Prethodni članak
Sljedeći članak

SEZONA MALINA: Tomislav Đurek na OPG – u u Jertovcu brine o plantaži od 1100 grmova malina

Plod maline nije tretiran, korov se plijevi ručno bez upotrebe herbicida, pa je uzgoj gotovo ekološki i maline se rasprodaju u trenu, čak zna i ponestati i do 200 mjerica dnevno


Sve je počelo od par sadnica malina, par voćaka i kupina zasađenih prije kojih 8 godina. Zatim smo 2014. godine posadili 1100 sadnica malina i tu je krenula ozbiljnija proizvodnja – ispričao je Tomislav Đurek, s ponosom pokazujući na svoju plantažu malina u Jertovcu, zasađenih u 10 redova po 45 metara. Tomislav, inače informatičar, nositelj je OPG – a, za kojeg kaže da mu je ispušni ventil, hobi, veliki gušt i velika ljubav.

Plantaža u 'punoj kondiciji'

Na plantaži Tomislav, njegovi roditelji Marijan i Nevenka, sestra Dorotea i brat Nikola uzgajaju maline sorte vilamet. Ovogodišnja je berba pri kraju, a sezona je bila plodna. – Kraj prve, prošlogodišnje berbe završili smo s 400 kg malina. Ove je godine berba još u tijeku, a već smo premašili 600 kg. Koliko će ih još biti, teško je procijeniti, no urod je mnogo bolji nego lani, plantaža je ušla u 'punu kondiciju' – priča Tomislav, dodajući da malinama odgovara isključivo sunčano vrijeme, temperatura od 28 do 32 stupnja. - Nije dobro kad je prevruće jer ih spali, a niti niža temperatura jer im nedostaje šećera. Plod maline nije tretiran, pa primjećujemo prve maline koje imaju trulež po sebi nakon kiša, no to je sastavni dio ovog načina uzgoja koji je gotovo ekološki, integrirani uzgoj – napominje Tomislav. Kada je vrijeme berbe, cijela je obitelj u pogonu, a pomažu i prijatelji. – Bere se ujutro, pa opet popodne do mraka. Treba biti suho vrijeme bez rose i vlage, jer onda malina u mjericama trune. Krajnjem koriniku maline su isporučene u roku 12 do 24 sata od branja. Bere se u mjerice od 250 g, svaka stoji 13 kuna, a kilogram 50 kuna – priča Tomislav. Za kupce nema straha, nađu se putem facebooka, na manifestacijama, tržnicama, po preporuci prijatelja i zadovoljnih prošlogodišnjih kupaca.

Tri velike etape radova
Posao nije lagan. – Radove na plantaži dijelimo u tri velike etape. Berba je najlakši dio posla. Najteži dio slijedi odmah nakon berbe. Oko 7000 šiba maline vezano je na žicu, a svaku vezicu treba odrezati sa žice, odrezati šibu koja je rodila, a da pri tom ne oštetimo mlade izboje koji rastu i koje treba povezati unutar reda uz žicu i pripremiti za urod za iduću godinu. To je fizički zahtjevan posao. I mladi i stari izboji imaju trnje, pa nosimo rukavice i duge rukave, a još su vrućine. Tu je zatim velik posao u rano proljeće, kad potjera korov. Ne želimo koristiti herbicide jer malina ima plitak korijen i dio toga završilo bi u biljci i plodu, pa korov plijevimo ručno, klečeći s jastučićima ispod koljena. Bio Plantella u granulama je glavni izvor hrane za maline, a kasnije se i cijela plantaža ručno kultivira. Imamo i sustav navodnjavanja. Veliki je to posao zapravo, puno sati rada i truda ulažemo, ali smo izuzetno ponosni na proizvod. Mislim da nitko na ovim prostorima ne proizvodi maline na takav način, što je dovelo do toga da su naše dnevne količine unaprijed rasprodane, čak nam zna faliti do po 200 mjerica dnevno – zadovoljan je Tomislav.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook