Prethodni članak
Sljedeći članak

PORASLA POTRAŽNJA: Građevince traže zagorski obrtnici, a i firme za terenski rad u Austriji i Njemačkoj

U doba krize rijetko tko je gradio kuću, no građevinski sektor polako se popravlja


Naši djedovi i bake, pa i naši roditelji, nisu trebali dizati ogroman kredit na 'sto godina' da bi izgradili kuću. Ljudi su radili po tvornicama, a iako im često nije bilo lako, uvijek su nekako nešto uspijevali uštedjeti i polako, kroz nekoliko godina, uz pomoć susjeda i rodbine izgradili bi obiteljsku kuću. Danas je to nemoguće, jer se štedjeti nema od kuda, pa većina, ukoliko želi svoj mali dom, mora dizati kredite, i to oba supružnika, kako bi izgradili prizemnicu. U doba najveće krize, rijetko tko je gradio kuću, većinom su privatni investitori gradili stanove, a za lokacije su, razumljivo, birali veće zagorske gradove.

Porast broja građevinskih dozvola

No, u proteklih nekoliko godina zabilježen je porast broja izdanih građevinskih dozvola za gradnju kuća. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Stjepana Bručića u 2016. godini za stambene objekte izdano je 58 građevinskih dozvola, a u 2017. godini 61 dozvola. - Kuće se najviše grade na području Oroslavja, Gornje Stubice, Huma na Sutli, Pregrade, Zaboka, Krapinskih Toplica i Velikog Trgovišća. Najviše se grade dvoetažne stambene zgrade površine cca 200 m2 – kaže Bručić. Prema vidljivim statističkim podacima, građevinski sektor u Hrvatskoj se polako oporavlja. Prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku u studenome 2017. u Hrvatskoj je izdano 826 građevinskih dozvola, što je za 0,5 posto više u odnosu na studeni 2016. Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u razdoblju od siječnja do studenoga 2017. u usporedbu s istim razdobljem 2016. veći je za 20,2 posto. Prema vrstama građevina, 82,8 dozvola izdano je za zgrade, a 17,2 posto za ostale građevine. Prema vrstama radova, 71,9 posto dozvola je izdano za novogradnju, a 28, 1 za rekonstrukciju.

Stanovi u Krapinskim Toplicama i Zaboku

Kada su u pitanju stanovi, najviše je stanova na području Krapinsko –zagorske županije u 2016. godini završeno u Krapinskim Toplicama, ukupno 14 te u Zaboku - 13. Po devet stanova u 2016. izgrađeno je u Oroslavju, Krapini i Pregradi, a 8 je stanova završeno u Velikom Trgovišću. U Klanjcu, Konjščini, Kumrovcu, Loboru, Zlataru, Mihovljanu, Novom Golubovcu i Zagorskim Selima u 2016. nije završen ni jedan stan. Zanimljivo je spomenuti, kako je najveći boom u stanogradnji u proteklih nekoliko godina, točnije 2011. zabilježen u Krapini i Zaboku. Te se godine u Krapini završena 72 stana, a u Zaboku 40. U Oroslavju je završeno 26 stanova, no Oroslavje općenito sve ove godine gradi i završava stanove, samo s određenim stagnacijama.

Traže se građevinski radnici

No, kako se polako budi građevinski sektor, problem postaju građevinski radnici, kojih nedostaje. I naše građevinske firme oglašavaju potrebu za radnicima. Ovaj mjesec Područni ured HZZ-a Krapina objavio je oglase u kojima se traži četrdeset radnika u građevinarstvu. Tako, primjerice, građevinska tvrtka iz Klanjca traži dva rukovatelja građevinskim mehaničkim strojevima te po četiri tesara i zidara. Nekoliko zagorskih obrta za građevinu također traži građevinske radnike, zidare, tesare i pomoćne radnike, a traže se i građevinski radnici za rad u europskim zemljama. Još jedna firma iz Klanjca traži 20 fasadera, 10 knaufera i 1 inženjera građevinarstva za rad u Austriji, a građevinsko poduzeće iz Krapine tri zidara i tesara za rad u Njemačkoj.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program