Prethodni članak
Sljedeći članak

Znate li koja sve nova prometna pravila vrijede od početka nove godine?

Nove kazne spremaju se za vozače koji će skupiti određeni broj negativnih prekršajnih bodova, zatim vozača koji su više puta pravomoćno kažnjeni zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Mijenjali su se i propisi vezani oko registracije vozila i autoškola

  • Mario Duktaj, policijski službenik za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa

    Mario Duktaj, policijski službenik za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa


Redovito, kad se pripremaju novi zakoni i pravilnici, mnogi od njih stupaju na snagu s novom godinom, a tako je i s najnovijim Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Zakon donosi nekoliko važnih novosti, a njih nam je rastumačio Mario Duktaj, policijski službenik za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa PU krapinsko - zagorske. - Prema tim novim izmjenama mladom vozaču koji u razdoblju od dvije godine prikupi 9 negativnih bodova rješenjem će se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, s time da će mladi vozač moći ponovo polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine. Pod pojmom mladi vozač smatra se vozač motornog vozila u dobi do navršene 24. godine života, koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju RH. Za ostale vozače propisana je mjera ukidanja i oduzimanja vozačke dozvole u slučaju kada u razdoblju od dvije godine skupe 12 negativnih prekršajnih bodova, s time da glede ponovnog polaganja vozačkog ispita za te vozače vrijedi isti režim kao i za mlade vozače. Isto tako, treba napomenuti da se od 01.01. 2018. godine brišu svi „stari“ negativni prekršajni bodovi iz evidencije vozača, čime se onemogućava korištenje „starih negativnih prekršajnih bodova“- pojasnio je Duktaj.

Novčane kazne

Također, propisano je i kažnjavanje novčanom kaznom u rasponu od 5.000 do 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od 60 dana za vozača koji upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja o ukidanju i oduzimanju vozačke dozvole, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom. Ujedno je brisan članak 221. koji je dodatno regulirao obveze mladih vozača prema brzini upravljanja vozilom kao i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. U tom smislu, mladi vozači nemaju nikakva posebna ograničenja kao do sada, nego se i na tu skupinu vozača primjenjuju opća pravila koja vrijede i za ostale vozače. Nadalje, vozači koji će biti najmanje tri puta pravomoćno kažnjeni zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola bit će dužni podvrgnuti se izvanrednom zdravstvenom pregledu – objasnio je Duktaj.

Nova pravila za bicikliste

Duktaj ističe da nova odredba propisuje obvezu vozaču bicikla da na svakoj cesti, neovisno o kategorizaciji, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti bude označen reflektirajućim prslukom, reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. - Pod pojmom „drugih reflektirajućih oznaka“ treba podrazumijevati neke druge oznake, materijale ili samoljepljive trakice koje reflektiraju svjetlo, a koje bicikliste čine uočljivijima na cesti. Kada govorimo o svakoj cesti onda pod tim pojmom podrazumijevamo, osim javne ceste, i ulice u naselju te nerazvrstane ceste – rekao je Duktaj. Novčana kazna iznosi 300 kuna.

Tehnički pregledi i registracija

Novim izmjenama od 1. siječnja 2018. godine ukinuta je obveza obavljanja tehničkog pregleda novih motornih i priključnih vozila, odnosno eliminiran je tzv. „nulti“ tehnički pregled. - Slijedom toga vlasnici novih motornih i priključnih vozila dužni su podvrgnuti iste redovitom tehničkom pregledu tijekom mjeseca u kojem ističe rok od 24 mjeseca od prve registracije, dok vlasnici novih motornih i priključnih vozila za prijevoz tereta najveće dopuštene mase veće od 3500 kg, zatim autobusa, vozila hitne medicinske pomoći i vozila za taksi prijevoz su dužni podvrgnuti iste tijekom mjeseca u kojem istječe rok od 12 mjeseci od prve registracije vozila. Od 01.01.2018. poslovi registracije vozila i ostali povezani poslovi, koji su se obavljali u policijskim upravama, odnosno policijskim postajama, od 01.01.2018. godine obavljaju se u stanicama za tehnički pregled vozila – navodi Duktaj. Dodajmo i kako osim poslova registracije vozila, stanice za tehnički pregled odsada obavljaju i sljedeće poslove: produženje prometne dozvole, odjava vozila, izdavanje pokusnih pločica građanima, izdavanje izvoznih pločica, izdavanje potvrda i uvjerenja o vozilima i vlasnicima vozila iz evidencije registriranih i označenih vozila i evidencija pokusnih i izvoznih pločica.

Promjena vlasništva vozila

Pojednostavljena je promjena vlasništva. - Više nije potrebno kupoprodajni ugovor ovjeriti kod javnog bilježnika već novi vlasnik s ugovorom i prometnom dozvolom u stanici za tehnički pregled dovršava proceduru promjenu vlasništva. Umjesto dosadašnjeg poreza na stjecanje od 5 posto, sada se plaća upravna pristojba koja je upola manja i može se platiti u stanicama za tehnički pregled gdje se ostvaruje značajna ušteda – kaže Duktaj. Ukinute su i neke administrativne radnje te se ostvaruje još dodatnih 100 kuna uštede. Dodajmo i kako se novim izmjenama Zakona više se ne propisuje mreža i kriteriji o dovoljnom broju autoškola, već se pravilnikom propisuju minimalni standardi koje autoškola mora ispunjavati. Isto tako, novim izmjenama Zakona stupila je na snagu odredba da autoškola samostalno izrađuje cjenik usluga.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook