Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju veterinarska inspekcija u pola godine izašla na teren 10 puta!

Od stupanja na snagu novog zakona, Veterinarska inspekcija prijave o zanemarivanju životinja prima svakodnevno

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Novi Zakon o zaštiti životinja propisuje veće kazne za odgovorne osobe i institucije, ali i neodgovorne građane. Uzroci povećanja broja nezbrinutih životinja su njihovo napuštanje i nekontrolirano razmnožavanje, za što su kazne gotovo udvostručene, pa su tako za napuštanje životinja kazne predviđene od 15 do 30 tisuća kuna.

Hoće li kazne utjecati na vlasnike

O napuštanju životinja u javnosti puno se govori, no manje je riječi o ljubimcima koji žive u neadekvatnim uvjetima. Primjerice, prizor psa vezanog na lancu još ne tako davno uzimao se 'pod normalno'. Sada je situacija nešto drugačija, javnost se više senzibilizirala i to je ipak rjeđi prizor, no još je uvijek mnogo takvih slučajeva, iako zakon jasno propisuje da pas ne smije biti trajno vezan na lancu niti u neprimjerenom boksu, što se kažnjava s 20 do 50 tisuća kuna. Vlasnici ne smiju ograničavati kretanje životinjama na način koji im uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah. Hoće li se zakon provoditi i kazne zaista naplaćivati, da bi ga građani ozbiljno shvatili, vrijeme će tek pokazati.

Prijave svakodnevne

U Ministarstvu poljoprivrede, pod koje pripada Veterinarska inspekcija, provjerili smo prijavljuju li uopće građani zanemarivanje životinja te koliko je slučajeva inspekcijskih intervencija zabilježeno. Odgovoreno je da veterinarska inspekcija prijave o zanemarivanju životinja prima svakodnevno te da inspekcijski nadzor obavlja u najbržem mogućem roku. - Od stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja, krajem listopada prošle godine do danas, veterinarska inspekcija obavila je 547 nadzora vezanih uz dobrobit kućnih ljubimaca.

Po utvrđenim nepravilnostima izdano je 130 rješenja i 64 optužna prijedloga. U Krapinsko - zagorskoj županiji bilo je 10 postupanja veterinarske inspekcije. Radilo se o neprimjerenom držanju životinja, prekratkim lancima za psa, držanju pasa u neadekvatnoj kućici ili bez kućice. Pokrenute su korektivne mjere i vlasnici su ispravili uočene nedostatke. Protiv vlasnika nije bilo prekršajnih prijava – odgovoreno je iz Ministarstva poljoprivrede. Što se tiče uvjeta i načina držanja kućnih ljubimaca i postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, propisuju ih općine i gradovi u skladu s općim aktima, a provođenje kontrolira komunalno redarstvo JLS

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program