Prethodni članak
Sljedeći članak

Komičar Goran Vinčić u Oroslavju rekao dvije stvari koje ipak nije trebao reći


Sinoćnjim showom trenutno jednog od najpopularnijih hrvatskih stand-up komičara, Gorana Vinčića, u oroslavskom Domu kulture, započela je manifestacija 'Proljeće u Oroslavju', koja nam donosi čak sedam predstava.

Da je popularni Vinča bio pun pogodak kod izbora za otvaranje ove manifestacije, najbolje pokazuje činjenica kako je oroslavski Dom kulture ove subote bio dupkom ispunjen, a tražila se i karta više.

No, interes publike ovaj je 29-godišnji komičar iz Slavonije, koji već petnaestak godina živi u Zagrebu, u svakom pogledu opravdao i do suza nasmijao publiku koja je stigla iz raznih dijelova Zagorja, a kako je Vinča uspio doznati tijekom samog showa, bilo je čak gostiju iz Zagreba, koji su upravo zbog njegovog nastupa stigli u Oroslavje.

Naime, za one koji ne znaju i ne prate stand-up scenu, (a bilo je nekolicina takvih 'padobranaca' i sinoć u Oroslavju) Vinčić svoj show temelji na interakciji s publikom, tako da je od nje uspio doznati da je Magdalena iz prvog reda rodila prije godinu i četiri mjeseca, da je umirovljenica iz trećeg reda radila kao nastavnica, da je Karlo upoznao svoju zaručnicu pijan na dočeku Nove godine u Varaždinu i još mnogo, mnogo toga.

Kad smo spomenuli 'padobrance', tu prvo treba pojasniti da od kvalitetnih i popularnih komičara, koji publiku mogu konstantno nasmijavati sat i pol, u Hrvatskoj desetljećima nije bilo nikoga ni blizu Željku Pervanu, koji čitavo vrijeme njeguje tzv. „opservacijsku komediju”, pa je prosječna hrvatska publika, zapravo, navikla na takvu vrstu stand-up komedije.

S druge pak strane, Vinča, koji se u posljednje vrijeme sasvim približio Pervanovoj popularnosti, ako ćemo ga smještati 'u ladice', prakticira u svom showu drugačiji, stari, američki 'insult comedy' stil (u prijevodu: komedija uvrede), kojeg je pedesetih godina prošlog stoljeća posebno popularizirao legendarni Don Rickles.

Najjednostavnije rečeno, ako sjedite 'preblizu' pozornice, pogotovo u prvom redu, potencijalni ste kandidat da od gledatelja postanete jedan od glavnih likova showa, u kojem će vas Vinča dobrano ismijati i narugati vam se pred cijelom dvoranom. Zasigurno će se naći i uvrijeđenih, ali da, to i jest poanta. I upravo zato smo spomenuli 'nekolicinu padobranaca', koje je to možda i iznenadilo. Ali ako ih i jest iznenadilo, ono što je bilo sinoć očito, dobro ih je nasmijalo.

Vinča, naime, to ipak radi na vrlo simpatičan, ali i nevjerojatno inteligentan i duhovit način. Brz na tijeku misli, oštrouman, kroz pripremljeni i tečno posloženi, razrađeni plan i tijek showa, Vinča publici daje taman toliko odmora da dođu do zraka i onda im ga odmah oduzme novim poentiranjem i izazivanjem salvi smijeha. Barem je tako bilo sinoć u Oroslavju, gdje ga je autor ovog testa prvi puta uživo 'vidio na djelu'.

Treba spomenuti i to da se tijekom čitavog nastupa Vinča uglavnom šali na vlastiti račun, kao i to da je u par navrata tijekom showa pokazao potrebu 'objasniti ljudima' svoj stil, ispričati se, ili se preventivno obraniti od osuda svog 'načina izražavanja' koje mu, kako je sam rekao, ponekad stižu na društvenim mrežama.

Dakako, Vinča je mlad, karijera mu je u posljednje dvije godine krenula fantastično i razumljiv je njegov oprez i povremeno samopropitkivanje u smislu 'Možda to ipak nisam trebao reći'. No, ako nešto nije trebao sinoć u Oroslavju reći, ako je nešto i trebao prešutjeti, onda su to isključivo dvije stvari. Jedna je ona koja se tiče objašnjavanja svog humora koji je briljantan i koji je u svojoj naizglednoj 'prostosti' ipak namijenjen zahtjevnijoj publici, a druga je ona koja se odnosi na opravdavanje svoje odluke nemara za 'političku korektnost', budući da je njen izostanak ipak osnovni preduvjet za stand-up komediju, pogotovo za žanr kojeg je Vinča izabrao. To je, slikovito rečeno, kao da se pekar opravdava što je u kruh stavio brašno, zar ne?

Na koncu, gesta Gorana Vinčića nakon showa, kad je poklon kojeg mu je uručio oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić, odlučio pokloniti 'baki iz trećeg reda', koju je dobar dio showa 'imao na piku', bilo je najbolje i više nego dovoljno objašnjenje svima onima kojima je objašnjenje eventualno bilo potrebno.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook