Prethodni članak
Sljedeći članak

Nezaposlenima koji otvore vlastiti posao 55.000 kuna potpore

U odnosu na 2017. godinu povećani su iznosi bespovratnih subvencija te je uvedena potpora za samozapošljavanje kao i za proširenje djelatnosti, što je zainteresiralo i mnoge Zagorce

  • Goran Vukmanić, v.d. predstojnika HZZ Područnog ureda Krapina

    Goran Vukmanić, v.d. predstojnika HZZ Područnog ureda Krapina


Potpore za samozapošljavanje su državne potpore koje se dodjeljuju nezaposlenim osobama koje se odluče na pokretanje vlastitog posla, a prijavljene su u evidenciju Zavoda. Otkako su se posljednjih godina te potpore pojavile veliki broj građana, posebice mladih, odlučio je pokrenuti svoj biznis. U odnosu na 2017. godinu povećani su iznosi subvencija te uvedena te potpora za samozapošljavanje za proširenje djelatnosti. Dakle, u 2018. godini država je povećala potpore za samozapošljavanje s 35.000 na 55.000 kuna, što je postalo još zanimljivije svima onima koji bi se htjeli baviti vlastitim obrtom.

Više potpora

Kako je pojasnio v.d. predstojnika HZZ Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić, kod potpora za samozapošljavanje u slučaju udruživanja u trgovačka društva ili zadruge moguće je dodijeliti potporu u iznosu od 55.000 kn za više članova zasebno. U slučaju osnivanja zadruge i zapošljavanja u zadruzi, gornja granica iznosa potpore za samozapošljavanje koju korisnici koji se udružuju mogu ostvariti iznosi 275.000 kn (za najviše 5 osoba). U slučaju osnivanja i zapošljavanja u trgovačkom društvu gornja granica iznosa potpore za samozapošljavanje iznosi 220.000 (za najviše 4 osobe). U slučaju otvaranja obrta ili slobodne profesije, gornja granica iznosa potpore za samozapošljavanje je 110.000 kn (za dvije osobe). Druga podvrsta je potpora za samozapošljavanje za proširenje djelatnosti. Dodjeljuje se nezaposlenim osobama u svrhu udruživanja s poslovnim subjektom koji je već ostvario potporu za samozapošljavanje i čije su ugovorne obveze istekle, ukoliko navedeno udruživanje predstavlja proširenje djelatnosti postojećeg poslovnog subjekta.

Tko može koristiti mjere?

Kako bi osoba koristila ovu mjeru treba biti prijavljena u evidenciji nezaposlenih i izraditi poslovni plan iz kojeg je vidljivo da je poslovna ideja održiva, proći aktivnosti savjetovanja za samozapošljavanje te na koncu izraditi i troškovnik u kojem je vidljivo da su troškovi usmjereni na otvaranje i rad poslovnog subjekta. Troškovi koji se navode u troškovniku usmjereni su na otvaranje i rad poslovnog subjekta, a odnose se na registraciju poslovnog subjekta i sredstva povezana s obavljanjem djelatnosti, kao što su nabava opreme, zakup poslovnog prostora, obavezni doprinosi mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za prvih 11 mjeseci i slično.

Što ako se zaposle?

Samozaposlena osoba je obvezna biti u statusu osiguranika u sustavu mirovinskog osiguranja u punom radnom vremenu temeljem registrirane djelatnosti neprekidno u razdoblju od 12 mjeseci. U slučaju da samozaposlena osoba želi u navedenom razdoblju zasnovati radni odnos kod drugog poslodavca, s njim može sklopiti ugovor o radu u najdužem trajanju do osam sati tjedno, odnosno do sto osamdeset sati godišnje. - Građani su zainteresirani za korištenje potpore za samozapošljavanje te otvaraju trgovačka društva i obrte različitih djelatnosti uz izuzeće djelatnosti: poljoprivrednog karaktera, sezonskog poljoprivrednog karaktera i djelatnosti koje su vezane uz manipulaciju poljoprivrednih dobara – rekao je Vukmanić.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook