Prethodni članak
Sljedeći članak

Krakom Općini Jesenje duguje preko milijun kuna za ekološku rentu; ove godine nije uplatio još ni kunu

Prijašnjih se godina, objašnjava načelnik, dug rješavao kompenzacijom za razne komunalne i infrastrukturne radove. Zbog činjenice da Krakom obavlja radove na cjevovodu i da je sanirao ceste, i dio ovogodišnjeg duga je u kompenzaciji i to iznos od oko pola milijuna kuna


Na području općine Jesenje već godinama na odlagalište Gorjak Krakom odvozi otpad iz Krapine i okolnih jedinica lokalne samouprave. Za to bi Krakom Općini Jesenje, prema odluci Županijske skupštine, sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom, trebao uplaćivati mjesečnu ekološku rentu koja iznosi nešto više od pedesetak tisuća kuna.

Odlagalište otpada Krakoma smješteno je u Gorjaku

Bez uplate ove godine

Krakom, dakle, ubire od grada i općina, za koje vrši odvoz na Gorjak, određeni postotak u svrhu isplaćivanja ekološke rente. No ove kalendarske godine Krakom Općini Jesenje nije uplatio nijednu kunu. Potvrdio nam je to jesejanski načelnik Andrija Ranogajec.

– Dug s danom kada pričamo iznosi 1.079.477,60 kuna. To je na proračun od oko 3,5 milijuna kuna jako velik novac, a ove godine nismo zaprimili niti jednu kunu uplate – rekao je Ranogajec. Prijašnjih se godina, objašnjava, dug rješavao kompenzacijom za razne komunalne i infrastrukturne radove. Zbog činjenice da Krakom obavlja radove na cjevovodu i da je sanirao ceste, i dio ovogodišnjeg duga je u kompenzaciji i to iznos od oko pola milijuna kuna.

– Krakom sve poslove koje obavlja, obavi korektno no ne možemo pristati da se sav iznos kompenzira. Jedan dio novaca mora biti uplaćen – ispričao je načelnik. Kaže, na tjednoj razini kontaktira s Krakomom, a uputio im je i nekoliko službenih opomena, no s njihove strane zasada nema mnogo sluha. Uglavnom dobiva odgovore kako se ta ekološka renta dosad kompenzirala te kako oni i dalje žele poslovati na taj način, no načelnik na to ne želi pristati. - Komunalne infrastrukture se napravilo puno, ali ja budućnost općine ne vidim u maksimalnom ulaganju u komunalnu infrastrukturu jer imamo domove i zgrade koji zjape prazni – ističe Ranogajec dodajući da je s problemom upoznao i župana Željka Kolara te gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića koji mu je obećao razgovarati s vodstvom Krakoma, no konkretnih informacija i rješenja zasada nema.

Rješenje problema

O spomenutoj problematici upit smo poslali i tvrtki Krakom. Direktorica Krakoma Katarina Posilović potvrdila je kako se dosada ekološka naknada kompenzirala povjeravanjem komunalnih poslova ili je te iste Krakom dobivao po kriterijima javnih nadmetanja.

Katarina Posilović, direktorica Krakoma

- S obzirom da prikupljena sredstva ekološke naknade Općina mora koristiti strogo namjenski za izgradnju komunalne infrastrukture, na taj način stvarani su uvjeti za zaposlenost kapaciteta u vlastitom društvu od javnog interesa. Od 2013. do 2017. godine na području Općine Jesenje na taj način je ostvarivana međusobna poslovna suradnja u svrhu izvođenja radova na komunalnoj infrastrukturi te su izvedeni raznovrsni građevinski i drugi radovi u ukupnoj vrijednosti od 2.843.491,50 kuna.

U istom razdoblju obveza ekološke naknade zatvarana je kompenzacija i to u ukupnoj vrijednosti od 2.883.328,33 kune – rekla je. Dodala je kako se trenutno na području Općine Jesenje izvode vodovodni radovi te radovi na uređenju oborinske odvodnje, a Općini su dostavljene i ponude za radove na nerazvrstanim cestama te za neke sitnije intervencije. Na naše pitanje planira li Krakom u skorije vrijeme uplatiti barem dio rente, konkretan odgovor nismo dobili tek izjavu da Uprava društva sa svojim vlasnicima dogovara i usuglašava poslovnu politiku pa su, kako kaže direktorica Posilović, uvjereni da će u cilju razrješenja navedene problematike postići obostrano prihvatljive poslovne dogovore. Za komentar o ovom problemu pitali smo i gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića koji nam je rekao da iz godine u godinu Krakom smanjuje svoje obaveze te da će se problem riješiti, napomenuvši da ga sigurno neće rješavati s kolegom Ranogajcem putem novina.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook