Prethodni članak
Sljedeći članak

PONGRAC: 'Želja nam je izgraditi tržnicu, a stvorit ćemo preduvjete za otvaranje gospodarske zone'

Načelnica općine Kraljevec na Sutli, Danijela Pongrac, osvrnula se na provedene projekte, teškoće s kojima se susreće u radu te najavila aktivnosti u sljedećem razdoblju


ZL: Koje su aktivnosti obilježile prvih pet mjeseci vašeg drugog mandata na području Općine Kraljevec na Sutli?

Pongrac: Ona moja već ranije spomenuta „pravda i pravica“ koliko god da je spora ipak je dostižna, i ovaj puta se to tako pokazalo. Izbori su završili, dobili smo to što smo dobili, treba skupiti snage, poučeni još jednim iskustvom i hrabro krenuti dalje. Veseli me što smo u županiji dobili još kolegica načelnica. Zapravo smo nastavili tekuću godinu što se tiče mladih, škole i socijalne politike. Sufinancira se predškola, prijevoz učenicima i redovnim studentima, škola u prirodi. Također Općina sufinancira 50% ekonomske cijene dječjeg vrtića za svu djecu s područja Općine.

Povećana je naknada majkama rodiljama, za prvo dijete 1.000 kn, za drugo 2.000, za treće 3.000 kn i za svako slijedeće tisuću kuna više. Izgradili smo zaštitnu ogradu uz ŽC kod Područne škole Radakovo, dodjeljujemo prigodne darove najmlađima, brinemo u skladu s mogućnostima o našim udrugama koje su nosioci društvenog života na području Općine. Sufinancirali smo i sudjelovali u projektu Jumicar Hr – prometna kultura za najmlađe.

Uključili smo se kroz mjere socijalne politike u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje u javne radove te tako omogućili zaposlenje šestorici djelatnika. Prijavili smo se također u suradnji sa GD Crvenog Križa Klanjec na natječaj u projektu kako bi se pomoglo starijem i socijalno osjetljivom stanovništvu, gdje čekamo ishod natječaja. Dodjeljujemo učeničke i studentske stipendije. Ulažemo u izvanškolske aktivnosti, gdje nam djeca postižu vrhunske rezultate, primjerice, mali vatrogasci su nekoliko godina županijski prvaci na natjecanjima.

Što se tiče infrastrukture, uz redovno održavanje cesta i iskop kanala sanirali smo jedan most na području Općine koji je predstavljao problem radi prometovanja školskog autobusa, započeli smo zajedno sa Županijskom upravom za ceste drugu etapu izgradnje nogostupa u Kraljevcu na Sutli. Izgradili smo javnu rasvjetu, desni odvojak Kapelskog Vrha. Veliki problem predstavlja trusno područje i odroni uz ceste pa smo ove godine završili radove na drugom klizištu u Kapelskom Vrhu.

Klizište u Kapelskom Vrhu

U suradnji s Hrvatskim Vodama i Vodoprivredom Zagorje napravljena je dugoočekivana regulacija i iskop kanala na području Gornjeg Čemehovca i Kraljevca na Sutli. Radovi na groblju teku svojom dinamikom; izgrađena su nova grobna mjesta, završena betonska ograda, postavlja se panel ograda, klupe i koševi za smeće, sadi se hortikultura i izgrađena je i puštena u funkciju voda na novom dijelu groblja. Paralelno se intenzivno radi na imovinsko pravnim odnosima, ishođeno je rješenje o vlasništvu „Stare Škole“ u Kraljevcu, u tijeku je postupak rješavanja vlasništva Otoka ljubavi u Drašama. Javljanjem na natječaj u Ministarstvo graditeljstva odobrena su nam sredstva za izradu projektne dokumentacije za pristupni put sa parcelom kapele sv. Antuna na Antunošaku što je također u završnoj fazi te niz drugih manjih aktivnosti.

ZL: S kojim ste se teškoćama susretali u proteklom razdoblju?

Pongrac: Jako teško je raditi u „nezdravoj klimi“ kada pojedinci koji su jučer prisegnuli da će časno raditi za dobrobit svoga naroda, radi lošeg dana ili inata primjenjuju i donose neosnovane i nepromišljene odluke koje na kraju krajeva i njima samima štete. Tako je na žalost Općinsko vijeće stopiralo projekte poput dječjeg vrtića koji su 90 % bili u realizaciji. Još je 2014. godine krenuli smo s idejom, naišli na niz kompleksnih situacija, uz mjerodavne instirucije riješili vlasništvo same zgrade, donijeli pravne akte, ishodili suglasnosti, proveli postupak natječaja i na kraju krajeva našli investitora koji je svoje znanje i novac spreman uložiti, otvoriti koje radno mjesto. Još jučer smo se svi zajedno veselili projektu koji se željno isčekuje punih dvadeset godina. Je li sve ovo vrijedno da toliki trud i projekat hvalevrijedan za našu sredinu i mještane propadne na temelju nečijeg lošeg dana ili osobnog problema. Bojim se da će se i ovdje nažalost ponaosob morati snositi određene posljedice. Jedan od loših primjera je također činjenica neprihvaćanja izvršenja Proračuna za prvih šest mjeseci ove godine od strane Općinskog vijeća. Također bez razloga ili objašnjenja, još je čudnije što su isti ljudi samo par dana prije na odboru za financije i proračun taj identičan dokumenat prihvatili jednoglasno. I sam predsjednik vijeća je član Odbora i složio se da je sve u redu, no na sjednici iz samo njemu znanih razloga nije glasao za nešto što je u skladu sa zakonom odrađeno. Ljudski ego je ozbiljna stvar, ali na žalost u instituciji koja se zove Općina se na taj način ne liječi.

ZL: Koje projekte mještani Općine Kraljevec na Sutli mogu očekivati u narednom razdoblju?

Pongrac: Uz nastavak radova na gore spomenutim investicijama i projektima krenulo bi se uz potporu nadležnih Ministarstava i drugih institucija u izgradnju druge etape nogostupa, izgradnju javne rasvjete u naseljima kojim nedostaje (Kapelski Vrh-drugi dio, Pušava, Radakovo). Potrebno je također stvoriti preduvjete, projektnu dokumentaciju za gospodarsku zonu. Želja nam je vratiti tzv. sajmeni dan odnosno izgraditi tržnicu u Kraljevcu na Sutli. Asfaltiranje cesta je također prioritet, a ujedno i imovinsko pravni odnosi kako bi se iste mogle aplicirati na natječaje. Stvarani su preduvjeti za javljanje na natječaje iz EU fondova i svakako to moramo iskoristiti. Potrebno je također poraditi na očuvanju i predstavljanju kulturne baštine naše Općine bogatijem turističkom sadržaju za djecu, mlade i odrasle kao i prolaznike.

ZL: Što bi ste istaknuli kao posebno lijepe trenutke u par mjeseci novog mandata?

Pongrac: Jednostavno sam nastavila tempom kao i ranije, možda još čvršća. Jedina promjena je drastično smanjenje plaće iz hira ili nečijeg inata i još više posla. Jedan lijepi događaj na samom početku mandata je mlada misa našeg Krunoslava Kolara iz Kraljevca na Sutli, nakon punih 86 godina u našoj Župi, jedno lijepo iskustvo, stečena nova hvalevrijedna prijateljstva i veliko zajedništvo mještana, crkve, općine i same obitelji. Veseli me činjenica i izuzetna suradnja s mojim zamjenikom i mladim, pametnim ljudima koji su po prvi puta u općinskom vijeću, spremni se založiti bilo kao vijećnici ili volonteri i odraditi niz radnih akcija. Zaista im treba dati priliku i podržati ih jer na kraju krajeva rezultat ostaje ovdje, u našoj Općini.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook