Prethodni članak
Sljedeći članak

Joža, vlasnik krave: 'Celi dan smo vadili 'Žutu' iz gnjoja i na kraju zvali 112'

Nekak se otkapčila z lanca, prešla z štale van i ravno v gnjoj iza štale. A gnjoja je pune, nisam se sam vupal voziti ga da nem šlagiran, rekao je Joža


Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dobri Zdenci u Gornjoj Stubici u nedjelju navečer bili su pozvani na nesvakidašnju intervenciju. Ne znajući što bi napravio, Centar 112 nazvao je 80 – godišnji Josip Grden, čija je kravica ''zaglibila'' u gnjojniku.

Vgrezla do vrata

- Nekak se otkapčila z lanca, prešla z štale van i ravno v gnjoj iza štale. A gnjoja je pune, nisam se sam vupal voziti ga da nem šlagiran, a moji su gosponi i rekli da neju to delali. Zvozil sam glavnicu sam, ali je veliki kup ostal iza štale, v njega je vgrezla do kraja i nije mogla nikam. Noge su joj prešle nutra i cijelo tijelo, do vrata – ispričao nam je Josip Grden. On i obitelj intervenirali su zajedno, trudeći se pomoći kravici Žuti da ne potone još dublje i da se ne uguši. – Brže sam sve organiziral, na smene smo hitali gnoj ispred nje z vilami i motikami, da nebi dalje propala. Otkapali sme cijelo popodne, kak sme malo otkopali, pokrenula se za korak i već je bila s prvami nogami vane. Odmetali smo gnjoj dalje, ali više ju nismo mogli dobiti van, nije se mogla pokrenuti. Nije se štela dići, valjda se splašila ili se jako umorila kad se borila cijelo popodne. Bila je mirna ko bubica, ko da je vmrla. Daval sam joj octa na krpi kaj je lizala, da joj da snagu – nastavio je Grden. Kad je već ''došla kmica'' i snaha je otišla na posao, nije znao što bi napravio, pa je pozvao 112.

– Nisem sam više mogel ništa, a nisam ju ni mogel tak ostaviti. Ima malo tele, kaj bi bilo da joj se kaj dogodilo, a tele još siše, moral bi ga prodati ili kaj već z njim napraviti. Nazval sam 112 da mi daju savjet, pa su mi poslali vatrogasce – ispričao je dalje.

Neobična intervencija

Na intervenciju su stigla trojica vatrogasaca DVD – a Dobri Zdenci. – Posvijetlili su i tak se digla, skočila je ko veverica, kak da joj nigdar nije bile niš. Otpeljal sam ju v štalu, jedino ju nisam odma počesal, bila je skroz črna, kad se zakopala v gnoj. Ništa joj nije, samo se zmučila jako – rekao je Grden, dodavši kako mu njegova obitelj stalno govori da proda ovu više od deset godina staru Žutu. – Ali onda nemam kome kositi, a ovak imam i mlijeko i sir – zaključio je. Na intervenciji kod Grdena, među ostalima, bio je tajnik DVD – a Dario Posavec, koji je istaknuo kako su zatekli nevjerojatan prizor. U današnje vrijeme je, kaže Posavec, kravica u selu sama po sebi čudo i rijetkost, a spašavati kravicu ravno je drugom čudu. – Zapravo nismo ni trebali intervenirati, jer se kravica sama digla kad smo došli. No, da to nije napravila, vjerojatno bi ju trebali nekako pogurnuti van – rekao je Posavec, dodavši kako ovakve neobične intervencije nisu uobičajene DVD – u Dobri Zdenci, a sličnu dosada još nikada nisu imali.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook