Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koliko mjesečno zarađuju zagorski gradonačelnici

Svojeg gradonačelnika u Zagorju najviše plaćaju Krapinčani, a najmanje stanovnici grada Pregrade

 • plaća gradonačelnici.jpg
 • Emil Gredičak

  Emil Gredičak

 • Jasenka Auguštan - Pentek

  Jasenka Auguštan - Pentek

 • Zoran Gregurović

  Zoran Gregurović

 • Zlatko Brlek

  Zlatko Brlek

 • Marko Vešligaj

  Marko Vešligaj

 • Nikola Gospočić

  Nikola Gospočić

 • Ivan Hanžek

  Ivan Hanžek

 • plaća gradonačelnici.jpg
 • Emil Gredičak
 • Jasenka Auguštan - Pentek
 • Zoran Gregurović
 • Zlatko Brlek
 • Marko Vešligaj
 • Nikola Gospočić
 • Ivan Hanžek

Ako Vlada izmijeni, kako je najavljeno, Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, u budućnosti bi vijećnicima i skupštinama bilo onemogućeno da neizglasavanjem proračuna iniciraju nove izbore za gradonačelnike odnosno župane, što bi ojačalo pozicije lokalnih čelnika. Kako sada određuje zakon, proračune predlažu načelnik, gradonačelnik, odnosno župan, a o prijedlogu proračuna glasa Vijeće odnosno Županijska skupština. Ako proračun nije prihvaćen, donosi se odluka o privremenom financiranju koja može vrijediti tri mjeseca, nakon čega Vlada imenuje povjerenika i raspisuje prijevremene izbore. Dakle, neizglasavanjem proračuna, 'ruše' se gradonačelnici, načelnici ili župani. Podsjetimo, u posljednjih nekoliko godina takve su se situacije događale i u Zagorju - prijevremeni izbori održani su 2014. godine u Općini Tuhelj te 2015. u Zlataru. Ovim bi se potezom, dakle, s jedne strane onemogućila rušenja proračuna i eventualni prijevremeni izbori te dodatni troškovi i politička nestabilnost, a s druge strane, ojačala vlast 'lokalnih šerifa', kako ih se voli nazivati, koji se ne bi bojali za svoju poziciju do isteka mandata. Doduše, oni i jesu ti koje su birači izabrali neposrednim izborom, odnosno mandat su dobili izravno od građana.

Koeficijenti i osnovice

Nakon nedavnih lokalnih izbora, konstituirana su gradska vijeća, a novi i stari gradonačelnici preuzeli su dužnosti. S velikim ovlastima i odgovornostima ide im, dakako, i pristojna naknada, odnosno plaća. Proteklih nekoliko tjedana pokušali smo saznati kolike su, zapravo, plaće i naknade zagorskih gradonačelnika i njihovih zamjenika s obzirom da se u službenim odlukama barata s koeficijentima i osnovicama, godinama radnog staža i sl., što građanima, ukoliko nisu baš računovođe i ne daju si velikog truda, mnogo ne znači, a ti bi podaci trebali biti javnosti dostupni. Naravno, u obzir treba uzeti da neki od čelnika svoje dužnosti obavljanju profesionalno, a neki volonterski, dok neki primaju i saborske plaće ili mirovine.
Vešligaj – 0 kuna

Dakle, među gradonačelnicima zagorskih gradova, najveću plaću prima gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, koji dužnost obavlja profesionalno. Osnovna bruto plaća iznosi mu 21.333,40 kn, a neto 13.882,71 kn. Na ovu plaću nije uključen dodatak na staž i olakšice na djecu, a osnovica od 4.266,68 kn umanjena je za 8 % u odnosu na osnovicu koja je bila utvrđena Odlukom iz 2010. godine. Odmah iza Krapine našlo se Oroslavje, čiji si je gradonačelnik Emil Gredičak, za razliku od svojeg prethodnika, smanjio plaću na godišnjoj razini za 50 tisuća kuna. Ukinuo je dodatke na plaću te se sada na godišnjoj razini za njegovu plaću izdvaja 200 tisuća kuna bruto. To je oko 15.171 tisuća kuna mjesečno u bruto iznosu te oko nešto manje od 12 tisuća kuna u neto iznosu. Slijedi Zlatar, čija gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek dužnost obavlja profesionalno i prima plaću od 15.248,80 kuna bruto odnosno 11.956,65 kuna neto, pa Donja Stubica čiji je gradonačelnik Nikola Gospočić također profesionalac, s bruto plaćom od 15.302,62 kn odnosno neto plaćom od 10.013,38 kn. Na 4. mjestu je Klanjec, čiji gradonačelnik Zlatko Brlek prima, kao profesionalac, 11.900,93 kuna bruto odnosno 8.454.04 kuna neto, a slijedi Zabok, gdje gradonačelnik Ivan Hanžek kao volonter, prima bruto naknadu od 8849,75 kuna, odnosno 6053,23 kune neto. Na začelju je gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, koji kao volonter ne prima niti kune za vođenje grada, jer prima izdašnu plaću saborskog zastupnika.

Zamjenici profesionalci u Pregradi i Zaboku

Neki zamjenici, ako su profesionalci, imaju i veće plaće od svojih gradonačelnika. Takav je slučaj u spomenutoj Pregradi, gdje zamjenica gradonačelnika Gordana Križanec Ružić prima 6.200 kuna neto te u Zaboku, u kojem zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek prima 10.659,96 kuna neto. Od ostalih zamjenika, dvojica zamjenika gradonačelnika Grada Krapine Dragutin Kozina i Branko Varjačić obavljaju dužnost bez zasnivanja radnog odnosa i primaju bruto naknadu od 5.658,34 kn, u Zlataru zamjenik volonter Stanko Majdak prima bruto 5.835 kuna odnosno 3.865 neto, u Donjoj Stubici Gradsko vijeće još nije donijelo odluku o visini volonterske naknade, dok u Oroslavju Augustin Flegar dobiva naknadu od 2500 kuna neto. Najmanju naknadu, odnosno 500 kuna neto, prima zamjenik gradonačelnika volonter Zvonko Sever u Klanjcu.

Županu Kolaru plaća 15.903 kune neto

Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, osnovica za izračun plaća župana i njegovih zamjenika iznosi 1.760,82 kuna. Koeficijent za župana je 11,65, a za zamjenike župana 9,9. Ukupna neto plaća župana Željka Kolara iznosi 15.903,40 kn, što je u bruto iznosu 23.488,02 kn. Ukupna neto plaća zamjenice župana Jasne Petek je 13.308,57 kn, što je u bruto iznosu 19.698,30 kn. Ukupna neto plaća zamjenika župana Anđelka Fereka – Jambreka je 12.831,61 kn, što je u bruto iznosu 18.913,85 kn. Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki ima pravo na naknadu u neto iznosu 2.800 kuna mjesečno, što je u bruto iznosu 4.093,57 kn. Potpredsjednici Skupštine imaju pravo na naknadu u neto iznosu 1.500 kuna mjesečno, što je u bruto iznosu 2.192,98 kn.

Iako smo upite poslali i svim čelnicima zagorskih općina, još nismo dobili sve odgovore

Upite o plaćama i naknadama uputili smo i svim općinama u Krapinsko – zagorskoj županiji, no do zaključenja broja Zagorskog lista nismo primili sve odgovore. No, neke su nam općine ipak odgovorile. Tako smo saznali da naknada načelnika Zlatar Bistrice Žarka Miholića, koji svoju dužnost obavlja volonterski, iznosi 5.500 kuna neto, a njegovog zamjenika 1.800 kuna neto. Zvonko Jutriša, načelnik općine Hum na Sutli, kao profesionalac prima 13.664 kune neto, a njegova zamjenica volonterka 1590 kuna neto. Načelnik Velikog Trgovišća, profesionalac Robert Greblički prima 10.307 kuna neto, a njegova zamjenica, volonterka 3000 kuna. Marko Kos, načelnik Svetog Križa Začretja, kao profesionalac prima 10.551 kunu neto, a njegov zamjenik volonter, odrekao se prava na naknadu. U Kumrovcu su i načelnik i zamjenica volonteri. Načelnik Robert Šplajt prima naknadu od 4000 kuna, a zamjenica 2000. I u Općini Tuhelj na čelu su volonteri, pa tako načelnik Mladen Hercigonja prima nakndu od 4.400 kuna neto, a zamjenica 2400 kuna. U Zagorskim Selima načelnica volonterka Ksenija Krivec Jurak kao volonterka prima 4000 kuna neto, a zamjenik 2000 kuna. Općinski načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić je profesionalac te prima neto 7249 kuna mjesečno, a zamjenik kao volonter 1999 kuna. Mladenka Mikulec, načelnica općine Mače, prima plaću od 6588 kuna neto, a zamjenik 2000 kuna, dok Zvonko Škreblin, načelnik Općine Desinić kao profesionalac prima7356 kuna neto, a njegov zamjenik dužnost obnaša volonterski bez naknade. U Mariji Bistrici načelnik Josip Milički kao volonter prima naknadu od 3000 kuna neto, a zamjenica ne prima naknadu. U Krapinskim Toplicama načelnik Ernest Svažić, profesionalac, prima plaću od 10.300 kuna neto, a zamjenik volontersku naknadu od 1000 kuna. U Bedekovčini načelnik Darko Ban, koji dužnost obavlja profesionalno, prima 10.768 kuna neto, a zamjenik 3200 kuna.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook