Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo što se sve događa vašem tijelu ako previše sjedite

Žene koje rade sjedeći više od deset sati dnevno imaju tijela biološki starija za osam godina od stvarne dobi


Previše sjedenja opterećuje leđa, tetive koljena (mišiće na stražnjoj strani bedra), vrat i ramena, te uzrokuje sušenje glutealnih mišića stražnjice, a loše djeluje i na mentalno zdravlje.

Ako radite u uredu u sjedećem položaju, sjedeći provodite više vremena nego prosječna osoba starija od 75 godina, kaže nedavno istraživanje. Taj zabrinjavajući trend mnogo sjedenja i nekretanja loše utječe na cjelokupno zdravlje, kažu liječnici, te upozoravaju da je previše sjedenja organizmu šteti - koliko i pušenje, prenosi Večernji.

Sjedenje opterećuje naša leđa, tetive koljena (mišiće na stražnjoj strani bedra), vrat i ramena, te uzrokuje sušenje glutealnih mišića u stražnjici, osobito ako smo ujedno i nagnuti nad radni stol, a liječnici kažu da previše sjedenja i premalo tjelovježbe između može lako i upaliti najveći živac u ljudskom tijelu; išijatični živac.
Isto tako, dugotrajno sjedenje može uzrokovati i probleme s leđima, osobito ako stalno sjedite u lošem položaju ili ne koristite ergonomski dizajniranu stolicu, a može biti i uzrok kompresije u diskovima kralježnice, što dovodi do njene prerane degeneracije koja je često vrlo bolna.

Inače, istraživanje na ženama koje rade sjedeći pokazalo je da sjedenje više od deset sati dnevno uzrokuje da im tijela budu biološki starija za osam godina, a njemački su istraživači pokazali da sjedenjem povećavamo i rizik od nekih vrsta karcinoma – poput raka crijeva, sluznice maternice i pluća.

Istraživanja su povezala sjedenje i s nizom drugih zdravstvenih problema; a može biti odgovorno za pretilost, povišen krvni tlak, visok šećer u krvi, višak tjelesne masnoće oko struka i nezdravu razinu kolesterola.
Nedovoljno kretanje tijekom dana također može utjecati na mentalno zdravlje osobe, a nedavno objavljeno istraživanje kaže da da ljudi koji više vremena provode sjedeći imaju veću vjerojatnost obolijevanja od depresije.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook