Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju veterinarska inspekcija u pola godine izašla na teren 10 puta!

Od stupanja na snagu novog zakona, Veterinarska inspekcija prijave o zanemarivanju životinja prima svakodnevno

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Novi Zakon o zaštiti životinja propisuje veće kazne za odgovorne osobe i institucije, ali i neodgovorne građane. Uzroci povećanja broja nezbrinutih životinja su njihovo napuštanje i nekontrolirano razmnožavanje, za što su kazne gotovo udvostručene, pa su tako za napuštanje životinja kazne predviđene od 15 do 30 tisuća kuna.

Hoće li kazne utjecati na vlasnike

O napuštanju životinja u javnosti puno se govori, no manje je riječi o ljubimcima koji žive u neadekvatnim uvjetima. Primjerice, prizor psa vezanog na lancu još ne tako davno uzimao se 'pod normalno'. Sada je situacija nešto drugačija, javnost se više senzibilizirala i to je ipak rjeđi prizor, no još je uvijek mnogo takvih slučajeva, iako zakon jasno propisuje da pas ne smije biti trajno vezan na lancu niti u neprimjerenom boksu, što se kažnjava s 20 do 50 tisuća kuna. Vlasnici ne smiju ograničavati kretanje životinjama na način koji im uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah. Hoće li se zakon provoditi i kazne zaista naplaćivati, da bi ga građani ozbiljno shvatili, vrijeme će tek pokazati.

Prijave svakodnevne

U Ministarstvu poljoprivrede, pod koje pripada Veterinarska inspekcija, provjerili smo prijavljuju li uopće građani zanemarivanje životinja te koliko je slučajeva inspekcijskih intervencija zabilježeno. Odgovoreno je da veterinarska inspekcija prijave o zanemarivanju životinja prima svakodnevno te da inspekcijski nadzor obavlja u najbržem mogućem roku. - Od stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja, krajem listopada prošle godine do danas, veterinarska inspekcija obavila je 547 nadzora vezanih uz dobrobit kućnih ljubimaca.

Po utvrđenim nepravilnostima izdano je 130 rješenja i 64 optužna prijedloga. U Krapinsko - zagorskoj županiji bilo je 10 postupanja veterinarske inspekcije. Radilo se o neprimjerenom držanju životinja, prekratkim lancima za psa, držanju pasa u neadekvatnoj kućici ili bez kućice. Pokrenute su korektivne mjere i vlasnici su ispravili uočene nedostatke. Protiv vlasnika nije bilo prekršajnih prijava – odgovoreno je iz Ministarstva poljoprivrede. Što se tiče uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca i postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, propisuju ih općine i gradovi u skladu s općim aktima, a provođenje kontrolira komunalno redarstvo JLS

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook