Prethodni članak
Sljedeći članak

KOS: 'Žao mi je što nam Hrvatske ceste koče uređenje rekreativno – biciklističke staze uz spojnu cestu'

Kada je trebalo prepisivati općinsku zemlju na državu da bi dobili˝ cestu onda je to bilo odrađeno od nas ekspresno, a kada mi tražimo da šodrani opskrbni putić pretvorimo u suvremenu stazu koja može neposredno doprinijeti prihodovanje kroz sport, rekreaciju i turizam onda treba provoditi studije, raditi građevinske elaborate itd.... Moram priznati da mi se kolege iz Slovenije smiju – komentirao je Kos činjenicu da Hrvatske ceste ne daju suglasnost za uređenje prostora uz spojnu cestu Zabok - Kr


Marko Kos, načelnik općine Sveti Križ Začretje za Zagorski list govori o prvim mjesecima svog novog mandata

ZL: Što biste istaknuli kao najvažnije ostvarene projekte u općini nakon izbora na kojima ste premoćno osvojili još jedan mandat?

KOS: Osvrt na proteklo razdoblje pobuđuje jedan optimizam jer se naše mjesto pozicionira kao snažna administrativna jedinica u Hrvatskom zagorju, a još važnije kao poželjna okolina za život rad i odmor. Način kako smo to postizali je zajedništvo svih građana koji se zalažu za svoj dom, okolinu i društvo, zalaganje unutar udruga i javnih ustanova te nas kao javne službe. Obzirom da društvo postaje obrazovanije, svjesnije svoje okoline, a mediji nam približavaju i sliku susjednih država postajemo sve zahtjevniji vezano uz naše životno okruženje. Okolina teži ka savršenstvu, a naravno to nije jednostavno. Svjesni smo da situacija nije idealna, međutim držimo se našeg zadataka, a to je stvaranje preduvjeta za bolji život, a što se polako i ostvaruje u skladu sa mogućnostima i prilikama. Za ostvarenje ciljeva uvijek nam nedostaje novaca - to je jednostavno tako, ali unatoč tome, radi se iz dana u dan. Izbori nisu predstavljali neki zaostatak u provođenju radnih obaveza općine tako da se kontinuitet radova i gradnje nastavljao i dalje te se ostvario u skladu sa našim programom i ugovorima. Realizirani nisu jedno programi gdje smo ovisili o drugim izvorima financiranja poput popularnih i često spominjanih EU ili državnih fondova koji baš i nisu izdašni prema našoj općini barem za sada.

ZL: U prijašnjim razgovorima spominjali ste uređenje biciklističke i rekreativne staze uz brzu cestu. U kojoj je fazi taj projekt?

KOS: Ova biciklistička tj. rekreativna staza koja se može urediti uz spojnu cestu Sveti Križ Začretje - Zabok bila bi jedna od rijetkih opipljivih, a ne samo koridor kakve uglavnom turističke zajednice stavljaju na karte, a koje baš i nisu prihvatljive za rekreativce koji obitavaju u našim turističkim objektima ili za lokalno pučanstvo. Ovaj projekt iniciran je od strane Svetog Križa Začretja u jednom razgovoru između arhitekta Božidara Goričkog i mene te prezentiran javnosti, Gradu Zaboku i Gradu Krapini te Županiji. Svi smo ga izvrsno prihvatili, stavili skice na papir, izračunali troškove, Općinsko vijeće je u proračunu za 2017. prihvatilo inicijativu da se za tu namjenu utroši nešto više od 400.000 kuna, da se barem jedna traka povuče prema Zaboku i onda šamar. Imamo lovu, nemamo suglasnosti! Prijavili smo projekt Hrvatskoj turističkoj zajednici koja je odobrila 50.000 kuna, imamo podršku od Županije, odradili smo projekt sa ZARA-om uredili sam start kod Milifara s opremom za servis bicikala, pametnom klupom, info TV-om itd., ali sve to nije dovoljno. Cesta nije još uvijek dobila trajnu već samo privremenu uporabnu, a za to vrijeme naravno da u njezinom koridoru nema nikakvih radova ili izdavanja suglasnosti za puteljak koji se nalazi uz cestu. A prema informacijama s kojima raspolažemo teško da će se ikad i moći zvati biciklistička staza je to uzak prostor između rječice Krapinica i državne ceste kako kažu naši zakonodavci. Naravno Slovenci i Austrijanci upravo te servisne koridore koriste za sport i rekreaciju jer za poljoprivredu nisu povoljni dok kod nas je to isprazan prostor koji treba postati šikara. Nudili smo Hrvatskim cestama da mi preuzmemo kompletno održavanje cjelokupnog koridora međutim ni to nije prošlo. Ambrozija i šikara lagano dominiraju prostorom, Krapinica nema protočnosti i postaje opasnost za cijelo Začretje, a Hrvatske ceste svoje kanale tek u uskom koridoru povremeno kose. Sve u svemu mi smo krivi! Kada je trebalo prepisivati općinsku zemlju na državu da bi dobili cestu onda je to bilo odrađeno od nas ekspresno, a kada mi tražimo da šodrani opskrbni putić pretvorimo u suvremenu stazu koja može neposredno doprinijeti prihodovanje kroz sport, rekreaciju i turizam onda treba provoditi studije, raditi građevinske elaborate itd.... Moram priznati da mi se kolege iz Slovenije smiju.

ZL: Ima li kakvih novosti vezanih uz izgradnju vrtića?

KOS: Prijava je odrađena u travnju 2017. godine, no EU fondovi su hrpa obećanja luda radovanja, a rezultati još nikakvi. Međutim, ni tu nismo neaktivni. Na području Općine postoji obrt za čuvanje djece koji radi dobro i sufinanciran je općinskim sredstvima. Sufinanciramo i vrtiće u okruženju. Pronašli smo i privatnog investitora koji do sada u RH već ima nekoliko vrtića i isti plan ima i za našu općinu. Od strane investitora otkupljena je zemlja za gradnju manjeg vrtića i u procesu je izrada projektne dokumentacije. Nadamo se da tu neće opet negdje zapeti kako to već biva jer ovakvom privatnom inicijativom i država i općina mogu uštedjeti milijune, a mališani bi imali vlastiti vrtić upravo ovdje u Začretju.

ZL: Vaša industrijska zona jedna je od najjačih u županiji. Ima li nekih novih investitora i najava ulaganja?

KOS: Analizom gospodarskog sektora vidljiv je daljnji gospodarski oporavak u odnosu na 2016. godinu. I dalje je prisutan trend ulaganja gospodarskog sektora u proizvodne i skladišne prostore što nam govori da je Općina Sveti Križ Začretje i dalje kvalitetno okruženje za ulaganje i da su programi vezani na sektor gospodarstva prihvatljivi i poticajni poduzetništvu. Prema statistici zabilježen je trend stalnog opadanja broja nezaposlenih osoba sa područja Općine Sveti Križ Začretje. Hrabri i odvažni poduzetnici ipak održavaju kontinuitet zapošljavanja. U razgovorima s poduzetnicima u proizvodnji, u građevini i u uslužnim djelatnostima konstantno je prisutna potraga za dobrom stručnom radnom snagom. Najveći ulagači su i dalje tvrtke Prostoria (gradnja i opremanje novih proizvodnih prostora), tvrtka Lexon (gradnja i opremanje novih proizvodnih prostora). Tvrtka Crodux ishodila je građevinsku dozvolu za izgradnju benzinske pumpe uz spojnu cestu. Sve ove investicije u konačnici bi trebale rezultirati povećanjem zaposlenosti na području naše Općine. Nekoliko investitora pokazalo je zainteresiranost i za otkup 2 postojeće hale koje su u stečaju međutim naravno da i tu administracija koći ulagače. U sektoru uslužnih djelatnosti (trgovina, ugostiteljstvo i turizam) također su prisutne nove investicije, a posebno u povećanju smještajnih kapaciteta. U gospodarstvu je važno spomenuti i male privrednike i obrtnike koji su ipak nositelji dugogodišnjeg rasta gospodarstva naše općine i svojevrsni kontinuitet u razvoju gospodarstva.

ZL: Kada je u pitanju kultura, ovogodišnji Tjedan kulture, zabave i športa nadmašio je sva očekivanja, a iduće godine slavi se veliki jubilej, odnosno 50. izdanje. Što jednoj maloj općini poput Sv. Križa Začretja znači takva manifestacija koja dovede u nju goste iz svih dijelova Hrvatske?

KOS: Čeka nas 50. rođendan što uistinu nije mala stvar. Tjedan kulture zabave i športa dominatna je manifestacija na prostoru Krapinsko zagorske županije, a povodom jubileja čeka nas veliki posao u organizaciji ali o tome za par mjeseci jer ne smijem i ne mogu otkriti sve planove. Što se pak tiče osvrta na ovu manifestaciju u gospodarskom smislu mislim da je važno razlučiti koje manifestacije i događaji imaju karakter lokalnog, a koje su turističke u smislu pružanja sadržaja za šire mase i koje na kraju krajeva povećavaju gospodarsku aktivnost jer osim dobre zabave i utrošenog javnog novca treba voditi brigu i o potrošnji te promociji samog mjesta. Sveti Križ Začretje svakako daje ono bitno, a to je turistički sadržaj kroz cijelu godinu, a izradom novih vizuala sigurno trebamo odraditi promociju i pokazati što znamo te možemo odraditi u promociji našeg mjesta jer ponudu imamo.

ZL: I za kraj, što pripremate u daljnjem periodu od projekata i radova?

KOS: Kao što sam i spomenuo naš posao je stvaranje kvalitetnijih životne uvjeta za naše građane. S 1. siječnjem krećemo intenzivno s programima gradnje. Uspjeli smo ostvariti neke donacije nevezano na EU i državu i prvo krećemo s ulaganjima u sigurnost u prometu u Donjoj Pačetini što podrazumijeva gradnja nogostupa u dužini 1.3 km te sanaciju 2 klizne plohe, jedna u Završju Začretskom, a druga u Mirkovcu.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook