Prethodni članak
Sljedeći članak

Katastrofalni podaci: Zagorje ostaje bez krava!

U zadnjih desetak godina broj krava u Zagorju višestruko se smanjio i danas ih je ostalo još samo...


Prema aktualnim podacima Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) u Zagorju je tek 5.405 krava i ta je brojka stalno u opadanju, donosi današnji Zagorski list. Radi usporedbe, 2003. godine  u Krapinsko – zagorskoj županiji ljudi su u stajama držali više od 15.000 krava. Već 2010. ta je brojka pala na oko 7.000.

Svaka familija, svako selo imalo je bar dvije krave na svom gospodarstvu. Mala obiteljska gospodarstva s jednom do dvije ili tri krave su gotovo pa nestala, ostali su tek veći farmeri koji su gradili velike farme i vezani su za ogromne kredite.

Kako piše Zagorski list, iako je broj krava u opadanju, prema najnovijim podacima HPA na dan 2. svibnja,  blago je povećan broj svinja, ovaca i koza na području Krapinsko-zagorske županije.

Mirjana Očko iz područnog ureda HPA u Krapinsko – zagorskoj županiji potvrdila je da je broj krava konstantno u opadanju, iako bi podatke od prije desetak godina, kaže, trebalo uzeti s rezervom, jer tada nije bilo jedinstvenog registra životinja, već su se podaci evidentirali tek prema broju umjetnog osjemenjivanja krava.

(Pročitajte više u današnjem tiskanom izdanju Zagorskog lista...)

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook