Prethodni članak
Sljedeći članak

'Medo je bil zaljubljenik u avanturu, srednji vijek, kolega s izuzetnim talentom, navek s fantastičnim idejama'

Godinu dana nakon njegove smrti, a posebno uoči Selječke bune, suradnici, prijatelji, suborci vitezovi i Stubičanci rado se sjećaju Zlatka Mirta Mede, po mnogima jedinog pravog Matije Gupca


Prva asocijacija na Seljačku bunu je lik Matije Gupca, brkatog i ozbiljnog, ali hrabrog vođu ustanka seljaka protiv vlastelinskih ugnjetavanja. A kad nama Stubičancima kažete ''Matija Gubec'', sjetimo se samo jedne osobe – karizmatičnog i originalnog Zlatka Mirta Mede IV., koji je s ulogom Matije Gupca živio nekoliko posljednjih godina otkada se obilježava datum seljačke bune u Stubici.

Ljubav prema starini

Iako je preminuo još 2016. godine i prošlogodišnja je buna po prvi puta odrađena bez njega, mnogi ga se sjećaju kao pravog Gupca, zaštitnog znaka manifestacija. Samo najbolje riječi o njemu imaju njegovi bivši suradnici, ''suborci'' vitezovi, turistički djelatnici, prijatelji i Stubičanci, ali i mnogi turisti kojima se urezao u sjećanje. Kakav je bio Zlatko Mirt, upitali smo njegovu sestru Ljiljanu Haramustek, koja nam je ustupila i njegove fotografije iz mlađih dana. – Njegovo djetinjstvo i rana mladost su mi slabo poznati, jer je među nama bilo 15 godina razlike. No, znam da se volio družiti i sa mlađom i starijom populacijom, a i moju je djecu uključivao u svoje radionice. Volio je planinariti, slikao je, bavio se obradom metala, drva, svirao gitaru... Poput hrčka je sakupljao razne starine. Odradio je posljednju bunu 2016. i za koji dan otišao u bolnicu, gdje je, nažalost, proslavio i svoj posljednji, 53. rođendan – prisjetila se Ljiljana i zahvalila njegovim prijateljima i udrugama što su posebnim učinili njegov posljednji ispraćaj te je istaknula kako je drago da Medo nije zaboravljen.

Izuzetni talent

Koliko je bio dobar čovjek, potvrđuju i njegovi suradnici. – Sa Zlatkom nije uvijek bilo lako raditi, ali je uvijek bilo zanimljivo. Bolje se osjećao u srednjovjekovnom kostimu nego u civilnoj odjeći, pa je osim svog osnovnog preparatorskog posla vodio i razne radionice i programe s djecom. Sakupljač i zaljubljenik u prošlost, često je svakodnevicu pretvarao u živopisnu prošlost. Radni kolektiv je za njega bio druga obitelj te je s nama dijelio svoje osobne uspjehe i probleme. Njegovim odlaskom Muzej ostao je siromašniji za jedan osebujni lik kojeg će biti iznimno teško nadomjestiti – rekla je Vlatka Filipčić – Maligec, voditeljica Muzeja Seljačkih buna.

Medin prijatelj i najbliži kolega s posla Tomislav Drempetić – Hrčić, s kojim se družio 20 godina, istaknuo je da su njih dvojica zajedno osnovali Družbu te osmislili scenarij za prvu bitku seljačke bune koja na Kapelščaku u Stubičkim Toplicama. Prisjetio se i da je Medo kao Gubec prvi puta nastupao na drugoj buni, povodom 800. godišnjice Donje Stubice. Medin prijatelj i kolega s posla Tomislav Drempetić – Hrčić rado nam je istaknuo Medine posebnosti. – Medo je bil veliki zaljubljenik u avanturu, srednji vijek i dobru kapljicu. Kolega s izuzetnim talentom, navek s originalnim i fantastičnim idejama – rekao je. Predsjednik Družbe vitezova zlatnog kaleža Ivan Štefek kaže kako je Medo i dalje nezamjenjiv. – Bilo je dovoljno da se samo pojavi, bez da ikaj veli... uvijek za akciju, čovjek od zanata, majstor koji je puno doprinio udruzi i savjetovao nas kako što treba izgledati da bi bilo povijesno točno. Bio je zaljubljenik u streličarstvo, cijenjen kao kvalitetan izrađivač lukova od tise – rekao je Štefek.

Nezamjenjivi Gubec

Da je Medo svojim utjelovljenjem Gupca ostavio velikoga traga u turističkoj promociji ovoga kraja, slažu se i djelatnici u turizmu. – Medo je bil dobar i poseban čovjek. On nije glumio Gupca, on je tu ulogu živio i za to je bio nadaren. Svi su ga doživljavali kao simpatičnog čovjeka s posebnom karizmom i svi još uvijek pitaju za njega. Mnogi turisti koji ne znaju da je umro pitaju gdje je, jer ga doživljavaju kao originalnog i nezamjenjivog – istaknuo je Božidar Sačer koji je s Medom 4 godine dijelio školske klupe te je, kao vlasnik Bertije pod lipom, domaćin održavanja puntanja kmetova pod Gupčevom lipom. Da je svojim likom i pojavom postao sinonim za Gupca, puntarstvo i Seljačku bunu, rekla nam je i direktorica TZ područja Donja i Gornja Stubica Kornelia Vnučec. – Bio je angažiran i otvoren za suradnju u svim aktivnostima koje su promicale seljačku bunu i Gupčev kraj te svojim tehničkim znanjima o streličarstvu, oružju i životu srednjeg vijeka, jedan od pokretača prikaza Seljačke bune, uzor i nadahnuće velikom broju entuzijasta koji su se okupili oko uprizorenja jednog od najvažnijih događaja hrvatske povijesti – rekla je Vnučec. Uskoro će još jedna Bitka kod Stubice proći bez njega, no njegov će osebujan lik ostati pred očima ne samo njegovih najbližih, obitelji i prijatelja, suradnika i svih Stubičanaca, već i onih koji su barem jednom prisustvovali Seljačkoj buni u Stubici.

Medo sa sestrom i nećacima Medo u radnom okruženju s kolegama u Muzeju seljačkih buna

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program