Prethodni članak
Sljedeći članak

PROVJERILI SMO: Zadnjih dana veljače potrošnja plina porasla 40%

Iako je zima bila blaga, u veljači su temperature pale debelo ispod ništice, pa se potrošilo puno drva, plina i struje

  • Građani su potrošili puno plina, struje i drva

    Građani su potrošili puno plina, struje i drva


Iako je većinu zimskih mjeseci zima bila blaga, 'kuriti' se trebalo svaki dan, no unatrag dva tjedna kada su temperature pale debelo ispod ništice potrošnja za grijanje se udvostručila, i to taman kada smo mislili da stiže proljeće. Nakon gotovo blagog siječnja, veljača – prevrtača pokazala je svoje zube pa je posljednji tjedan veljače bilježio debele minuse do čak -20 Celzijusa. Mnogi građani potrošili su zalihe drva, naručivali su se novi 'metri', a isto tako povećala se potrošnja plina i struje.

U siječnju pad, u veljači porast

U veljači 2018. potrošnja plina bila je 29% veća nego u veljači 2017.godine, a u posljednjem tjednu veljače u danima vrlo niskih temperatura dnevna potrošnja, u odnosu na tjedan prije, porasla je za oko 50 %. – doznajemo od Juraja Bradača, rukovoditelja tehničkog sektora Zagorskog metalca. Napomenuo je i kako je u siječnju 2018. potrošnja bila manja za 40,50 % u odnosu na siječanj 2017. godine. U Plinu Konjščina, koji u svom opskrbnom sustavu imaju istok županije, kažu kako su u veljači bilježili veću potrošnju. - Zadnjih devet dana u mjesecu veljači imali smo rast potrošnje od 40 % u odnosu na prethodnih devet dana uz napomenu da je potrošnja u mjesecu veljači u 2018. godini bila veća za oko 25% u odnosu na prethodnu godinu - pojasnio je Stjepan Ščapec te dodao kako su u odnosu na mjesec siječanj 2017. godine, u siječnju 2018. godine u Plinu Konjščina imali pad potrošnje od 42 %. - pojasnio je Ščapec.

Potrošnja plina na distribucijskom području operatora Zelenjak plin d.o.o. Klanjec u siječnju 2018. godine bila je niža za 38% u odnosu na siječanj 2017. godine, no zato je potrošnja plina u zadnjem tjednu veljače 2018. godine, kada su temperature bile najniže, povišena za 40% u odnosu na prethodne dane u veljači – doznajemo od direktora Željka Ilića. Isto tako, ukupna potrošnja plina u veljači 2018. godine u odnosu na veljaču 2017. godine viša je za 20% dok je zbirna potrošnja plina u siječnju i veljači 2018. godine u odnosu na siječanj i veljaču 2017. godine bila niža za 16%.

Trošila se i struja

Iz Humplina napominju kako je potrošnja plina u prošlom tjednu, kada su zabilježeni rekordni minusi, povećana za 100% u odnosu na zadnji tjedan mjeseca veljače u 2017. godini te 79% u odnosu na prva tri tjedna, mjeseca veljače 2018. godine. - Potrošnja plina u mjesecu siječnju 2018. godine u odnosu na mjesec siječanj prethodne 2017. godine je za 39% manja, a razlog tome je odstupanje srednje mjesečne temperature zraka koja je bila iznad višegodišnjeg prosjeka za mjesec siječanj 2018. godine – objasnio je voditelj distribucijskog sustava Mladen Špiljak.

Potrošnja električne energije na Distribucijskom području Elektre Zabok HEP - Operatora distribucijskog sustava bila je u siječnju 2018. godine 3 posto manja u odnosu na potrošnju u siječnju u 2017. godine. U razdoblju od 26. veljače do 1. ožujka, potrošnja električne energije na Distribucijskom području Elektre Zabok povećana je za 4 posto u odnosu na razdoblje od 26. veljače do 1. ožujka 2017. godine. Rekordan iznos potrošnje električne energije od 80,25 MW na Distribucijskom području Elektre Zabok dosegnut je upravo zadnji dan mjeseca veljače, u srijedu 28. veljače te unatoč tomu nije bilo problema u opskrbi električnom energijom.

ANKETA: PITALI SMO GRAĐANE JESU LI SE, KADA SU TEMPERATURE SEZALE I DO DVOZNAMENKASTOG MINUSA, VIŠE GRIJALI I OČEKUJU LI VEĆE RAČUNE

Željko Kodrnja, Zagorska Sela

Momentalno se grijemo na plin, a prošli smo tjedan zbog izrazito niskih temperaturi više trošili. U periodu prije ovih velikih zima malo smo uštedjeli pa onda neće računi biti toliko veći, ali mogli bi biti veći nekih 30 %.

Mario Gregurić, Dubrava Zabočka


Grijemo se na drva i trošili smo ih standardno, čini mi se da ništa više nego obično. Imamo centralno na drva. Uvijek smo se grijali na drva jer nam je plin bio preskup. Kombiniramo malo, imamo svoja drva, ali ih i kupujemo.

Zdravko Deak, Mokrice


Na drva se grijemo. Temperature su bile jako niske i malo se pojačalo trošenje energenata, odnosno drva. Na drva sam prešao prije jedno deset – dvanaest godina jer mi je plin bio preskup da grijem taj prostor koji imam. Ovako mi je jeftinije.

Đurđa Đurek, Zabok


Pol kuće grijemo na plin, pol na drva. Od kad sam otišla u mirovinu ja se grijem na drva, a kćerka na plin. Potrošilo se više drva, 'zafalilo' je drva pa sam ih ovih dana naručivala. Za ovih niskih temperatura grijali smo 'non stop'.

Ivica Zolimislić, Mirkovec


U domaćinstvu se grijemo na plin. Sigurno bude račun sigurno veći zbog ovih niskih temperatura proteklih dana jer smo više grijali. Mislim da bi račun mogel biti veći čak i za nekih dvjestotinjak ili tristotinjak kuna.

Vladimir Šenjug, Zabok


Grijali smo se na drva i na plin. Kombiniramo. Mislim da budu veći računi na plin, a mislim da se potrošilo duplo više nego prošle godine. Ali više se grijemo na drva koja kupujemo u jednoj firmi u Zaboku.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook