Prethodni članak
Sljedeći članak

'Građani bi se cijepili, no cjepiva protiv gripe više nema'

Zagorci su u gotovo mjesec dana potrošili oko 10.000 doza cjepiva protiv gripe, a interes za cijepljenjem još uvijek postoji


- U ponedjeljak nam je dana mogućnost za narudžbu još jedne manje količine. Mi smo naručili oko 120 doza, a koliko ćemo još dobiti, ne znamo – rekao je dr. med. spec. epidemiologije Ivan Lipovac, voditelj Higijensko - epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije.

dr. Ivan Lipovac

Potvrdio je da je ove godine interes za cijepljenje izrazito velik te da je već prošle godine trend cijepljenja bio u porastu. - Gripe još nema, tako da se građani još uvijek mogu cijepiti, no u situaciji smo da ih nemamo čime cijepiti - dodao je dr. Lipovac. Na pitanje kada možemo očekivati gripu ove godine, rekao je da je to teško precizno prognozirati. - Prošle godine gripa nas je iznenadila i stigla već početkom prosinca. Za očekivati je, da sada pred blagdane kada ljudi počnu dolaziti u Hrvatsku i turisti na naše sajmove i Advente, da će s njima doći i gripa - rekao je dr. Lipovac.

Djelotvornost cjepiva protiv gripe je različita od sezone do sezone, a ovisi, između ostaloga, o tome u kojoj se mjeri cirkulirajući sojevi virusa poklapaju sa cjepnim sojevima, o dobi i zdravstvenom stanju cijepljene osobe i o tome je li osoba cijepljena prethodnih godina. U sezonama kada se sojevi dobro podudaraju, djelotvornost cjepiva se kod zdravih odraslih osoba kreće oko 70 %, a kod starijih osoba i osoba s kroničnim bolestima djelotvornost je u pravilu niža, dok u nekim sezonama može biti vrlo niska, primjerice 20 % -30 %. Međutim, kod osoba kojima je gripa ozbiljna prijetnja zdravlju, čak i smanjenje rizika od gripe cijepljenjem za 20 % je bolje nego da te osobe ostanu nezaštićene. Prošle godine od gripe je oboljelo više od 50 tisuća ljudi, a umrlo je 27.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook