Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zahvaljujući pomoći države dobit ćemo jednu važnu novouređenu prometnicu'

Uoči Dana općine Hum na Sutli razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Jutrišom


ZL: Općina Hum na Sutli slavi svoju 25. godišnjicu postojanja. Kako bi opisali taj period i što bi izdvojili kao najznačajnije investicije?

JUTRIŠA: Bio je to period koji je obilježen značajnim kapitalnim ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, s ciljem pretpostavki za bolji život žitelja Huma na Sutli. Obilježen je i značajnim ulaganjima u proširenje i modernizaciju humskih tvrtki kao i u otvaranje novih pogona. U cestovnoj infrastrukturi novosagrađeno, modernizirano i asfaltirano je oko 80 km općinskih cesta, oko 25 županijskih i državnih cesta te sagrađeno oko 12 km nogostupa. Rekonstruirana je željeznička pruga od Đurmanca do slovenske granice u Lupinjaku, čime su stvorene pretpostavke za bolju povezanost Huma na Sutli i njenog gospodarstva s ostatkom svijeta.

Značajne aktivnosti financiranja vodoopskrbe i odvodnje započeto 2006. traje do danas. Uspjeli smo riješiti oko 97 posto vodoopskrbe te 55 posto fekalne odvodnje s izgrađenim suvremenim postrojenjem za obradu otpadnih voda. Za te su projekte uložena značajna sredstva, oko 54,5 mil. kuna, i to su bila sredstva Hrvatskih voda, Općine Hum na Sutli, Fonda za regionalni razvoj, EU sredstva. Dograđeno je i 250 kvadrata novog vrtića i adaptiran dio starog, na nekoliko lokacija širom općine uređena su igrališta, dograđena je i adaptirana suvremeno opremljena općinska zgrada, koja je stajala oko 5 mil. kuna. Otkupljeno je zemljište i sagrađeno novo nogometno igralište u Lastinama.

Energetski učinkovitom štednom LED rasvjetom pokriveno je oko 60 posto općine, a ukupno je u projekt javne rasvjete uloženo 1,8 mil. kuna. Uz 158 godina staru staklarsku tradiciju naše općine, Vetropack Stražu, ponosni smo i na naše ostale gospodarske subjekte, naročito na OMCO HR koja zauzima značajno mjesto na globalnoj svjetskoj razini. Posebno smo ponosni i na novootvorene tvrtke u zadnjih 25 godina (BDF – servis, Straža – Imo GP Špiljak Krklec – Metal, Brenta i druge). Mogu istaknuti da je općina navedeno gospodarstvo oslobodila plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu od preko 2,5 mil. kuna.

ZL: Sve to što se gradilo godinama, pretpostavka je i za daljnji razvoj Huma na Sutli. Koje bi investicije u proteklih godinu dana u cestovnoj infrastrukturi izdvojili kao najznačajnije?

JUTRIŠA: Slobodno možemo reći da smo u cestovnoj infrastrukturi odradili ozbiljne zahvate. Asfaltirano je oko 3,5 km cesta, a zadnjih godina asfaltiramo i prilaze kućama. Ono što je u kapitalnom smislu značajno je da smo završili projektnu dokumentaciju i sve pripremne radnje do elaborata i postupka s ciljem izvlaštenja vlasnika parcela na potezu buduće prometnice državne ceste između GP Hum na Sutli i GP Mali Tabor. Riječ je o prvoj fazi na potezu od centra Huma do poslovne zone Drajža, zaključno s tvrtkom OMCO Hrvatska. Općina je uložila u projektnu dokumentaciju i dokumente do građevinske dozvole s troškovima vještačenja oko 500.000 kuna. Projekt preuzima država koja je osigurala 4,5 mil. kuna u svom proračunu i to zahvaljujući ministru prometa Olegu Butkoviću i premijeru Plenkoviću koji je taj projekt i podržao. To je cesta u ravničarskom dijelu uz koridor rijeke Sutle, dužine oko 5 km, ujedno spojna cesta Hum - Pregrada - Gornji Hum - Sutlanska dolina - Zagorska Sela. Proširili smo i cestu koja vodi prema postojećoj zoni Drajža. Taj je projekt podržan financijski i od strane Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova sa 300.000 kuna. Posebno smo zadovoljni što smo dobili od Ministarstva poljoprivrede, odnosno Agencije za plaćanje sredstva u iznosu 7,5 mil. za rekonstrukciju ceste Lupinjak - Klenovec - Taborsko u dužini gotovo 6 km. Sanirali smo i nekoliko manjih odrona dok je jedan veliki odron u Klenovcu potpomognut i sredstvima Hrvatskih cesta, a stajao je oko 600.000 kuna.

ZL: Kako napreduju radovi na izgradnji vodoopskrbe i fekalne odvodnje?

JUTRIŠA: Završili smo vodoopskrbu, tzv. visoku zonu Lupinjak I – Lupinjak II. To je rubno područje naše općine uz Kostel i Đurmanec. Projekt je vrijedan preko 2 mil. kuna, a financiran sredstvima Hrvatskih voda i sredstvima općine. Projekt je djelomično odrađen zajedno s općinom Đurmanec jer je na tom dijelu svega pet naših domaćinstava koje spajamo na vodoopskrbu Krakoma. Trenutno je pokrivenost vodoopskrbe na području općine Hum na Sutli oko 97 posto. Još je potrebno riješiti par domaćinstava na dijelu Druškovec Gore - Košenine, te jedan zaseok u Gornjem Breznu. Završena je i izgradnja fekalne odvodnje za naselje Leskov Grm. Veći dio naselja već je spojen na fekalnu odvodnju, a sve zajedno spojeno je na postrojenje za preradu otpadnih voda. Isto tako, jedan dio fekalne odvodnje odrađen je u sklopu rekonstrukcije državne ceste prema Gornjem Humu, iako nije bio predviđen, ali s obzirom da se cesta sada rekonstruira i 'raskapa' iznašli smo dodatno financiranje pa smo odradili i taj dio. Investicija je stajala 500.000 kuna.

ZL: Koliko ste novaca ukupno uspjeli dobiti iz EU fondova i ministarstava?

JUTRIŠA: Mi smo uspjeli ostvariti sredstva potpore u iznosu oko 14.5 milijuna kuna i to 2.5 mil kuna za vodoopskrbu i odvodnju, 7.5 mil kuna za rekostrukciju općinske ceste Lupinjak - Taborsko, te 3 mil. kuna od Fonda za zaštitu okoliša za izgradnju reciklažnog dvorišta. Prije tjedan dana su započeli i radovi na samom projektu, a reciklažno dvorište gradi se na prostoru uz sanitarnu deponiju.

ZL: Investicije koje su u planu, naravno, osim ovih koje ste nam već i pobrojali?

 

JUTRIŠA: Planiramo završiti adaptaciju preostalog dijela Dječjeg vrtića Balončica. Vrtić je već dograđen prije nekoliko godina, čime je i povećan kapacitet djece s 104 na 148 djece. Javili smo se na natječaj Ministarstva demografije te očekujemo potporu tom projektu. Ovih dana završavamo u suradnji s Krapinsko - zagorskom županijom obnovu Područne škole Lupinjak, a radovi su obuhvatili obnovu krovišta, kompletne stolarije, i fasadu. Na širem području općine nastavljamo sa zamjenom rasvjete novom ekološki prihvatljivom i energetski učinkovitom LED rasvjetom. Na natječaj je prijavljen nogostup uz državnu cestu DC -229. Kod min. RR i EU fondova prijavljena su dva projekta, jedan projekt vezan za rješavanje prometnog problema Donjeg Huma, te rekonstrukcija postojeće kinodvorane u multimedijalni centar. Mi smo kao Općina vrlo socijalno osjetljivi i za tu stavku izdvajamo cca 3,5 mil. kuna izvornih prihoda godišnje. Sufinanciramo pomoć novorođenima, dječji vrtić, predškolu, stipendiramo učenike i studente, a posebne stipendije dajemo za deficitarna zanimanja i to za studente koji studiraju medicinu, jezike, stomatologiju, matematiku jer je moj stav da kad mladi studiraju neka studiraju kvalitetno na Sveučilištu i to za zvanja koja trebaju Humu i široj zajednici. Financiramo udžbenike za osnovce, prijevoz učenika pomoć umirovljenicima velikom broju udruga, te socijalno potrebitim pojedincima i obiteljima.

ZL: Sad kad smo se vozili prema centru Huma na Sutli, vidjeli smo da još uvijek traju radovi na obnovi državne ceste.

JUTRIŠA: Da, radovi su se značajno odužili. Praktički da nema dijela ceste od Donjeg Huma do Gornjem Huma, a da nije u potpornim zidovima. To je složena dionica u smislu objekata koji se nalaze uz cestu, te s obzirom na poprilično trusni teren. U ovom trenutku projektom je zahvaćeno 3,5 km državne ceste. I to je zasigurno tehnički najzahtjevniji i najsloženiji projekt na čitavoj dionici ceste, jer je cesta na nekim dionicama ograđena s obje strane potpornim zidovima, značajno je i proširena nogostupom. Paralelno teku i pripremne aktivnosti na ishođenju građevinske dozvole za preostali dio ceste od Druškovca I do Druškovca II.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook