Prethodni članak
Sljedeći članak

Donosimo: Intervju s dvojicom nogometaša Gaja iz Mača


Pripreme zagorskih treće ligaša - Zagorec Krapina, Gaj Mače i Tondach Bedekovčina - u posljednjih su desetak dana priprema te sam se potrudio „ukrasti sat – dva„ dvojici odličnih nogometaša koji iza sebe, u najboljim nogometni godinama, imaju respektabilnu karijeru. U mnoštvo takovih primjera odluka je bila vrlo laka – Jurica Sambol, 24 godine, i Karlo Deak, 28 godina, stožerni nogometaši Gaja iz Mača.

U početku standardno pitanje – Vaši počeci i nogometni put?

Sambol: Negdje oko pete šeste godine počeo sam „napikavati“ loptu u Mladosti iz Marije Bistrice sve do 13. godine kada sam otišao u Tondach zbog činjenice da u mom matičnom klubu nije bilo kategorije kojoj sam pripadao. Nakon što sam upisao srednju školu vratio sam se u Mariju Bistricu te sam do 3. razreda škole bio u Mladosti da bi nakon poziva Marijana Čaića, tadašnjeg voditelja omladinske škole krapinskog Zagorca, preselio u Krapinu. Nakon godinu dana provedenih u juniorima Zagorca odigrao sam i prvu seniorsku utakmicu za klub iz Krapine te ostao sve do ljeta 2019. godine. Tada sam dobio poziv Gaja iz Mača te sam otišao u Gaj, između ostalog, i zbog toga jer nisam bio zadovoljan svojom minutažom u posljednjoj sezoni i igračkim rosterom te sam zato odlučio da probam nešto novo, neku novu sredinu i odlučio  sam se za Gaj. Mislim da kada to sada pogledam iz ove perspektive - bio je to dobar potez.

Deak: Moj put započeo je u Interu iz Zaprešića, imao sam samo sedam godina, od limača do juniora, gdje sam između ostalog igrao i kadetsku i juniorsku 1. NL. Nadao sam se da ću se priključiti seniorskoj ekipi ali to nije tako bilo te sam sa 18 godina otišao u Zagorec iz Krapine. Tamo sam proveo tri godine i te godine, s obzirom da sam stalno igrao u prvoj ekipi, donijele su mi veliko iskustvo igranja u seniorskom kadru. Mislio sam da mogu i više te sam otišao u Goricu gdje sam ostao , vjerovali ili ne, samo tri mjeseca i stekao sam da tako kažem jedno novo „gorko iskustvo“. Naime, tamo su svi mlađi imali ili svoje menadžere ili nekog „svog“ u klubu te su uvijek, bez obzira na njihovu kvalitetu, uvijek bili ispred mene dok sam se ja mukotrpno morao boriti da se približim drugoj ekipi a kamoli prvoj. Shvativši, da ako nemaš nikoga „tamo“ da si nitko i ništa bez obzira na tvoju kvalitetu tako da sam razmišljao o prestanku aktivnog igranja nogometa, a volim nogomet više od bilo čega. No, dobio sam poziv od Renata Jurčeca i Ivana Zubića da se priključim Kustošiji rekavši mi  da imaju velike ambicije za ulazak u viši rang – iz četvrtog u treći. Prihvatio sam i bilo je to jedno prekrasno putovanje uz dvojicu kvalitetnih trenera i odličnih nogometaša od četvrtog do drugog ranga hrvatskog nogometa. Tada se dogodila Corona – sve je u sportu bilo pod velikim upitnikom, sve je kasnilo, sve je stalo te sam se ja zbog toga okrenuo poslu a na poziv Gaja došao u Mače.

Koji klub, zagorski treće ligaši, u ovom trenutku po Vama najjači i zašto?

Sambol: Svi znamo da je Zagorec dobra ekipa iako je bilo dosta odlazaka u posljednje vrijeme oni uvijek uspiju složiti dobru ekipu koja postaje respektabilna momčad koja sa svima može igrati all – pary. To smo najbolje vidjeli u posljednjem finalu Kupa gdje su bili onda bolja momčad. Mi smo se sada pojačali u ljetnoj pauzi a oni su ipak pali u kvaliteti te iako mi je teško donositi sudove prije prve službeno odigrane utakmice moram ipak izraziti svoje iskreno mišljenje – u ovom trenutku smo najjača treće ligaška momčad Zagorja. Zatim bi rangirao Zagorec koji je došao iz višeg u niži rang dok na treće mjesto stavljam Tondach uz napomenu da ih izrazito visoko poštujem i respektiram.

Deak: Kad pogledam naše treće ligaše  svakako da je u najtežoj situaciji Tondach koji je novi član lige i biti će mu nešto teže prilagoditi se ovom rangu natjecanja što je i karakteristično za sve koji iz niže lige uđu u višu. Dodajući tome činjenicu da svoje domaće utakmice neće igrati na svom terenu u Bedekovčini ( nemaju uvjete za licencu pa igraju u Maču , op.a. ) te ću ih staviti na treće mjesto. Zagorec je ove sezone dosta slabiji u odnosu na prethodne dvije i tek su u formiranju nove stabilne momčadi što nije kratkotrajni proces. Mislim da je odlaskom Smrekara klub iz Krapine ostao bez „pola“ momčadi jer kao vođa, kapetan i prvi topnik puno im je značio. No, poznavajući ih, kako je i Jurica rekao, oni znaju posložiti dobru ekipu, imaju dobrog trenera ( Ivan Zubić, op.a. ) pod čijom sam dirigentskom palicom i ja radio u Kustošiji kada smo imali odlične rezultate. No, ipak dodjeljujem im drugo mjesto. Mi imamo u odnosu na ove dvije ekipe iz Zagorja kvalitetniju i bolju momčad koja je standardizirana već četiri do pet godina a još smo se uz to pojačali te mislim da bi ove sezone mogli biti puno bolji negoli prethodne i, svakako, u ovom trenutku smo od naših ligaša u 3. NL Centar ekipa broj jedan!

Najdraži trenutak u dosadašnjoj karijeri.

Sambol: Trenutak ? Bilo ih je dva. Moj prvi seniorski pogodak kada sam imao samo 16 godina za Mladost iz Marije Bistrice u 75. minuti protiv Tondacha iz Bedekovčine koji je donio minimalnu pobjedu mom klubu. Taj osjećaj – samo 16 godina na leđima a vi donosite pobjedu od 1:0 – neopisivo i fenomenalno ! Drugi trenutak koji će zauvijek ostati u mojim sjećanjima je finale Kupa 16. kolovoza 2020. godine u Svetom Križu Začretju protiv Zagorca iz Krapine pred preko 1300 gledatelja. Tijek utakmice pun dramatike, od 2:0 za nas do 2:2 pa odlučujući gol u smiraj utakmice za našu pobjedu od 3:2. Utakmica je bila zaista gušt za igrati a, vjerujem, i navijačima, čiji će broj teško biti oboren u slijedećim finalima, za gledati.

Deak: Najdraži trenutak u stvari je bila sezona – malo duži trenutak. Sezona kada smo igrali, Kustošija, treću ligu i kada smo bili momčad koja je bila najuigranija, najbolja, kada smo bili „škvadra“, kada nam ništa nije bilo teško, kada smo bili gotovo nepobjedivi a ja sam se u njoj osjećao fenomenalno. To ću pamtiti i pamtiti ću pogodak koji sam postigao škaricama u 2. ligi za pobjedu i ostanak u ligi protiv Međimurja.

Koje su Vaše najveće nogometne kvalitete a koje su vam mane?

Sambol: Osobno ne volim sam sebe previše hvaliti niti govoriti o sebi zato ću biti kratak – kvalitete čitanje i pregled igre. Mane – to je na protivniku da otkrije.

Deak: razmišljam identično kao i Jurica – zato vrlo kratko. Kvalitete – centaršut i tranzicija. Mane – to je na protivniku da otkrije.

 

 

 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook