Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorski list 300 brojeva: Zagorski cug, prethodnik Zagorskog lista


Nekad davno, a zatim i nedavno, par desetljeća prije 300-tog broja lista koji upravo čitate, Zagorjem su kružile novosNekad davno, a zatim i nedavno, par desetljeća prije 300-tog broja lista koji upravo čitate, Zagorjem su kružile novosti i vijesti na malo drugačiji način: Zagorskim cugom. Prvo izdanje krenulo je pol-četrtakom na krajnjim stanicama: Gornjoj Stubici, Đurmancu, Hraščini…uz dežurnu demižonku domaće šljive i čašicu «rakija za svakim, vodica za nikim», od prvog do zadnjeg vagona i obrnuto, slijevale su se vijesti z brega i dola. Mamurluk i drijemež prekinulo bi presjedanje u Zaboku, razvezali se jezici.

- Sused Štijef je fiškalu odnesel zadnjega purana. Nikak nemre dokrajčiti onu parnicu za pokojnim dedekom…Veli da bu prešel delat v Njemačku…
- V Budinščini je tuča kak orehi debela se trsje potukla, ni z kuruze nebu niš…Pucali su dečki, kak i navek, prekesne!
- Kulko bute dobili K15? (Onda još nije bilo upitno bude-ne bude…)
- V Zaboku iščeju nove radnike, morti bi se splatilo raspitati…

- V nedelju je «Zagorec» doma zgubil! Nije jim bil dan. Joj kak je Pep bil hud, jedva je pobegel z terena!
Do Zagreba su već svi sve znali. Stubičanci o Krapincima, Đurmeščani o Zlatarščanima, tek Pregrada je bila «nepokrivena», a rijetki iz tog pravca koji su u Velikom Trgovišću ušli na vlak, hvatali bi slobodno mjesto, pokrili se rukavom kaputa i u trenu zaspali snom pravednika.

Druge novosti išle su oko pol sedam. Slijevale se među drvenim klupama starih rasklimanih vagona prema školama u Zaboku, Krapini, Bedekovčini, Zagrebu.

- Kam idete na maturalac? Mi v Zadar 8 dana, u Ferijalni dom. Krapinski gimnazijalci peju v Grčku.
- Ljudi, stari mi je z Trsta donesel traperice! Prave, Wranglerice, pa da i nejdem na maturalac, imam traperice…
- Nejdem ni ja, sigurno bum imal popravak z njemačkog, ma, stara baš ima pik na mene!

Riječ do riječi…Riječi su naljepnice na stvarima i pojmovima, riječi su vjerodostojan odraz misli, a ideja pokrenuta dobrom mišlju urodila je – Zagorskim listom. Njegova slova, riječi i slike povezuju sve kute i zakutke Zagorja, donose najnovije vijesti, a ponekad služe okidanju opruga na bravama naših uspomena. I za razliku od klimave sudbine Zagorskog cuga – ima budućnost 300-ti mu je rođendan tek!

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook