bedekovčina i Krapinske Toplice, još 1. siječnja 2014. godine omogućila razvrstavanje otpada.

– Za kućanstva smo podijelili posude od 120 litara za odvajanje otpada te plave vreće za papir, postavljeni su zeleni otoci, organizirano je mobilno reciklažno dvorište, građanima su podijeljeni komposteri za biootpad za kompostiranje kod kuće, a građanima se zbrinjava i glomazni otpad – rekao je Tomek dodajući da većina građana pravilno razvrstava otpad, no ima dosta i onih koji to ne rade pravilno.

Direktorica Krakoma Katarina Posilović rekla nam je kako je ta tvrtka, koja pokriva područje grada Krapine te općina Đurmanec, Jesenje, Petrovsko i Radoboj, još 2013. godine podijelila plave kante i do tada se, kako kaže, razvrstavanje i izdvajanje korisnog otpada kontinuirano provodi. Posilović je naglasila kako je Krakom izgradnjom zajedničkog reciklažnog dvorišta stvorio uvjete da se osim papira, plastike, tetrapaka i sličnih otpada razvrstavaju i druge vrste iskoristivog otpada iz kućanstava.

– Građani s područja Krapine, Đurmanca, Jesenja, Petrovskog i Radoboja mogu bez naknade tamo predati papir, plastiku, boje, ljepila i smole, deterdžente, lijekove, ali čak i građevinski otpad, uz napomenu da fizička osoba može predati jednom mjesečno 20 kilograma građevinskog otpada – istaknula je Posilović.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook