Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo koje će se predstave igrati na GFUK-u ove godine

Glavna pokretačka snaga ovog festivala, naš popularni glumac i glazbenik Adam Končić, svake godine ističe kako pripreme za sljedeći GFUK traju kroz cijelu godinu, a sada su za ovogodišnje, jedanaesto izdanje Festivala, pripreme ušle u završnu fazu te su već poznati neki naslovi hit predstava koje će Zagorci moći gledati


Glumački festival u Krapini ove godine počet će u petak 6. travnja i trajat će do nedjelje 22. travnja, a osim centralnog dijela GFUK-a koji se tradicionalno održava u Krapini kroz tri vikenda i ove će godine profesionalne kazališne trupe stići i do brojnih gradova i općina u sklopu projekta 'GFUK i po Zagorju'. Glavna pokretačka snaga ovog festivala, naš popularni glumac i glazbenik Adam Končić, svake godine ističe kako pripreme za sljedeći GFUK traju kroz cijelu godinu, a sada su za ovogodišnje, jedanaesto izdanje Festivala, pripreme ušle u završnu fazu te su već poznati neki naslovi hit predstava koje će Zagorci moći gledati.

Adam Končić

Prvi vikend

- Iako smo još u fazi priprema, već sad znamo da kroz tri subote u Krapinu dolaze tri vrhunske predstave iz Zagreba. Prva dolazi iz moje kazališne kuće, Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Riječ je o odličnoj humorističnoj predstavi s vrhunskim zapletom pod naslovom 'Nije bila peta, bila je deveta', u kojoj glavnu ulogu igra naša draga kolegica Mila Elegović, uz Igora Mešina i Zlata Ožbolta. Predstava će biti odigrana u Krapini prve subote nakon samog otvaranja u petak - najavio je Končić.

Tarik, Bitorajac i Mešin

Isto tako, poznata je već i dogovorena predstava za drugu festivalsku subotu, koja je također atraktivna i dovodi u Krapinu poznata lica hrvatske glumačke scene. - U subotu 14. travnja u Krapini će gostovati Tarik Filipović sa svojom monokomedijom 'Ćiro', s kojom je već obišao ogroman broj gradova čitave regije, država na prostorima bivše Jugoslavije i s kojom uistinu 'žari i pali' na ovim prostorima. Posljednje festivalske subote, 21. travnja, u Krapini će gostovati Igor Mešin i Rene Bitorajac sa svojom novom predstavom koja upravo izlazi u Zagrebu, a zvat će se 'Idemo uživo', a koja se temelji na njihovom glumačko - voditeljskom iskustvu s televizije, kojeg su prenijeli na pozornicu. Riječ je o jednom spoju show programa i predstave uz direktnu interakciju s publikom - najavio je Končić.

GFUK i po Zagorju

Kao što je to običaj već dugi niz godina, osim predstava u Krapini, 'GFUK i po Zagorju' i ove će godine s nekoliko predstava obilaziti brojne gradove i općine u Hrvatskom zagorju i to ne samo u Krapinsko - zagorskoj županiji, već i u dijelu Varaždinske te Zagrebačke županije. No, ni ove godine predstave u sklopu GFUK-a neće se održati u svim općinama i gradovima u Krapinsko - zagorskoj županiji pa smo Adama Končića pitali zašto je to tako. - To, zapravo, ovisi o osobi koja vodi određenu jedinicu lokalne samouprave, znači gradonačelniku i načelniku, i njegovoj svijesti o tome da bi bilo dobro da se barem jednom godišnje, ako ne i nekoliko puta, stanovnicima jednog grada ili općine dovede profesionalna glumačka trupa u njihovu sredinu - objašnjava Končić.

Poziv na suradnju

Isto tako, nadodaje, problem je što neki gradonačelnici i načelnici ponekad malo 'brkaju lončiće'. - Ako u vlastitoj ili susjednoj općini imate amatersko kulturno umjetničko društvo koje ima svoju dramsku sekciju pa oni odigraju negdje svoju predstavu, ne možemo reći da je bila profesionalna glumačka trupa i donijela u tu sredinu onaj pravi duh teatra. Ja i ovim putem pozivam sve gradonačelnike i načelnike koji se žele uključiti, a do sad smo imali odličnu suradnju s njih preko 25, da to svakako sad učine i da nam se jave na naš poziv, kojeg su svi dobili pismeno, kao što ga dobivaju i svake godine. Naime, mi kao udruga već u listopadu svake godine šaljemo jedno inicijalno pismo općinama i gradovima u kojem im sugeriramo da odvoje nešto novaca u planiranju njihovog proračuna za narednu godinu za naše gostovanje. I upravo je ovo sad vrijeme kada kontaktiramo sve gradove i općine koji su se voljni uključiti u širenje dramske umjetnosti diljem Hrvatskog zagorja. To je neka naša misija, da i u neka manja mjesta dođemo sa svojim predstavama, jer, realno, mnogi Zagorci teško mogu u Zagreb na predstavu, a isto tako nekima je teško i do Krapine pa naše gostovanje u manjim sredinama uistinu ljudima puno znači i zato su reakcije publike, kao i sama posjećenost predstava, uistinu odlične - rekao je Končić.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook