Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠKREBLIN: 'Ove i sljedeće godine čeka nas puno novih investicija u gradnji'

Uoči Dana općine Desinić i Župe sv. Jurja razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblinom


Uoči Dana općine Desinić i Župe sv. Jurja razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblinom

ZL: Što bi rekli, što je obilježilo proteklu godinu u Desiniću? Koje investicije su realizirane?

ŠKREBLIN: Godinu je prvenstveno obilježilo ulaganje u komunalnu infrastrukturu, čija je vrijednost bila oko 4 milijuna kuna. Uređeno je preko kilometar i pol ceste od Grešne Gorice do Fištrića vrijednosti 1.400.000 kuna. Sredstva su dobivena od Ministarstva regionalnog razvoja i to s 80 posto, a ostatak sredstava je iz općinskog proračuna. Cesta povezuje tri sela i puno će značiti za buduće turiste, koja će ujedno biti i jedna vrsta šetnice prema Velikom Taboru sa sjeverozapadne strane. U protekloj godini završena je i rekonstrukcija centra Desinića i uređenje parkirališta i nadstrešnice, u čije je radove uloženo oko 1.500.000 kuna

ZL: Što bi izdvojili od komunalnih investicija?

ŠKREBLIN: Više od 200.000 kuna uloženo je u krpanje rupa na derutnim cestama i oko 600.000 kuna na održavanje neasfaltiranih cesta. Svake godine pojavljuju nam se i nova klizišta. U posljednje četiri godine sanirana su tri klizišta vrijednosti preko 700.000 koje smo sanirali zajednički s Krapinsko – zagorskom županijom. Ove godine prijavili smo se i na natječaj Ministarstva graditeljstva za dobivanje sredstava za sanaciju prvenstveno onih klizišta koje ugrožavaju obiteljske kuće. Upravo su nam i klizišta najveći problem s kojim se suočavamo kao i većina zagorskih općina i gradova.

ZL: Koliko ste bili uspješni u povlačenju sredstava od strane ministarstava i EU fondova?

ŠKREBLIN: Prošle godine iz fondova EU nismo povukli ništa. Čekali smo rezultate mjera 7.2.2 i 7.4.1 i to godinu dana. Prošli smo na oba natječaja. Tako smo dobili oko 3 milijuna kuna za cestu Jelenjak – Jelšovec Donji – Turnovo i 4, 7 milijuna kuna za turistički info ured u rodnoj kući Đure Prejca. Zadovoljni smo rezultatima jer smo puno uložili u projektnu dokumentaciju i to je urodilo plodom. U planu je rješavanje kanalizacije centra Desinića i Doma Bidružica. Građevinska dozvola je dobivena, a na natječaj će se javiti Zagorski vodovod. Za koji mjesec očekujemo i rješenje za projekt INTERREG. Riječ je o prekograničnom projektu u kojem sudjeluje sedam partnera. Vodeći partner projekta je Občina Braslovče, a ostali partneri su MHZ za Dvor Veliki Tabor, Općina Desinić, Občina Laško, Pokrajinski muzej Celje, Razvojna agencija Kozjansko i ZARA. Gradilo bi se parkiralište ispod Velikog Tabora kako bi se rasteretio dio platoa ispred Tabora te put Veronike Desinićke dug 7 kilometara. Sredstva su vrijedna oko 200.000 eura. Prvu stepenicu, administrativnu provjeru smo prošli, tako da se nadamo dobrom uspjehu i na tom natječaju. Čekaju nas, dakle, velike investicije u izgradnji, kako ovu godinu, tako i nastavak u idućoj.

Hostel u izgradnji

ZL: Kako napreduje gradnja hostela?

ŠKREBLIN: Radovi dobro napreduju, a investicija polako ide prema kraju. Za koji mjesec bit će to jedna velika i vrijedna privatna investicija, teška između 3 do 4 milijuna kuna s brojnim atraktivnim sadržajima. Hostel bi u funkciji trebao biti za dva do tri mjeseca. ZL: Koliko je izvorni proračun i kako se puni?

ZL: Koliko je izvorni proračun i kako se puni?

ŠKREBLIN: Naš proračun je planiran u iznosu 4 milijuna kuna, a kako se puni vidjet ćemo na polovici godine. Isto tako smo predvidjeli oko 100.000 kuna u proračunu za proširenje dječjeg vrtića gdje bi se smjestilo dvadesetak djece, a isto tako smanjili smo troškove roditeljima s većim sufinanciranjem vrtića, posebice obiteljima koji imaju više djece.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook