Prethodni članak
Sljedeći članak

TUKAČ: 'Školska sportska dvorana naša je želja; puno će značiti građanima, najviše djeci'

Projekt uređenja Kulturnog centra obuhvaća kompletno uređenje i sanaciju Doma kulture. Ispred bi se uredio park, a sa strane parkiralište. Projekt je vrijedan 8,5 milijuna kuna i nominiran na Mjeru 7.4.1.


Branko Tukač, načelnik Općine Hrašćina za Zagorski list govori o prvim mjesecima svog novog mandata

ZL: Iako je početkom listopada poništen natječaj za sportsku dvoranu, javni poziv je ponovljen, a projekt samo odgođen. Koliki je značaj dvorane za općinu Hrašćina ?

TUKAČ: Značaj je ogroman, dvorana nam je dugogodišnja želja. No, ako sve bude u redu, na proljeće bi trebala krenuti gradnja, a nadam se da bi do početka školske godine 2019./2020. dvorana trebala biti i završena. Projekt je vrijedan oko 10 milijuna kuna, investitor je Krapinsko – zagorska županija, a Općina Hrašćina izdvojila je oko 100 tisuća kuna kao pomoć ove godine, a predvidjeli smo i po 100 tisuća kuna i 2018. i 2019. godine, ako će zatrebati. Djeci će dvorana najviše značiti, dio roditelja šalje svoju djecu u druge škole jer im fali dvorana i nemaju uvjete. Osim za djecu, značit će i za građane i udruge, koje će tu moći obavljati razna sportska i kulturna događanja.

ZL: Osim gradnje školske sportske dvorane, koji biste još projekt izdvojili kao značajan za općinu Hrašćina?

TUKAČ: Uređenje Doma kulture, odnosno Kulturnog centra. Taj smo projekt nominirali na mjeru 7.4.1., no rezultati još nisu objavljeni. Radi se o projektu vrijednom oko 8,5 milijuna kuna, od čega bi oko 7,5 milijuna trebalo ići preko nadležnog ministarstva, a ostatak bi financirala Općina. Projekt obuhvaća kompletno uređenje i sanaciju Doma kulture, kao i prostora ispred, iza i sa strane doma. Ispred bi se uredio park, a sa strane parkiralište. U centru bi bili postojeći uredi Općine, igraonica za djecu, za koju nam je želja da se potom, kroz nekoliko godina, uredi u vrtić.

Zatim, uredila bi se jedna dvorana kao postav našem Hrašćinskom meteoritu, pošto za muzej nemamo uvjete. Na katu bi bila velika dvorana s galerijom i oko 200 sjedećih mjesta, knjižnica i čitaonica te prostorije svlačione za kulturno – umjetničko društvo, dok bi u potkrovlju bio veliki prostor, koji je sada neiskorišten, a koji bi koristile udruge s područja općine. Centar bi bio dobro iskorišten, uljepšao bi se i izgled središta općine, a ako i ne prođemo na ovom krugu natječaja, nećemo odustati od projekta, već smo utrošili i dosta sredstava na projektnu dokumentaciju.

ZL: Spomenuli ste postav za Hrašćinski meteorit. Ove godine organizirana je po prvi puta manifestacija 'Hrašćinski astro', a na obilježavanju 266. obljetnice pada meteorita rečeno je da će se on još bolje i jače promovirati. Poduzima li se što na tom planu?

TUKAČ: Da, osim što bi meteorit dobio sobu – postav u Kulturnom centru, svake godine obljetnicu pada obilježavamo kod Kurije Belošević, a željeli bismo, u čemu se nadamo i pomoći Županije, obilježiti pad meteorita nekim dodatnim, novim sadržajima. Projekt bi se turistički povezao i s Vinarijom Vinski Vrh te manifestacijom Hrašćinski astro. Razmišljamo i o postavljanju nekog teleskopa kod Vinarije, gdje bi posjetitelji mogli promatrati noćno nebo i zvijezde. Planiramo osmisliti turističku ponudu koja bi vezala destinacije od Kurije Belošević, našeg vidikovca, vinarije, a u svemu bi meteorit bio poveznica i pokretač.

ZL: Koje su još značajne aktivnosti za vašu općinu i njene stanovnike?

TUKAČ: Ono što je važno žiteljima naše općine, jest priprema dokumentacije za prilazne puteve odnosno za one ceste koje su nekad bile ceste, no sada su zapuštene. To su putevi koji puno skraćuju udaljenosti između pojedinih naselja i krenuli smo u njihovo projektiranje. Te ceste su nam bitne i u slučaju zatvaranja županijskih cesta, bile bi alternativni putevi za naše građane. Isprojektirana je jedna cesta, druga je pri kraju,a vrijednost projektne dokumentacije je 230 tisuća kuna.

Ove godine vjerojatno će biti dobivene i građevinske dozvole za njih. To je cesta koja spaja Gornji i Donji Domovec i nerazvrstana cesta Roginići – Žunci u Maretićima. Jedna je u dužini 600, a druga 1800 metara. Također, javili smo se na program Ministarstva regionalnog razvoja, na koji smo prijavili cestu koja bi spajala Gornji Kraljevec kroz Vinariju Vinski Vrh, pa do Trgovišća. Ta bi cesta skratila putovanje stanovnicima iz krajnjih dijelova naše općine, a ujedno, bila bi i turistička cesta, vinska cesta, biciklistička te konjička staza, tako smo zamislili. Projektna dokumentacija za nju stoji 240 tisuća kuna, od čega bismo mi dali 35 tisuća, a ostalo ministarstvo. Uređenje ceste, odnosno čitav projekt, vrijedio bi oko 2 milijuna kuna. U izradi smo i projektne dokumentacije daljnjeg dijela nogostupa i kanalizacije prema središtu Trgovišća.

U centru Trgovišća uredio bi se rotor, kojeg bi odradio ŽUC, no tu nas za sada malo koče imovinsko – pravni odnosi. Nadam se da će ti odnosi biti što prije uređeni i oko rotora, nogostupa i kanalizacije prema Gornjem Kraljevcu. Vrijednost projekta je oko 6 milijuna kuna, a bit će spreman za početak iduće godine. Gotov je i projekt kolektora odnosno odvodnje otpadnih voda iz Gornjeg kraljevca do Husinca, koji ove ili iduće godine kreće u realizaciju. Dokumentacija je spremna, a vrijednost također blizu 6 milijuna kuna.

ZL: Koji su još planovi za buduće razdoblje?

TUKAČ: Uredit ćemo parkiralište ispred naše vijećnice, pošte i ambulante te ispred trgovine i kafića. Za to je napravljeno već oko 90 posto projektne dokumentacije, koja stoji oko 70 tisuća kuna, a sam projekt oko 600 tisuća. To nam je u planu za iduću godinu. U plan smo uvrstili i uređenje ceste koja prolazi pored tog parkirališta. Proširila bi se, položile bi se i cijevi vodovoda i odvodnje, postavili bi se stupovi za javnu rasvjetu, dio nogostupa sve do škole, a projekt je vrijedan oko 700 tisuća kuna. Trebamo pripremiti projektnu dokumentaciju za parkiralište i tu cestu, što bi mi sufinancirali s 31, a Ministarstvo regionalnog razvoja sa 69 posto. To bi se izvelo u narednim godinama. Planova je mnogo, a vjerujem da će većina biti i realizirana. Samo ove godine odradili smo uređenje cesta u vrijednosti preko 500 tisuća kuna, a radovi još i traju. Riješena je i vodoopskrba na području općine, samo nam slijedi uređenje odvodnje. Želimo i izgraditi i rekonstruirati i dva društvena doma u mjesnim odborima koji ih nemaju. Tako bismo u Gornjem Kraljevcu rekonstruirali postojeći, a u Hrašćini izgradili novi društveni dom za potrebe mještana.

ZL: Na kraju, kako ste zadovoljni napretkom i životom u vašoj općini? Proračun je mali, uspijevate li izdvajati za socijalu, mlade i sl.?

TUKAČ: Naša općina napreduje, iako je proračun relativno mali, pomažemo učenike, sufinanciramo vrtić, kupujemo školske udžbenike, sufinanciramo školsku kuhinju djeci slabijeg imovinskog stanja… Za novorođenu djecu izdvajamo 1500 kuna za prvo i drugo dijete, 2000 kune za treće i četvrto, a nadalje po 2500 kuna, a ta davanja planiramo još i povećati.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook