Prethodni članak
Sljedeći članak

RANOGAJEC: 'Želimo napraviti Turističko – informativni centar te dodatne sadržaje za turiste u sklopu lovnih staza krapinskog pračovjeka'

Imamo pilot projekt s Malonogometnim klubom Jesenje, a u suradnji s osnovnom školom. To je škola futsala s kojom smo već krenuli. Interes je dosta velik. Recimo, u kategoriji juniora imamo 20 dječaka, a dolaze i iz susjedne županije što nam je posebno drago. Plan nam je i da idemo u općinu Bednju te da s njima pokušamo dogovoriti suradnju – rekao je Ranogajec


Andrija Ranogajec za Zagorski list govori o prvom mandatu na čelu Jesenja, novim planovima za razvoj te oživljavanju društvenog života u općini

ZL: Novo ste lice u politici, ranije niste bili ozbiljnije politički angažirani. I sami ste rekli da ste pomalo iznenađeni pobjedom na lokalnim izborima. Sada je prošlo nekoliko mjeseci pa recite kako ste se snašli na poziciji načelnika i kako usklađujete obaveze na svome radnom mjestu u Nuklearnoj elektrani te na općini?

Ranogajec: Uspio sam se uhodati i uskladiti sve obaveze. Činjenica je da to traje od, kako se kaže, jutra do sutra, ali uspijevam. U mojoj tvrtki mi idu jako na ruku jer tamo imam klizno radno vrijeme te radim šest sati. Nekad tamo radim ujutro, pa ovdje dođem popodne, nekad sam tamo popodne pa tu dođem ujutro. Moj broj je javno dostupan i uvijek sam na usluzi svojim mještanima. Nakon pobjede mještani su mi često prilazili, pogotovo mladi, te su izražavali zadovoljstvo što napokon dolazi nova ekipa i nova energija. To mi je, moram priznati, bilo jako drago.

ZL: S kojim su vam se problemima ljudi najčešće obraćali i molili da im pomognete?

Ranogajec: Čini mi se da su najviše problemi onih koji su se meni javljali bili vezani uz socijalnu problematiku, bilo da su trebali neku pomoć ili neke radove oko komunalija. Nije bilo nekih neriješivih zahtjeva pa smo svakome nastojali pomoći u skladbu sa svojim mogućnostima. Naravno, ima i nerealnih zahtjeva, ali jednim dijelom uvijek uspijemo pomoći.

ZL: Bilo je problema pri konstituiranju Općinskog vijeća, odnosno, konstituirali ste ga iz drugog pokušaja. Kako Vijeće sada funkcionira i ima li problem u donošenju odluka?

Ranogajec: Imali smo dosad dvije sjednice Vijeća i oba su prošla više – manje u redu. Sve odluke su bile prihvaćene, a tek su neke sitnice odbijene, no ne u smislu da su kategorizirane kao loše nego su vraćene na doradu ili na usklađenje. Zanimljivo je na našim vijećima, stariji su dosta oštri prema nama. Ali odluke uspijevamo provoditi bez velikih problema. Moram napomenuti da sam pozitivno iznenađen kako desnica i lijevica uspješno surađuju iako su me prije konstituiranja vijeća uvjeravali da oni jedni sa drugima ne idu.

ZL: Nakon izbora naveli ste da je prijašnja vlast puno ulagala u infrastrukturu, a da ćete se vi usmjeriti na ljude, socijalu, pomoć mladima, poljoprivrednicima, a drugi fokus bit će razvoj turizma. Koji su koraci poduzeti u tom smjeru?

Ranogajec: Već deset dana nakon što sam došao na vlast, povodom Dana općine organizirali smo Dječji dan što se do tada nije radilo, nagradili smo poklon bonovima naše osnovnoškolce i njihove mentore koji su sudjelovali na izvanškolskim natjecanjima. Cijelo popodne su volonteri organizirali radionice, što likovne što kreativne radionice, pa se igrao graničar, pčelari iz udruge 'Dar prirode' su prezentirali svoj rad najmlađima, vatrogasci su pokazali svoju opremu… Imamo još jedan pilot projekt s Malonogometnim klubom Jesenje, a u suradnji s osnovnom školom. To je škola futsala s kojom smo već krenuli. Interes je dosta velik. Recimo, u kategoriji juniora imamo 20 dječaka, a dolaze i iz susjedne županije što nam je posebno drago. Plan nam je i da idemo u općinu Bednju te da s njima pokušamo dogovoriti suradnju. Nadalje provodimo kratku analizu među mladim obiteljima u cilju organiziranja igraonice za djecu koja nisu polaznici vrtićkog programa. U tijeku je raspisivanje subvencija poljoprivrednicima. Sljedeći korak je objedinjavanje i reklamiranje naših OPG-ova preko web stranice općine te ponuda njihovih proizvoda kroz turističku ponudu.

ZL: Rekli ste da ćete se usmjeriti na mlade pa koje su to subvencije koje Općina daje za djecu i mlade?

Ranogajec: Općina pomaže stvarno u svim vidovima. Za svako novorođeno dijete dajemo 5 tisuća kuna. Plan nam je da se za svako iduće dijete taj iznos i poveća. Sufinanciramo dječji vrtić u iznosu od 50 %, plaćamo prehranu u školskoj kuhinji za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, sufinanciranje prijevoza osnovnoškolcima i srednjoškolcima. Isplaćujemo i stipendije učenicima i studentima. Stipendije dajemo svim redovnim studentima u iznosu od 500 kuna, a učeničke stipendije iznose 300 kuna te dodjeljujemo šest po socijalnom kriteriju i četiri za nadarene učenike. Noviteti su još nagrađivanje učenika koji sudjeluju na raznim izvanškolskim natjecanjima, a daljnji plan je organizirati igraonicu za djecu koja nisu polaznici vrtićkog programa. Zasigurno je plan u budućnosti i otvaranje dječjeg vrtića u našoj općini.

ZL: Koje biste projekte i investicije, ili nastavljene iz prijašnjeg razdoblja, ili novozapočete, istaknuli?

Ranogajec: Projekt koji je prijavljen prema fondovima Europske unije je Turističko – informativni centar u Donjem Jesenju. U sklopu lovnih staza krapinskog pračovjeka osmišljeno je da su domu u Donjem Jesenju napravi učionica i spilja s pozornicom gdje bi se u slučaju lošeg vremena mogle održavati predstave, radionice ili predavanja, a ujedno bi se tu nalazio i TiC kojim bi bila obuhvaćena cjelokupna turistička ponuda naše općine. Željeli bi ujedini i naše OPG – ove da onome tko dođe ovdje u Jesenje možemo puniti punu uslugu – od zabavnih sadržaja, ukusne hrane pa do smještaja. Prijavili smo i projekt izrade projektne dokumentacije za cestu od Jesenja do Lužana, nastavili smo projekt od lani, a to je izgradnja novog cjevovoda od centra Jesenja do zaseoka Maligci te izgradnja svih novih priključaka. Ti radovi su u fazi završetka. Još jedan projekt koji je u planu jest izgradnja centralnog magistralnog cjevovoda od Žutnice do Gornjeg Jesenja. To bi značilo da bi cijelo područje Jesenja bilo opskrbljeno pitkom vodom. Imamo jako puno zaseoka koji imaju lokalne vodovode koje ćemo, kada zakon to naredi, morati priključiti na nekog distributera.

ZL: Mnogo se pričalo i o bioenergani ovdje u Jesenju. Kako napreduje taj projekt?

Ranogajec: Taj projekt se neće nastaviti. Ja sam i prije nego sam postao načelnik pratio taj projekt i bilo je jasno da on nema isplativosti. Bioenergana je trebala proizvoditi toplinu prema prvom planu za jedan dio Jesenje, a prema drugom planu za Općinu, školu i još neke ustanove, no nema tu isplativosti.

ZL: Što žitelji općine Jesenje mogu očekivati u narednom razdoblju, kakvi su planovi za budućnost?

Ranogajec: Proračun nam je relativno malen te ga pokušavamo racionalno slijediti te izvršavati sve obaveze. Radili smo planove za novi proračun i on bi, kada uključimo velike projekte za koje računamo na sufinanciranje, trebao iznositi oko 6 milijuna kuna. Inače, proračun je iznosio oko 3,5 milijuna kuna što je jako malo. Kada sve poplatimo i riješimo obaveze koje imamo, onaj ostatak novaca ja sam usmjerio na izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko pravnih odnosa kako bismo projekte mogli prijavljivati na fondove EU. Fokus je svakako na razvoju naših OPG-ova te njihovo objedinjavanje kroz razvoj turizma. Dječji vrtić je prioritetna stavka u našoj budućnosti.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook