Prethodni članak
Sljedeći članak

IVAKOVIĆ: 'Unaprijed naplaćuju račune, a vodu nisu isporučili'

Ivan Ivaković (70) iz Dubrovčana javio se Zagorskom listu nezadovoljan računima koje dobiva za potrošnju vode


Imam problema sa Zagorskim vodovodom i računima koji se ispostavljaju. Unaprijed naplaćuju račune, a vodu nisu isporučili i to već traje više godina – započeo je je svoju priču nezadovoljni korisnik Zagorskog vodovoda Ivan Ivaković.

'Krivo računaju'

Kaže, 2011. je čak tražio da mu se promijeni vodomjer jer su računi koje je dobivao bili previsoki. - Vodomjer je išao na zavod na mjerenje što sam platio 500 kn, ali se utvrdilo da je on ispravan. Zatim su počeli dolaziti malo normalniji računi, međutim opet se ponavlja ista stvar, unaprijed se naplati prema njihovoj procjeni 42 m3, a očitanje se ne vrši svaki mjesec, a niti svaka dva. Nemam pojma koliko često dolazi očitanje, kad slučajno vidim da je auto stao, mislim da svega jedanput ili dvaput godišnje – rekao je Ivaković. Zbog problema s očitanjem vodomjera i visokih računa Ivaković se obratio nadležnima u Zagorskom vodovodu. – Dana 12.6. kad sam dobio račun na 42 m3, išao sam reklamirati, očitao sam na brojilu 178 m3, a oni su zaračunali 193 m3. Onda je ispostavljen novi račun umanjen za 210 kn. Prvi račun je bio 623,65 kn, a ispravni račun je bio 413,23 kn. Zatim su počeli opet: račun za mjesec srpanj je bio 10 m3 što je obično stvarna potrošnja mjesečno otprilike. Zatim za mjesec rujan su zaračunali 14 m3, za 10. i 11. mjesec 41 m3. Očitao sam vodomjer 12.10. i bio sam 2 m3 vode u pretplati – požalio nam se Ivaković koji rješenje problema vidi u utvrđivanju akontacijskih rata i redovnom očitanju brojila.

'Nemam novaca da ih kreditiram'

I računi u novoj, 2018. godini, kaže Ivaković, također ne odgovaraju stvarnoj potrošnji. – Za ovaj mjesec su me obavijestili da će očitanje biti u siječnju. Do 11. siječnja nisu došli, ali su uredno ispostavili račun od 15 m3 za prvi mjesec. Očitao sam stanje na brojilu 7.1. i na brojilu piše 247 m3, a na računu 258 m3 što čini razliku od 11 m3. Nemam novaca da nekoga unaprijed kreditiram. To je friziranje poslovnog rezultata, jer ovih mojih 15 m3 zaračunatih vode ulazi u 12 mjesec njima u poslovni rezultat. To je oko 180 kuna što su meni unaprijed uzeli, a sebi u rezultat unesli kao vjerodostojni dokument. Dokument je vjerodostojan samo onda kad se vodomjer očita i onda račune šalju u pola mjeseca za protekli mjesec. – zaključio je Ivaković.

Odgovor 'vodovoda'


Upit o spomenutom problemu poslali smo i Zagorskom vodovodu iz kojeg su nam odgovorili kako je pregledom evidencije za Ivakovića, utvrđena nemogućnost očitanja vodomjera uslijed neadekvatnog održavanja mjesta potrošnje. U svim slučajevima kada je javni isporučitelj onemogućen očitati brojilo, ovlašten je ispostaviti račun prema procjeni potrošnje, napominju iz Zagorskog vodovod. - U konkretnom slučaju imenovanog korisnika, radilo se upravo o navedenoj situaciji, na način da očitač nije mogao podignuti betonski poklopac. Iz tog razloga, javni isporučitelj ispostavio je fakture sukladno procjenama potrošnje, a ne temeljem stvarnog stanja – odgovorila nam je Jasmina Ricijaš, rukovoditelj pravnih i općih poslova u toj tvrtki. - Zagorski vodovod d.o.o. i ovim putem poziva i moli sve korisnike da stanja mjernih mjesta koja nisu sukladna, bilo na način da se nalaze u zatvorenim prostorijama, ili zaključanim dvorišnim prostorima, bilo da su u dotrajalom, lošem stanju, pokušaju ispraviti, a sve s ciljem ispostavljanja računa na zadovoljstvo korisnika Zagorskog vodovoda d.o.o. Također ovim putem, obzirom na zimski period te nadolazeće niske temperature, mole se Korisnici da svoje vodomjere dodatno zaštite od vlage i smrzavanja – istaknula je u odgovoru Ricijaš.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook