Prethodni članak
Sljedeći članak

Centar za socijalnu skrb Z. Bistrica osniva savjetovalište za obitelji

Korisnici koji bi bili obuhvaćeni projektom su roditelji s propustima i pogreškama u roditeljskoj skrbi, djeca s teškoćama u razvoju i dr., a za ove usluge postoji velika potreba, navodi ravnateljica Centra


Centar za socijalnu skrb Zlatar Bistrica ima namjeru prijaviti se na natječaj „Unaprjeđivanje infrastrukture centara za socijalnu skrb kao podrška procesu deinstitucionalizacije – faza 1“ kao što je i navedeno u Planu i programu rada Centra za 2017. godinu. Financiranje projekta je iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Podršku u izradi projekta pruža Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projektna ideja s kojom se Centar ima namjeru prijaviti na natječaj je „Osnivanje savjetovališta pri CZZS Zlatar Bistrica za pružanje usluga savjetovanja i pomaganja pojedincu, obitelji“ prema članku 77. i 78. Zakona o socijalnoj skrbi. Visina pojedinačnog projekta je od 150.000 kuna do 15.120.000 kuna.

800 tisuća kuna

- Prva ideja je bila da se u sklopu projekta zaposle socijalni radnici, psiholog, logoped, defektolog stručnjaci koji su nam potrebni te je bila obuhvaćena veća kategorija korisnika, ali nažalost nije moguće zapošljavanje iz projekta. Prvi iznos projekta koji je obuhvaćao zapošljavanje, iznosio je 3.321.635,50 kuna. Nakon konzultacija s Ministarstvom, ponovno smo poslali prijavni obrazac s prilagođenom projektnom idejom, bez zapošljavanja, i manjim prostorom te čekamo ponovni poziv Ministarstva – pojašnjava ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zlatar Bistrica Marija Kurtanjek. Sadašnji iznos projekta iznosi oko 800.000 kuna. Ukoliko ne dođe do kakvih promjena, Centar bi projekt trebao predati do 31. prosinca ove godine te bi iduće godine započeli s korištenjem prostora. - Prostor koji nam je Grad Zlatar dao u zakup na razdoblje od 15 godina s mogućnošću produljenja s mjesečnom zakupninom od 1,00 kune od trenutaka korištenja prostora, nalazi se u Zlataru, Ulica braće Radić. Kako nam za ovaj projekt treba manji prostor, postoji mogućnost da Centar dobije na korištenje jedan drugi prostor u Zlataru, ali to ćemo vidjeti nakon konzultacija u nadležnom Ministarstvu – navodi ravnateljica, koja dodaje da se nada da će projekt proći na natječaju.

Udaljeni od Obiteljskog centra

Projektom bi se poboljšali uvjeti rada u Centru, smanjio bi se ulazak korisnika u institucije, poboljšala bi se kvaliteta života korisnika, povećao bi se stupanj osviještenosti šire zajednice za potrebe ciljanih korisničkih skupina. Korisnici koji bi bili obuhvaćeni projektom su roditelji s propustima i pogreškama u roditeljskoj skrbi, djeca s teškoćama u razvoju i dr. - Postoji velika potreba za tim uslugama, samim tim što smo udaljeni od Obiteljskog centra u Krapini, pa je mnogim našim korisnicima problem doći do Krapine što zbog neposjedovanja vlastitog vozila ili loše prometne povezanosti, materijalnih razloga i dr. – pojašnjava ravnateljica Kurtanjek.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook