Prethodni članak
Sljedeći članak

HERCIGONJA: 'U zadnje dvije godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti na području naše općine od oko 26%'

Zagorski list razgovarao je s načelnikom Tuhlja o aktualnostima na području Općine


U povodu predstojećeg Dana Općine Tuhelj Zagorski list je razgovarao s načelnikom Mladenom Hercigonjom.

ZL: Koji su aktivnosti obilježile posljednjih godinu dana u tuheljskom kraju?

Hercigonja: Svakako treba istaknuti da smo u posljednjih godinu dana imali lokalne izbore. Na tim izborima mi smo (SDP), ponovno dobili povjerenje građana da upravljamo Općinom Tuhelj. Veseli me i to da imamo većinu u Vijeću tako da možemo sve odluke donositi samostalno i provoditi sve zadaće koje su pred nama.
U posljednjih godinu dana puno smo radili na izgradnji i poboljšanju komunalne infrastrukture. Asfaltirali smo oko 1.500 km cesta, proširili smo javnu rasvjetu u naseljima Sveti Križ, Prosenik i u Lenišću. Krenuli smo u veliki projekt proširenja novog groblja koji je u tijeku. Krenuli smo u projekt izgradnje dječjeg vrtića. Uspješno smo se prijavili na EU fondove za sufinanciranje novčanih sredstava.

Kroz čitav niz potpora kojim su obuhvaćene sve dobne skupine naše zajednice nastojali smo olakšati im životne prilike. Isplaćivali smo dar za novorođenu djecu, sufinancirali boravak djece u vrtićima, financiramo program male škole, sufinanciramo prijevoz za osnovnoškolske i srednjoškolske učenike, sufinanciramo nabavu udžbenika za učenike osnovne škole, isplaćujemo pomoć pri školovanju srednjoškolcima i studentima, dodjeljujemo pomoć poljoprivrednicima.

Posebnu brigu smo vodili o socijalno ugroženim stanovnicima sufinanciranjem školske kuhinje učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, podmirivanjem troškova stanovanja za socijalno ugrožene obitelji, dodjelom novogodišnjih i uskršnjih paketa, kao i dodjelom jednokratnih novčanih pomoći obiteljima koje su se našle u teškim životnim okolnostima.

Isto tako brinuli smo o društvenom životu naše općine, poticali smo sve ono što smo imali u programima. Podupirali smo rad udruga kojih ima mnogo, a koje imaju veliki značaj u životu našeg Tuhlja. Potpomagali smo njihov rad dodjelom financijskih sredstava, a sukladno njihovim projektima i našim financijskim mogućnostima. Također nastojimo potpomagati život i rad naše Župe. U proteklih godinu dana dobili smo priznanje od Instituta za financije o transparentnosti proračuna, što znači da vrlo transparentno upravljamo novcem građana.

ZL: S kojim poteškoćama ste se susretali u proteklom razdoblju?

Hercigonja: Jedna od najvećih poteškoća naše, a vjerujem i svih jedinica lokalne samouprave je ta što je ovaj model financiranja lokalne samouprave jednostavno dao svoje. Mislim da je ovaj model došao do jednog zida i da treba ozbiljno razmisliti da se ovaj model financiranja promijeni na način da se napravi decentralizacija novčanih sredstava. Događa se paradoks da je oko 70 % našeg proračuna zakonski ograničeno, tako da načelnicima preostaje samo jedan mali postotak od oko 30% kojima oni mogu kreativno upravljati. Treba dati mogućnost jedinicama lokalne samouprave da same kreiraju gdje će utrošiti novčana sredstva, jer one najbolje znaju koje su potrebe na njihovom terenu.

ZL: U kojoj je trenutno fazi projekt izgradnje Dječjeg vrtića?

Hercigonja: Dječji vrtić svakako je velika potreba za naše male Tuhljane. Nakon dugog čekanja i svih potrebnih priprema 18. travnja ove godine prijavili smo projekt izgradnje dječjeg vrtića za financiranje na fond Europske unije u sklopu Mjere 7. 4.1. Mogu reći da je projekt napravljen shodno svim normama i vjerujem da će biti odobren jer naše male Tuhljanke i Tuhljani zaslužuju jednake prilike kao i svi ostali mališani u drugim krajevima.

ZL: U kojoj je trenutno fazi projekt proširenja novog groblja?

Hercigonja: U tijeku je prva faza radova. Vjerujemo da će radovi biti završeni prije roka, tj. proljeća 2018. Radovi će biti gotovi već ove jeseni i moći ćemo krenuti u prodavanje grobnih mjesta. Na prodaju će biti oko 30 grobnica i 40 zemljanih grobnih mjesta s betonskim okvirima. Mogu reći da ima puno zainteresiranih, tako da vjerujem da će prodaji ići i da ćemo vrlo brzo prodati sve što će biti izgrađeno u ovoj prvoj fazi, pa ćemo imati sredstva za drugu fazu izgradnje.

ZL: U kojoj je fazi projekt postavljanja javne rasvjete? Koliki dio općine je pokriven rasvjetom?

Hercigonja: U ovom trenutku je javnom rasvjetom pokriveno oko 60% područja naše općine. Općina je ušla u projekt „New light“ koji je sufinanciran sredstvima EU i KZŽ. Tim projektom ići ćemo u modernizaciju javne rasvjete na području Općine do kraja 2018. godine i u proširenje na one prostore koji do sad nisu obuhvaćeni rasvjetom.

ZL: Ono što ohrabruje je otvaranje novih radnih mjesta nakon dugo vremena u općinskom središtu. Postoje li naznake za novim investicijama i novim radnim mjestima?

Hercigonja: U našim daljnjim planovima u narednom razdoblju htjeli bi urediti prostor iznad Vatrogasnog doma. Postoje neke naznake i kontakti da bi mogli krenuti s malo bolje plaćenom industrijom. Ciljamo na Informacijsko-komunikacijsku tehnologiju. Imamo kontakte s određenom tvrtkom koja bi bila voljna ovdje otvoriti svoj pogon. No, međutim daleko je to još od realizacije. Trebamo prvo pripremiti prostor, a nadamo se da ćemo i to uspjeti, jer bi otvaranje novih deset radnih mjesta na području visoke tehnologije bio velik uspjeh za Tuhelj.

ZL: Koje projekte još pripremate?

Hercigonja: U tijeku je uređenje Gajeve ulice u Tuheljskim Toplicama. Do sad je napravljeno 150 metara što još nije dovršeno iz razloga što smo osluškujuću potrebe lokalne zajednice, u dogovoru s Termama Tuhelj odlučili proširiti parkiralište ispred trgovine Trgocentra i kod Bazena na izvoru. Terme Tuhelj ustupit će dio svog zemljišta na korištenje za potrebe javnog parkirališta i javnog prostora.
Svakako jedan od važnijih projekata je i nogostup od Tuhlja do Tuheljskih Toplica. Željeli bismo urediti centar Tuhlja, kao i zgradu i podrum općine, kako bi taj prostor bio na korist svim našim mještanima i udrugama.

ZL: Svjedoci smo kako sve više ljudi emigrira van granica Hrvatske. Kakvo je stanje na području Tuhlja? Iseljavaju li i Tuhljani?

Hercigonja: S područja Tuhlja nema nekog većeg iseljavanja osim dnevnih migracija naših mještana koji rade u Zagrebu. Ono što veseli jest činjenica da je trend nezaposlenosti na području naše Općine u padu isto kao i na području cijele KZŽ. U zadnje dvije godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti na području naše Općine od oko 26%. Taj trend je jako dobar i trenutno imamo negdje još oko 100-ak nezaposlenih osoba na području Općine. Ove smo godine po prvi puta pokrenuli program poticanja razvoja malog poduzetništva, u sklopu kojeg sufinanciramo nove poduzetnike. Sve u svemu, to su ohrabrujuće brojke i ako smo mi i malo doprinijeli smanjenju nezaposlenosti, m smo jako zadovoljni.

ZL: Što biste poručili mještanima u povodu Dana Općine?

Hercigonja: Pozivam sve Tuhljanke i Tuhljane da zajedništvom gradimo Tuhelj. Želja nam je da gradimo Tuhelj baziran na napretku i promociji naše Općine. Svima čestitam Dan općine i blagdan Velike Gospe.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook