Prethodni članak
Sljedeći članak

GREBLIČKI: 'Veseli nas trend doseljavanja mladih u našu općinu; tome će doprinijeti i proširenje vrtića'

Promijenili smo javnu rasvjetu u Družilovcu i Dubrovčanu te u dijelu Ulice kardinala Stepinca. Postavili smo LED rasvjetu, ali tu imamo još posla čime ćemo se baviti u narednom periodu. Dobili smo građevinsku dozvolu za proširenje groblja ovdje u Velikom Trgovišću i potpisali ankes ugovora za dovršetak mrtvačnice kod crkve Sveta Tri kralja – rekao je Greblički


Načelnik Općine Veliko Trgovišće Robert Greblički za Zagorski list govori o ostvarenom nakon osvajanja drugog mandata, ali i o planovima za buduće razdoblje

ZL: Od osvajanja drugog mandata na lokalnim izborima, što je odrađeno na području općine Veliko Trgovišće?

Greblički: Zapravo smo nastavili projekte koje smo započeli. Asfaltirali smo ove godine oko 6000 kavdrata nerazvrstanih cesta, a ukoliko tako nastavimo većim ćemo dijelom zaokružiti uređenje nerazvrstanih cesta na području Općine. Time ćemo našim mještankama i mještanima omogućiti lakše putovanje prema njihovim odredištima. Završili smo drugu fazu izgradnje nogostupa kroz Klanječko Jezero, odnosno uz Županijsku cestu 2195 koja je rekonstruirana prije dvije godine. To je projekt koji smo radili zajedno sa Županijskim i Hrvatskim cestama. Ostala je još zadnja faza jer imamo nekoliko klizišta uz koje treba graditi potporne zidove i to je načelno dogovoreno da ćemo riješiti sa ŽUC- om pa se nadam da ćemo to odraditi iduće godine te u punom profilu završiti uređenje te ceste koja se nalazi na samom ulazu u mjesto. Krenuli smo u radove na vodoopskrbnom sustavu Mrzlo Polje – Požarkovec – Klanječko Turnišće. Riječ je o zajedničkom projektu Zagorskog vodovoda, Županije i Općine, ostvarili smo određena sufinanciranja od strane Krapinsko – zagorske županije. Naše komunalno poduzeće u suradnji sa Zagorskim vodovodom izvodi radove. Time ćemo zaokružiti rješavanje pitanja vodoopskrbe na 95 % površine općine. Ostaje nam još jedan dio lokalnog vodovoda u Družilovcu koji ćemo morati prebaciti u sustav Zagorskog vodovda te nam je ostala jedna visinska zona u Bezavini, ali budući da su gore tri kućanstva, a ostalo su vikendice i klijeti, pa se lokacija Mrzlo Polje – Požarkovec – Klanječko Turnišće činila prioritetnija. Imamo za sanirati dva klizišta još, a jedna je sanacija upravo u tijeku. Ono u Domahovom će ostati jer je riječ o jako velikoj investiciji pa ćemo to prebaciti u sljedeću godinu. Promijenili smo javnu rasvjetu u Družilovcu i Dubrovčanu te u dijelu Ulice kardinala Stepinca. Postavili smo LED rasvjetu, ali tu imamo još posla čime ćemo se baviti u narednom periodu. Dobili smo građevinsku dozvolu za proširenje groblja ovdje u Velikom Trgovišću i potpisali ankes ugovora za dovršetak mrtvačnice kod crkve Sveta Tri kralja.

ZL: Veliko Trgovišće ušlo je u Turističku zajednicu područja s gradom Klanjecom i općinom Tuhelj. Koliko je to značajno za turistički razvoj općine?

Greblički: Upravo pripremamo Statut Turističke zajednice područja pa će na slijedećoj skupštini on biti donesen. Takav oblik turističkog udruživanja važan nam je za brendiranje koje mi ovdje možemo ponuditi. Samo Veliko Trgovišće će imati velike koristi od zajedničkog nastupa prema turistima jer svi ljudi koji idu u Terme Tuhelj, prođu jednim dijelom kroz našu općinu, a im samo moramo pokazati turističke i povijesne sadržaje koje ovdje imamo da se zadrže ovdje na putu prema svom odredištu. Udruživanje s Klanjcem i Tuhljem bilo nam je nekako prirodno i geografski, ali i zbog drugih vidova zajedničke suradnje koje provodimo.

ZL: Aktivni ste u prijavi na fondove Europske unije, a u prijašnjim ste nam razgovorima rekli kako su aplicirani infrastrukturni projekti, izgradnja dvorane kod PŠ Dubrovčan te proširenje vrtića Rožica. Imate li kakvih povratnih informacija?

Greblički: Tako je, aplicirali smo obnovu nerazvrstanih cesta, izgradnju dvorane i proširenje vrtića. Iznosi su veliki, no mnogo povratnih informacija nemamo. Jedan veliki projekt kada su ceste u pitanju nam je rekonstrukcija ceste koja vodi k crkvi Sv. Jurja iz smjera Družilovca. Dopunjavali smo dokumentaciju, a nadamo se da bi odluka o sufinanciranju trebala biti donesena do kraja godine. Po mom mišljenju, zaista sporo dobivamo povratne informacije i rješenja natječaja. Nadam se da će se to malo požuriti jer puno jedinica lokalne samouprave ima spremne projekte.

ZL: Prije nekoliko dana dodijelili ste i nove stipendije učenicima i studentima s područja općine. Od kada ste načelnik, taj je broj znatnije povećan. Koje vidove pomoći mladima Općina daje?

Greblički: Standardno sufinanciramo i željeznički i autobusni prijevoz za srednjoškolce, a nakon raspisanog natječaja dodijelili smo i stipendije. Dodijeljeno je 14 studentskih stipendija i 16 učeničkih stipendija. Mislim da je vrlo važno poticati mlade na takav način jer nama mora biti cilj da oni ostanu na području općine, da se tu zaposle i budu aktivni sudionici društvenog života. Pružamo i financijsku potporu novorođenima, no osobno sam mišljenja da bi tu potporu trebali povećati što ćemo, nadam se, učiniti kroz skorije vrijeme.

ZL: Planiran je i otkup stare zgrada Veterinarske stanice koji bi se srušila, a tamo bi se gradio stambeno – poslovni kompleks. Je li to još uvijek aktualna ideja?

Greblički: Ovih dana potpisujemo ugovor s Veterinarskom stanicom vezano za taj projekt. Tamo je zamišljen poslovno – stambeni kompleks koji će biti usko vezan uz zgradu općine i uređenje dvaju trgova, onoga u centru Velikog Trgovišća te onoga kod Doma zdravlja. Zgrada je trenutno derutna. Radili smo na tome da ju uredimo i obnovimo, no ona je u toliko lošem stanju da to više nije moguće. Nas izrazito veseli što bilježimo trend doseljavanja mladih obitelji na područje općine jer smo jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u kojoj se to događa. I ta nova zgrada pružit će mladim obiteljima mogućnost da kupe stanove, a ozbiljno se planira i proširenje našeg vrtića.

Stara zgrada veterinarske ambulante u Velikom Trgovišću

ZL: Župa u Velikom Trgovišću promijenila je župnika nakon dugo godina. Stigao je mladi Josip Čulig koji je u kratko vrijeme uspio animirati velik broj mladih na angažman.

Greblički: Velečasni Čulig je svojim djelovanjem privukao i potaknuo na aktivnost mnogo mladih ne samo iz naše općine, nego i iz okolnih mjesta. Organizira radionice i osmišljava aktivnosti što je svakako pohvalno. To je mlad čovjek koji ima mnogo volje raditi s ljudima i to je definitivno pozitivna stvar za Veliko Trgovišće.

ZL: Kakvi su planovi za buduće vrijeme?

Greblički: Nadam se da ćemo dobiti nekakve odgovore vezane uz natječaje na koje smo aplicirali, a što se tiče projekata koji su usko vezani uz naša sredstva i proračun, htio bi da završimo proširenje groblja u Velikom Trgovišću te da završimo mrtvačnicu kod sv. Tri kralja. Veseli nas svakako i modernizacija željezničke pruge Zaprešić – Zabok jer će to mnogo značiti i za društveni i gospodarski razvoj čitave Krapinsko – zagorske županije pa tako i Velikog Trgovišća. Javljat ćemo se na natječaje i tražiti prilike. Imamo tu jedan sportski kompleks za kojeg imamo građevinsku dozvolu pa bismo radove na njemu htjeli odraditi iduće godine, a nadam se da će barem jedan od velikih projekata, ili proširenje vrtića ili izgradnja dvorane u Dubrovčanu, biti pokrenut iduće godine.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook