Prethodni članak
Sljedeći članak

ŠKREBLIN: 'Ove i sljedeće godine čeka nas puno novih investicija u gradnji'

Uoči Dana općine Desinić i Župe sv. Jurja razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblinom


Uoči Dana općine Desinić i Župe sv. Jurja razgovarali smo s načelnikom Zvonkom Škreblinom

ZL: Što bi rekli, što je obilježilo proteklu godinu u Desiniću? Koje investicije su realizirane?

ŠKREBLIN: Godinu je prvenstveno obilježilo ulaganje u komunalnu infrastrukturu, čija je vrijednost bila oko 4 milijuna kuna. Uređeno je preko kilometar i pol ceste od Grešne Gorice do Fištrića vrijednosti 1.400.000 kuna. Sredstva su dobivena od Ministarstva regionalnog razvoja i to s 80 posto, a ostatak sredstava je iz općinskog proračuna. Cesta povezuje tri sela i puno će značiti za buduće turiste, koja će ujedno biti i jedna vrsta šetnice prema Velikom Taboru sa sjeverozapadne strane. U protekloj godini završena je i rekonstrukcija centra Desinića i uređenje parkirališta i nadstrešnice, u čije je radove uloženo oko 1.500.000 kuna

ZL: Što bi izdvojili od komunalnih investicija?

ŠKREBLIN: Više od 200.000 kuna uloženo je u krpanje rupa na derutnim cestama i oko 600.000 kuna na održavanje neasfaltiranih cesta. Svake godine pojavljuju nam se i nova klizišta. U posljednje četiri godine sanirana su tri klizišta vrijednosti preko 700.000 koje smo sanirali zajednički s Krapinsko – zagorskom županijom. Ove godine prijavili smo se i na natječaj Ministarstva graditeljstva za dobivanje sredstava za sanaciju prvenstveno onih klizišta koje ugrožavaju obiteljske kuće. Upravo su nam i klizišta najveći problem s kojim se suočavamo kao i većina zagorskih općina i gradova.

ZL: Koliko ste bili uspješni u povlačenju sredstava od strane ministarstava i EU fondova?

ŠKREBLIN: Prošle godine iz fondova EU nismo povukli ništa. Čekali smo rezultate mjera 7.2.2 i 7.4.1 i to godinu dana. Prošli smo na oba natječaja. Tako smo dobili oko 3 milijuna kuna za cestu Jelenjak – Jelšovec Donji – Turnovo i 4, 7 milijuna kuna za turistički info ured u rodnoj kući Đure Prejca. Zadovoljni smo rezultatima jer smo puno uložili u projektnu dokumentaciju i to je urodilo plodom. U planu je rješavanje kanalizacije centra Desinića i Doma Bidružica. Građevinska dozvola je dobivena, a na natječaj će se javiti Zagorski vodovod. Za koji mjesec očekujemo i rješenje za projekt INTERREG. Riječ je o prekograničnom projektu u kojem sudjeluje sedam partnera. Vodeći partner projekta je Občina Braslovče, a ostali partneri su MHZ za Dvor Veliki Tabor, Općina Desinić, Občina Laško, Pokrajinski muzej Celje, Razvojna agencija Kozjansko i ZARA. Gradilo bi se parkiralište ispod Velikog Tabora kako bi se rasteretio dio platoa ispred Tabora te put Veronike Desinićke dug 7 kilometara. Sredstva su vrijedna oko 200.000 eura. Prvu stepenicu, administrativnu provjeru smo prošli, tako da se nadamo dobrom uspjehu i na tom natječaju. Čekaju nas, dakle, velike investicije u izgradnji, kako ovu godinu, tako i nastavak u idućoj.

Hostel u izgradnji

ZL: Kako napreduje gradnja hostela?

ŠKREBLIN: Radovi dobro napreduju, a investicija polako ide prema kraju. Za koji mjesec bit će to jedna velika i vrijedna privatna investicija, teška između 3 do 4 milijuna kuna s brojnim atraktivnim sadržajima. Hostel bi u funkciji trebao biti za dva do tri mjeseca. ZL: Koliko je izvorni proračun i kako se puni?

ZL: Koliko je izvorni proračun i kako se puni?

ŠKREBLIN: Naš proračun je planiran u iznosu 4 milijuna kuna, a kako se puni vidjet ćemo na polovici godine. Isto tako smo predvidjeli oko 100.000 kuna u proračunu za proširenje dječjeg vrtića gdje bi se smjestilo dvadesetak djece, a isto tako smanjili smo troškove roditeljima s većim sufinanciranjem vrtića, posebice obiteljima koji imaju više djece.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program