Prethodni članak
Sljedeći članak

ZAGORSKI 'BIG BROTHER': Istražili smo koji zagorski gradovi i općine imaju video nadzor i na kojim lokacijama

Kamerama protiv kradljivaca na grobljima, vandala i svih onih koji divljaju po cestama

  • U Hrašćini je postavljen video nadzor na groblju

    U Hrašćini je postavljen video nadzor na groblju


Nadzorne kamere u gradovima i općinama više nisu novost. Sve se češće postavljaju na frekventnim mjestima, parkiralištima, grobljima, trgovima, kako bi utjecale na povećanje sigurnosti građana i odagnale potencijalne počinitelje prekršaja. Kamerama se uvodi red kod nepropisno parkiranih vozila, 'love' vandali, ilegalni odlagači otpada, a snimke s kamera mogu pomoći i policiji. Pokušali smo saznati kakva je situacija što se nadzornih kamera tiče u Zagorju i je li i kod nas nadzor kamerama postala uobičajena praksa.

Nove kamere u Zaboku

U Zaboku je kamera postavljena na raskrižju Ulice M.Gupca s Ulicom I.C. Huis

Nakon što su kamere, kojima je cilj bio povećanje sigurnosti građa Zaboka, postavljene na Trgu K.Š. Đalskog i Parku Milana Prpića, proteklih je dana video nadzor postavljen i na novim lokacijama. Riječ je o Trgu D. Domjanića, odnosno raskrižju Ulice M. Gupca s Ulicom I. i C. Huis gdje je postavljena kamera koja ima mogućnost očitavanja registarskih pločica automobila te na groblje u Zaboku. Kamera na gradskom groblju pokriva glavni ulaz, a u prosincu ove godine postavit će se dodatne kamere na sporedne ulaze na groblje. I zagorska prijestolnica Krapina ima video nadzor, i to na Trgu Ljudevita Gaja. – Namjeravamo nadzorne kamere postaviti i u parku. Već bi i ranije bile postavljene, no tamo je slaba rasvjeta, pa trebamo najprije pojačati rasvjetu, a onda će se postaviti i video nadzor. Naime, tamo se zna dešavati dosta uništava i štete, koju bismo na ovaj način pokušali spriječiti – pojašnjava gradonačelnik Zoran Gregurović.

Uvode se i u Zlataru

Što se drugih gradova tiče, i Grad Donja Stubica ima postavljenu jednu nadzornu kameru, i to na ulazu kod gradskog groblja, koja je na toj lokaciji postavljena iz sigurnosnih razloga. Grad Zlatar za sada nema nadzornih kamera, no tamo će se uskoro uvesti. - Trenutno nemamo nadzornih kamera, ali Zlatar razmišlja o uvođenju, jer imamo problema, pogotovo nakon vikenda. Uništava se cvijeće, ruše znakovi. Prvo bismo ih postavili u centar grada, a zatim i na groblja, jer i tamo ima problema. Već početkom godine za panoramsku kameru koja snima centar dokupit ćemo uređaj da se snimka može sačuvati i naknadno pregledavati – kaže gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.

Manji broj krađa

I brojne zagorske općine nastoje povećati sigurnost postavljanjem kamera. Na području Marije Bistrice postavljene su na nekoliko lokacija. Prva je groblje u Mariji Bistrici i parkiralište uz groblje, a ta lokacija je pod nadzorom zbog učestalih krađa vaza i ostalih prigodnih dekoracija po grobovima kao i provala u automobile na parkiralištu uz groblje.

Na području Marije Bistrice kamere su postavljene na nekoliko lokacija

- Nakon postavljanja kamera broj krađa se uvelike smanjio i možemo reći, gotovo nestao. Svakako, kamerama nadziremo i neprimjereni ulazak vozilima na samo groblje. Ostale lokacije nadzornih kamera su na ulazima u centar Marije Bistrice i služe u više svrha. Prije svega kao prevencija, a u slučaju počinjenja raznih prekršajnih djela policija izuzima snimke i iste koristi kod otkrivanja počinitelja. Valja napomenuti da smo takvom suradnjom otkrili i riješili veliki broj slučajeva. Druga svrha za koje koristimo navedene kamere je reguliranje prometa u vrijeme velikih hodočašća i priljeva ogromnog broja vozila. U prostoru zgrade Općine postoji prostorija koju koriste djelatnici MUP-a za svoj izdvojeni Operativni centar i u istome prostoru je postavljen monitor preko kojega je moguće pratiti snimke kamera i na taj način je lakše i operativnije regulirati promet. Sve navedeno je odrađeno uz suradnju Općine i MUP-a, a opremu financira Općina Marija Bistrica. U planu je slijedeće godine pokriti još nekoliko lokacija što prometnih što pješačkih zona kako bi uistinu podigli razinu sigurnosti na najvišu razinu u našem najvećem marijanskom Svetištu – kaže načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Kod škole i vrtića

Kamere su postavljene i u općini Petrovsko, na općinskoj zgradi i služe zaštiti prostorija koje koristi Hrvatska pošta. - Trenutno smo u fazi nabavke nadzornih kamera za groblje i mrtvačnicu – dodaje načelnik Ivan Šanjug. I Općina Stubičke Toplice osigurala se kamerama. Na tržnici su postavljene dvije nadzorne kamere, dvije kamere, na ulazu na Poučno povijesnu šetnu stazu „Kamenjak“ tri su kamere, kod Osnovne škole 9 kamera i kod Dječjeg vrtića (vani) 8 kamera. Jedna kamera je ispred Općinske knjižnice. Razlog postavljanja je sprječavanje vandalizma, odnosno lakše pronalaženje počinitelja. Snimke o počinjenom vandalizmu se dostavljaju policiji, koja na temelju toga traži počinitelja. Radi učestalih krađa i provala u proteklom razdoblju te povećanja sigurnosti, nadzorne kamere postavljene su i u zgradi općine Kraljevec na Sutli. I na groblju u Hrašćini postavljen je video nadzor s dvije fiksne kamere. – Neki su građani neodogovorno u kontejnere namijenjene za otpad s groblja često dovozili i smeće iz kućanstava. Znale su se dešavati i krađe na groblju, od drskog otuđivanja cvijeća ili stalaka za svijeće s grobova, pa sve do provala u automobile i krađa torbica ili novca – navodi razlog načelnik Branko Tukač. Iz istih razloga, video nadzor postoji i na mjesnom groblju u Konjščini, gdje je postavljeno osam kamera. Zbog nadzora sigurnosti i održavanja komunalnog reda, četiri su kamere postavljene u centru Bedekovčine. Kamere pokrivaju park s fontanom i okolne javne površine.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook