Prethodni članak
Sljedeći članak

'Kod Šode' signalizacija ne radi nikad, a u Poznanovcu radi i kad ne prolazi vlak

Posljednjih su nam se tjedana javili nezadovoljni građani ukazujući nam na probleme koje imaju na pojedinim željezničko – cestovnim prijelazima u našoj županiji


U lipnju 2015. godine u našem smo tjedniku pisali slavodobitni tekst o tome kako je HŽ Infrastruktura konačno odlučila poduzeti nešto kada je u pitanju željezničko – cestovni prijelaz Celine u Zaboku, među Zabočanima poznatiji kao prijelaz 'kod Šode'. Riječ je o pružnom prijelazu na kojem se u posljednjih petnaestak godina događao velik broj prometnih nesreća, a one su vrlo često završavale s tragičnim posljedicama.

Gdje je rješenje Agencije?

Čelništvo grada dugo je godina pokušavalo ishoditi rješenje tog problema pregovarajući s Hrvatskim željeznicama. Konačno, prošle godine HŽ je odlučio da se spomenuti prijelaz treba označiti svjetlosno – zvučnom signalizacijom za koju su odlučili izdvojiti čak 1,2 milijuna kuna. Radovi su krenuli, uređaji su postavljeni, montirana je i kućica uz sami prijelaz...i tu priča staje. Najavljeno je da će svjetlosno – zvučna signalizacija biti puštena u rad u kolovozu 2015. godine, no tada se to nije dogodilo. Više puta smo kontaktirali korporativne komunikacije HŽ Infrastrukture ne bismo li doznali gdje je 'zapelo'. A od njih svaki put sličan odgovor:

Željezničko-cestovni prijelazi puštaju se rad odnosno stavljaju se u funkciju regulacije prometa temeljem Rješenja Agencije za sigurnost željezničkog prometa. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti Rješenje Agencije te u srpnju ili kolovozu pustiti u rad željezničko - cestovni prijelaz Celine“ – stoji u najnovijem odgovoru HŽ – a kojeg smo dobili ovih dana.

'Svjetli i zvoni bez ikakvog razloga'

No, nije tu kraj problemima s željezničko- cestovnim prijelazima. Javili su nam se i stanovnici Poznanovca sa svojim 'mukama po željeznici'. Tamo se, prisjetimo se, prije nekoliko godina na pružnom prijelazu dogodila teška prometna nesreća u kojoj su poginule tri djevojke. Nakon te tragedije na prijelazu je postavljena zvučno – svjetlosna signalizacija i činilo se da će stanovnici i putnici napokon odahnuti. No, ponovno su se javili problemi. Kako su nam rekli stanovnici Poznanovca koji žive u blizini prijelaza, ali i vozači koji onuda redovito prolaze, signalizacija se pali bez ikakvog smisla i potrebe.

Uključuje se bez razloga

Konkretno, događa se da automobili i po petnaestak minuta stoje na prijelazu čekajući da prođe vlak, no on, zapravo, uopće ne mora proći. - Jedne nedjelje čekala sam više od desetak minuta na prijelazu, a vlaka nije bilo. Nakon nekog vremena prišla mi je jedna gospođa, pokucala na prozor i rekla da neka samo prođem jer signalizacija ne radi, već se uključuje bez ikakvog razloga – rekla nam je jedna vozačica. Naravno, o spomenutom smo problemu također upit poslali u Hrvatske željeznice, oni su nama, prema svom običaju, vrlo šturo odgovorili da su s problemom upoznati, da ga uklanjaju te da se ispričavaju svim vozačima na neugodnostima.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook