Prethodni članak
Sljedeći članak

SDP: „Sutinske toplice su primjer privatizacije javnih objekata na HDZ-ov način“

Ako postoje Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, zašto ne bi bile i Terme Sutinsko ili Sutinčica, smatraju SDP-ovi vijećnici, koji su ovo važno pitanje uvrstili za jednu od tema sljedeće sjednice Općinskog vijeća Mihovljana


Mihovljanski SDP zatražio je za prvu novu radnu sjednicu Općinskog vijeća uvrštenje u dnevni red  'sudbinu Sutinskih toplica', koje bi trebale biti okosnica  razvoja turizma općine Mihovljan s posebnim naglaskom na zdravstveni i lječilišni turizam. Dakle, razvoj toplica na mihovljanskoj strani nije vezan za postojeće toplice i objekte na strani općine Mače,  jer se na području Mihovljana nalaze izvorište, gdje su se nekada davno i nalazile  toplice i bazeni iskopani u stijeni.

Koncesija do ljeta 2018.

- Sadašnjem koncesionaru na izvorišnu termalnu vodu u Sutinskim Toplicama koncesija istječe početkom 2018., a mi u klubu SDP-a mišljenja smo da je ovo prevažno pitanje da se o njemu ne bi raspravljalo i donijeli zaključci, jer će se u protivnom dogoditi da koncesija padne u ruke neodgovorne osobe čime će se nastaviti devastacija Sutinskih toplica - upozorio je vijećnik SDP-a Dražen Pavleković, koji ističe da žele sjesti s vijećnicima općinske vlasti i zajedno odlučiti o budućnosti svojih toplica.  Inače, stari dio Sutinskih toplica nalazi se na području općine Mihovljan, u Frkuljevcu Mihovljanskom, s tri izdašna vrela dobrih kapaciteta, a  gdje se nekada se odvijala prava kupališna renesansa.  - Nalazili su se tu pravi kupališni kompleksi,  kupališna zgrada, hotel, a preko puta i kapelica, a mjesto je prepoznato kao lječilište gdje su se ljudi liječili od reume, bolesti mokraćnih organa, dišnih puteva te čak nerotkinja.  S obzirom da Mihovljan ima tu povijest,  smatramo da  bi se toplice trebale razvijati  u tom smjeru i  da bi ih trebali brendirati u tom lječilišnom aspektu – istaknuo je Pavleković.

Devastacija dugi niz godina

Ivan Pavleković, također vijećnik SDP-a i potpredsjednik Općinskog vijeća Mihovljana iz redova opozicije ističe kako nitko ne može zatvoriti oči na devastaciju koju su u proteklih 20 godina doživjele toplice.  - Ja nemam ništa protiv koncesionara ako je on ispoštovao koncesionarske obveze i ako njemu nitko u ugovoru  nije odredio da treba održavati, obnavljati i proširivati toplice vezano uz turističku djelatnost. Ali onda da je bar imao toliko poštovanje pa da je održao to što je naslijedio. Zašto nitko iz općinske vlasti nije reagirao na tu devastaciju? Uz ovakvo ponašanje i gospodarenje  mislim da ima minimalne šanse da ponovo dobije koncesiju, barem što se tiče građana ovog mjesta i nas vijećnika SDP-a jer smo spremni i na prosvjed.  Ovo je primjer privatizacije javnih objekata na HDZ-ov način - ogorčen je Pavleković.

Javno – privatno partnerstvo

 Kažu da oni ne razmišljaju o nekakvom športsko – rekreacijskom centru, već u smjeru kakve su toplice bile nekada. - Ako postoje Terme Tuhelj, Terme Jezerčica, zašto ne bi bile i Terme Sutinsko ili Sutinčica. Ne mislimo mi razvijati neki basnoslovni projekt već turizam u jednom manjem obimu, a koji bi onda potencirao i razvoj tržnica, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – kaže Pavleković,  ističući da bi se takav turistički projekt mogao razviti ili putem privatnog vlasništva, javno – privatnog partnerstva ili slično, no činjenica je da je bilo dosta, ističu, gledati kako se drugi razvijaju, a onu nazaduju.  Inače,  koncesiju ima Društvo Ivančica d.d. koja je ujedno, pema našim saznanjima i vlasnik zemljišta na starom i novom dijelu toplica, tako da je pitanje mogu li i kako jedinice lokalne samouprave  imati ingerenciju nad time i bilo što pokrenuti u turističkom smjeru. No, jedno je sigurno, pretužnu sliku nekadašnjeg bisera Hrvatskog zagorja u kojem se liječio i  Antun  Mihanović, otac hrvatske himne, gledamo previše dugo.

Odgovor Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Uprave za vodno gospodarstvo iz ožujka ove godine

Ugovor o koncesiji za crpljenje termalnih voda s izvorišta u Sutinskim Toplicama sklopljen je 14. srpnja 1998. godine na razdoblje od 20 godina, odnosno do 14. srpnja 2018. godine. Iz Registra koncesija Ministarstva financija vidljivo je da koncesionar nema duga s osnova naknade za koncesiju te da isti nije koristio koncesiju od 2013. godine. U proteklom periodu koncesionar nije podnio zahtjev za raskid ugovora o koncesiji.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook