Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠKREBLIN: 'Jačamo, razvijamo se te uvodimo novitete u našu turističku ponudu'

Općina Desinić se prijavila na program Interreg SLOVENIJA – HRVATSKA, projektom Veronika – mit romantične ljubavi zajedno sa partnerima: Občina Braslovče, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Občina Laško, Pokrajinski muzej celje, Razvojna agencija Kozjansko, Zagorska razvojna agencija. U sklopu projekta predviđena sredstva uložila bi se u izgradnju i uređenje Puta Veronike Desinićke


Zvonko Škreblin, načelnik općine Desinić za Zagorski list govori o prvim mjesecima novog mandata

ZL: Koje investicije bi istaknuli kao najznačajnije, a koje su realizirane u ovoj godini, a prvenstveno se tiču komunalne i prometne infrastrukture te vodoopskrbe?

ŠKREBLIN: U ožujku ove godine s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije sklopili smo ugovor za projekt modernizacije nerazvrstane općinske ceste Grešna gorica Fistrići. Spomenutim projektom modernizirana je navedena dionica i riješena odvodnja oborinskih voda duljine 1.457,10 m. Osim mjerljive izravne koristi za poboljšanje prometnog sustava, budući da predmetna dionica povezuje ukupno 4 sela općine Desinić, također je u pitanju i neizravni utjecaj na razvoj turizma zbog činjenice da predmetna cesta vodi, između ostaloga, kroz povijesnu značajnu i mitovima ispunjenu Grešnu Goricu koja je nedjeljivo vezana uz Veroniku Desinićku i Dvor Veliki Tabor, a čija je obnova turistički potencijal koji treba iskoristiti. Na lokaciji Gornji Zbilj, sanirano je klizište koje je predstavljalo ozbiljnu opasnost za stabilnost obiteljske kuće. Izrađen je i projekt sanacije klizišta u naselju Gornji Jalšovec. Na mjesnom groblju izvršeno je uređenje staze sa odvodnjom. Nabavljena je i postavljena led javna rasvjeta na potezu od Taborgradske ulice prema Grešnoj Gorici. Isto tako započeli su radovi na uređenju parkiralište kraj stambene zgrade u Ulici Stjepana Radića. Uz djelatnosti redovitog održavanja nerazvrstanih općinskih cesta koje obuhvaća nabavu kamenog materijala, prijevoz, rad stroja, čišćenje odvodnih jaraka, nabava cijevi i po prvi puta ove godine strojno čišćenje raslinja i granja uz ceste. Izvršeno je asfaltiranje i sanacija krpanjem nerazvrstanih općinskih cesta i to u Osredku Desinićkom, Košničkoj Gori, Ivanić Desinićkom, Gaber – Grohot.

ZL: Puno se ulagalo i u modernizaciju cesta, ali i u uređenje centra općine.

ŠKREBLIN: Ove godine je u potpunosti otplaćen kredit koji je pokrio troškove modernizacije nerazvrstanih cesta iz 2013. godine. U okviru natječaja Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sklopljen je ugovor temeljem odluke o odobravanju sredstava kapitalnih pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda za 2017. godinu, za dovršetak projekta izgradnja čekaonice, parkirališta i tržnice. Po pitanju vodoopskrbe u Taborgradskoj ulici u suradnji sa Zagorskim vodovodom izgrađeno je 700 metara glavnog voda. Ujedno općina je sufinancirala troškove izgradnje priključka u Košnici za dvije obitelji gdje je udaljenost od glavnog voda bila preko 400 metara. Općina također nastoji sudjelovati u podmirenju troškova izgradnje priključka na vodoopskrbni sustav za samohrane roditelje. Ove godine započela je izgradnja nogostupa u Ratkajevoj ulici, od Korena, uz istočnu stranu ŽC Desinić - Tuhelj - Velika Horvatska prema središtu općine, u dužini od 550 metara. Projekt je jednim dijelom financiran od strane ŽUC-a, a drugi dio financira Općina Desinić, koja je izradila i projektnu dokumentaciju.

ZL: Koje projekte ste prijavili na neku od mjera na EU fondove?

ŠKREBLIN: Krajem 2016. godine projekt „Rekonstrukcija građevine infrastrukturne namjene prometnog sustava cestovnog prometa nerazvrstane ceste Jelenjak – Jalšovec donji – Turnovo, duljine 2696,84 metara“, prijavljen je na natječaj iz mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima. Izvršena je i prijava na mjeru M07“Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, podmjera 7.4. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, podmjera 7.4.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje li proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu sa projektom Rekonstrukcija rodne kuće Đure Prejca u spomen kuću i turistički info centar.

ZL: Puno se govori o razvoju turizma u Desiniću. Imate ogroman turistički potencijal, imate sreće što je na vašem području arhitektonski biser Veliki Tabor, ali i puno planova oko toga. Koje aktivnosti su dosada realizirane, a što je još u turističkom planu?

ŠKREBLIN: Po ovom pitanju značajna je suradnja i prijava na program Interreg SLOVENIJA – HRVATSKA, sa projektom Veronika – mit romantične ljubavi zajedno sa partnerima Občina Braslovče, Muzeji Hrvatskog Zagorja, Občina Laško, Pokrajinski muzej celje, Razvojna agencija Kozjansko, Zagorska razvojna agencija. U sklopu projekta predviđena sredstva uložila bi se u izgradnju i uređenje Puta Veronike Desinićke. Krajem 10 mjeseca obilježili smo i proslavili 5. Dane jabuka koju prati izložba starih sorata jabuka Desinića i okolice. Važnost manifestacije prepoznata je od strane Ministarstva poljoprivrede koje je ove godine bilo i pokrovitelj manifestacije, kao i od strane KZŽ koja je uz svu dosadašnju potporu, ove godine i financirala izradu kataloga jabuka kao kratkog uvoda u manifestaciju i njegove dosadašnje rezultate. Krapinsko zagorska županija planira otkup zemljišta oko Dvora Veliki tabor za potrebe nasada starih sorata jabuka.

ZL: Na Danima hrvatskog turizma u kategoriji najuspješnije destinacije ruralnog turizma, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela 'Po plavem trnaci' zauzela je drugo mjesto.

ŠREBLIN: Na Danima hrvatskog turizma, kao predsjednik TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela DHT, i gospodin Kladnički Milan, direktor TZ područja, preuzeli smo priznanje za turističku destinaciju Po plavem trnaci, gdje smo se pojavili kao finalistu u kategoriji Najuspješnija destinacija ruralnog turizma. Ovim priznanjem je prepoznat i nagrađen rad i trud svih dionika turističke ponude našeg područja, svih restorana, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, muzeja i ustanova, svih organizatora i dionika manifestacija. Ujedno zahvala ide i svim udrugama, osnovnoj školi i dječjem vrtiću na njihovom odazivu i aktivnom sudjelovanju na događanjima u našem kraju. Turističku ponudu već 15 godinu obogaćuje svojom prepoznatljivošću i jedinstvenošću Tabor film festival.

ZL: Kako napreduje gradnja hostela?

ŠKREBLIN: Upravo je gradnja spomenutog hotela također itekako dobrodošla aktivnost po pitanju jačanja, razvoja i noviteta u turističkoj ponudi našeg kraja. Sve je više interesenata i upita oko raspoloživosti i dostupnosti mjesta za noćenje. I iz tog razloga sretni smo što je investitor, gospodin Hajdinjak, prepoznao potencijal koji naša sredina pruža te će izgradnja hostela u samom centru Desinića, čiji se završetak očekuje slijedeće godine, svakako biti veliki korak ka ostvarenju turističke vizije naše općine i županije.

ZL: Nedavno je održana tribina o demografskoj slici Desinića, gdje je istaknuto izrazita depopulacija stanovništva. Zabrinjava li vas to?

ŠKREBLIN: Negativni podaci o stanju demografske politike naše države općenito, kao i naše sredine zabrinjavajući su i posljedica su negativnih kretanja u većini društvenih i gospodarskih sfera. Rješenje negativne demografske politike nažalost neće doći preko noći već je tu potrebno djelovanje, mjere i suradnja dionika na svim državnim razinama. U ovom sazivu općinskog vijeća osnovan je Odbor za djecu, mlade i obitelj koji će svojim aktivnostima i prijedlozima nastojati još više
nadograditi mjere koje su se po tom pitanju i provodile. Osim sufinanciranja prijevoza, terenske nastave, plivanja, vrtića i školske prehrane, ove godine jednoglasnom Odlukom vijeća dodijeljena su i sredstva za nabavu udžbenika učenicima osnovne škole. Ta mjera svakako će se nastaviti i daljnje sa, nadamo se, još povoljnijim uvjetima za roditelje.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program