Prethodni članak
Sljedeći članak

Matija iz 'Rožice' jedini je muški odgojitelj u županiji

Kada je 2009. godine upisao predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu, 26 – godišnji Matija Krizmanić bio je jedini muški student na godini, među otprilike 90 kolegica


Tete u vrtiću nisu nikakva neobična pojava, no muški odgojitelj u vrtićima se ne viđa često. Ako je suditi po statistikama glavni akter naše priče Matija Krizmanić jedini je muški odgojitelj u Krapinsko – zagorskoj županiji. Ljetne mjesece odradit će kao odgojitelj u Dječjem vrtiću Rožica gdje su ga mališani odlično prihvatili.

Stopama roditelja

Na odabir zanimanja, priča Matija, utjecali su roditelji – otac koji radi u prosvjeti i majka koja je također odgojiteljica. – Vjerojatno mi je bilo predodređeno da krenem tim stopama. Kad su krenule prijave za fakultete, prijavio sam se na mnogo toga – Filozofski, Hrvatske studije, ali i na Učiteljski fakultet gdje sam najbolje napisao prijemni pa sam se zato i odlučio na taj fakultet – ispričao nam je Matija dodajući kako je na prvoj godini postojala određena doza straha jer bio je jedini muški student među otprilike devedeset kolegica. Na trećoj godini studenti predškolskog odgoja moraju odraditi vježbe u vrtiću čega se Matija pomalo pribojavao. – Razmišljao sam kako se ponašati u grupi, kako pristupiti djeci, što obući… Ali kad uđeš među djecu i kada vidiš da te oni dobro prihvaćaju, sva trema i sav strah nestanu – rekao je Krizmanić dodajući da je bilo svakakvih komentara okoline kada je upisivao studij predškolskog odgoja. Muškarci su uglavnom bili u čudu dok su kolegice i prijateljice odluku prihvatile kao nešto sasvim normalno i uobičajeno. – Roditeljima je bilo drago što sam upao na bilo koji fakultet (smijeh), a obzirom da su obje prosvjetari bilo im je drago i to što sam odlučio raditi s djecom – ispričao nam je mladi odgojitelj koji se staž odradio u vrtiću Maslačak u Krapinskim Toplicama gdje su mu, kaže, mnogo pomogle odgojiteljica Zrinka Kraljić te njegova mentorica Melita Petrač.

Prvi radni dan

Radio je 'striček' Matija, kako da djeca zovu, i u Gajnicama te u pregradskom vrtiću. U trgoviškom vrtiću Rožica tek je dva tjedna, a snašao se, prema riječima ravnateljice Gordane Pavlinić, odlično. Matija se prisjetio i svojeg prvog radnog dana u karijeri odgojitelja. – Kad sam prvi dan trebao na posao rekao sam mami da me 'nekaj frče u želucu', ali kad sam došao u grupu klinci su me odmah prihvatili, uveli u igru i bilo je odlično – naglasio je Krizmanić dodajući da je slično bilo i u Rožici. Djeca su bila pripremljena da će doći novi odgojitelj, odmah su mu dali nadimak 'striček' Matija, a već sljedeći tren s dečkima je na vrtićkom dvorištu igrao nogomet. Nisu Matiji strane ni jaslice, odnosno briga o najmlađima, a mališanima se posebno sviđa što Matija svira gitaru. U radnoj okolini se ovaj mladić, kako tvrdi, nikad nije susretao s predrasudama zato što je muško, no smatra da su stereotipi razlog što se više muškaraca ne odlučuje na to zanimanje. – Nekako i mediji i društvo još uvijek kao normalno prikazuju da je majka ta koja više čuva djecu, da žene općenito više vremena provode s djecom, pa je još uvijek i više učiteljica u školama i više teta u vrtiću. Isto tako, biti odgojitelj vrlo je zahtjevno zanimanje. Ono nosi mnogo odgovornosti pa se je za njega i iz tog razloga teško odlučiti – naglasio je Matija Krizmanić.

'Kak ga bumo zvali? Pa Matija'

Najljepši dio njegova zanimanja, kojeg doživljava kao poziv, a ne kao puki posao, jest to što se od djece može jako puno toga naučiti, što su iskrena i uvijek spremna na druženje i kreativnost. Novim je djelatnikom zadovoljna i ravnateljica Dječjeg vrtića Rožica Gordana Pavlinić koja nam je objasnila da je Matija zaposlen zbog povećanog opsega posla kroz ljeto. – Djelatnici su počeli koristiti godišnje odmore, pa smo došli u situaciju da imamo 70 djece na četiri odgojitelja. Tako smo zaposlili Matiju koji pomaže u svim grupama, a ozbiljno razmatramo i mogućnost da mu ugovor produljimo i nakon ljetnog perioda – rekla je Pavlinić pričajući jednu anegdotu nakon Matijinog dolaska. Kaže, provela je Matiju kroz vrtićke grupe i pitala djecu kako će zvati svog novog odgojitelja. – Jedan dječak koji se isto zove Matija u čudu me pogledao i pitao: Kaj kak ćemo ga zvati? Pa Matija bumo ga zvali! – ispričala je ravnateljica.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook