Prethodni članak
Sljedeći članak

INTERVJU S RAVNATELJICOM DHMZ-a: 'Od 1. svibnja su na području KZŽ ispaljene 172 rakete protiv tuče'

Zagorski list je razgovarao s ravnateljicom DHMZ-a Natašom Strelec Mahović o protugradnoj obrani od tuče

  • foto: HRT

    foto: HRT


ZL : S obzirom na ovogodišnja učestala olujna nevremena i tuču na sjeverozapadu Hrvatske, zanima nas koliko je raketa u obrani od tuče ove godine ispaljeno na području Krapinsko - zagorske županije?

STRELEC MAHOVIĆ: U dosadašnjem dijelu sezone obrane od tuče, koja je započela 1. svibnja 2017., na području Krapinsko - zagorske županije ispaljeno je 172 komada raketa protiv tuče od 238 komada ukupno ispaljenih raketa na RC-1 Puntijarka. Raketne akcije provedene su u tri dana sezone. Prizemni generatori radili su u 18 dana, a na području Županije utrošeno je 2.277 litara otopine meteorološkog reagensa.

ZL: Koliko lansirnih postaja ima na području Krapinsko - zagorske županije, čime su opremljene i na koji način funkcionira obrana od tuče u Hrvatskom zagorju?

STRELEC MAHOVIĆ: Područje Krapinsko-zagorske županije u 2017. godini branjeno je s radarskog centra RC-1 Puntijarka. Na području županije definirano je 28 postaja za obranu od tuče. Sve postaje rade s prizemnim generatorima za OT, a 22 postaje koriste u radu i rakete za OT. Ukupan broj postaja na području Županije nepromijenjen je u odnosu na prošlu godinu.

ZL:Koliko se raketa smije ispucati u jednoj akciji, imamo li ih dovoljno za ovu sezonu?

STRELEC MAHOVIĆ: Rad raketne komponente sustava OT na cijelom branjenom području provodimo s 350 lansirnih postaja koje su početno snabdjevene sa 9 ili 10 komada raketa (ovisno o tipu), a na početku sezone za upotrebu je bilo raspoloživo 6.500 komada raketa protiv tuče. Do sada je u djelovanjima na cijelom branjenom području ukupno utrošeno 1.393 komada. DHMZ provodi operativnu obranu od tuče prema Zakonu o sustavu obrane od tuče, koji je na snazi od 31. svibnja 2001. godine te u skladu s financijskim, tehničkim i ljudskim mogućnostima.

ZL: Odakle ih nabavljamo?

STRELEC MAHOVIĆ: Nabava raketa protiv tuče se može realizirati tek po uprihodovanim financijskim sredstvima od Županija i Grada Zagreba, kroz otvoreni postupak javne nabave. U ovom trenutku još nemamo dovoljno financijskih sredstava za nabavu raketa protiv tuče. Posljednjih godina putem otvorenih javnih nadmetanja rakete se uvoze iz Republike Srbije, a Zavod ih koristi tek po dobivenom Rješenju od Ministarstva unutarnjih poslova. Rakete i lansirne postaje moraju udovoljavati svim zakonskim propisima vezanim uz rukovanje, prijevoz i skladištenje eksplozivnih i zapaljivih tvari.

ZL: Možete li prokomentirati navode gosp. Danice Habulin, predsjednice Udruge raketara Hrvatske koja tvrdi da joj je DHMZ ukinuo lansirnu postaju u Novom Golubovcu i seli je na područje Zagrebačke županije te da zbog toga ovaj dio Zagorja ostaje bez adekvatne obrane.

STRELEC MAHOVIĆ: Operativan rad u raketnoj obrani od tuče podrazumijeva najbolje moguće razmještanje lansirnih postaja na branjenom području i uobičajen je operativni postupak. Spomenuta postaja na Gori Veterničkoj (lansirna postaja 12 – LP 12) nije ukinuta, već je prema stručnoj procjeni voditelja radarskog centra Puntijarka kontejner iz Gore Veterničke (LP 12) trebalo premjestiti u Jablanovec (LP 45). Premještanje kontejnera iz Gore Veterničke (LP 12) u Jablanovec (LP 45) uvjetovano je prekidom ugovora o najmu zemljišta u Jablanovcu od strane dosadašnjeg vlasnika zemljišta. Premještanje LP iz Gore Veterničke u Jablanovec neće oslabiti rad OT na području Zagorja (pokrivenost sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije ostaje dvostruka i trostruka), ali će zato dodatno omogućiti korektan operativni rad na području Zaprešića i Zagreba, posebno imajući u obzir nailazak tučonosnih oblaka iz Slovenije (koja se ne brani od tuče). Naime, nemogućnost rada LP u Jablanovcu ostavlja veliki prostor Zaprešića i zapadnog dijela Zagreba bez ikakve raketne OT. Suprotno tvrdnjama Udruge, Krapinsko - zagorska županija ima u određenoj mjeri povlašten status na području RC-Puntijarka. Naime, površina Krapinsko - zagorske županije čini 31% branjenog područja RC-Puntijarka, a na toj površini smješteno je 42% lansirnih postaja. Sva oprema na lansirnim postajama vlasništvo je RH odnosno DHMZ-a dok raketari (poslužitelji postaja obrane od tuče) honorarno obavljaju posao pa o tome gdje će se postaje nalaziti i na koji način će se djelovati nemaju ni stručnog znanja ni mogućnost odlučivanja.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook