Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Prvo zagorsko no – kill sklonište u četiri godine udomilo 428 pasa i 74 mačke

Skloništa prema novom Zakonu moraju imati kapacitet za smještaj 50 pasa, pa će se tako ovog proljeća Luč Zagorja s 40 –ak širiti na 120 mjesta, najavio je direktor Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, dr. vet. med. Mladen Jemeršić


Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu prošle godine, sve županije moraju imati sklonište za napuštene životinje. Također, bitna je novost da novi zakon ne dopušta eutanaziju životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu, kako je to bilo do sada. U tim bi se pitanjima moglo reći da je Zagorje napravilo iskorak – jedno od najbolje uređenih skloništa u Hrvatskoj, Luč Zagorja, smješteno u Selnici u općini Marija Bistrica slavi već četvrti rođendan, a no – kill politiku provodi od samog osnivanja. Skloništa prema novim propisima moraju imati kapacitet za smješataj 50 pasa, pa će se tako ovog proljeća Luč Zagorja, koje sada raspolaže s 40 – ak mjesta, širiti na 120 mjesta.

U prosjeku 90 dana

Objekt odlično uklopljen u okoliš, s ambulantom, prostorom za liječenje, za kupanje životinja, boxevima za izolaciju, ograđenim dvorišnim prostorom sagrađen je 2014. godine, na inicijativu Veterinarske stanice Zlatar Bistrica, koja je i investitor. Ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja ima sklopljen s većim brojem općina i gradova, u prošloj godini s njih 17. U četiri godine Luč Zagorja uspjela je udomiti 428 pasa i 74 mačke, od čega u prošloj godini 174 psa i 24 mačke.

- Brojem udomljenih životinja smo uglavnom zadovoljni. Napuštene životinje često dođu prepune parazita, a zdravstveno stanje ovisi o vremenskom razdoblju koje su provele na cesti. Važno je napomenuti da psi koji duže vrijeme borave na cesti pokupe razne bakterije i viruse, izgladnjeli su i dehidrirani, postaju poludivlji i opasni za okolinu, samim time te pse je teže socijalizirati, liječenje je dugotrajno i skupo, a njihov boravak u skloništu duži od ostalih – napominje dr. vet. med. Mladen Jemeršić, direktor Veterinarske stanice. Najviše napuštenih životinja je u periodu sezone redovnog cijepljenja protiv bjesnoće i u ‚sezoni štenaca‘, saznajemo od dr. Jemeršića, koji dodaje da psi u skloništu, u prosjeku, provedu oko 90 dana.

Znaju poteći i suze

Ove krasne životinje, koje često na vrlo okrutan način završe napuštene, kao primjerice nedavno na dvoznamenkastom minusu ostavljeni tek oštenjeni psi u jednoj zagorskoj općini, u Luči Zagorja od samog su početka mogle mirno spavati. Tako je jedna kujica u skloništu provela čak dvije i pol godine. Za pse koji duže vrijeme provedu u skloništu, djelatnici se, naravno, vežu.

Mirjana Zajec

– U tim slučajevima još bolje provjeravamo u čije ruke životinje odlaze, a naravno da nam je onda teško rastati se, znaju i suze poteći, no s druge strane je veselje što će konačno pronaći trajni dom. Činjenica da se kad – tad nađe udomitelj i za one pse koji su možda nemirniji, možda malo manje lijepi, daje nam vjetar u leđa – kaže veterinarska tehničarka Mirjana Zajec, koja najviše vremena provodi u skloništu i brine o njezinim stanovnicima.

Mlade obitelji s djecom

Ono što je za udomitelje jako važno, jest da se sve životinje koje dođu u sklonište čiste od vanjskih i unutarnjih nametnika, cijepe protiv bjesnoće, mikročipiraju, steriliziraju i kastriraju, a oboljele životinje se liječe. - U ove četiri godine našeg rada bila su tri slučaja vraćanja udomljenih pasa, ali to je bilo isključivo zbog teške bolesti udomitelja. U takvim je slučajevima to opravdano, to razumijemo, bolje nego da ti psi ostanu bez hrane, vode, skrbi – dodaje Mirjana. Udomitelji su u 90 posto slučajeva mlade obitelji s područja Krapinsko – zagorske županije, kojima je to većinom prvi pas, a pri odabiru svojeg budućeg ljubimca rado poslušaju preporuku djelatnika skloništa.

Dobrodošle donacije

Kako su općine i gradovi imali obvezu financijski sudjelovati 60 dana od smještaja životinje u sklonište, a Luč Zagorja provodi no – kill politiku, mnogo im znače donacije građana, institucija, udruga, škola. – Bilo u obliku hrane, zdjelica, dekica, novaca... sve je dobro došlo. I političari nisu ostali samo na riječima već i na djelima, pogotovo mladež SDP – a koja nam je pomogla, jedan vijećnik odrekao se svoje naknade u korist sloništa, uključile su se i druge stranke, ipak ima sluha za ove životinjice tu – pohvalila je donatore Mirjana Zajec.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook