Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar na riječkom Korzu 'spustio' Plenkoviću: 'Andrej, ja sam tebe primio u svoj ured kad si me to tražio dok si bio europarlamentarac'

U kratkom razgovoru na marginama manifestacije '100% zagorsko u Rijeci' župan Željko Kolar i premijer Andrej Plenković dogovorili su važnu stvar


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar susreli su se prošlog petka u Rijeci, gdje se na tamošnjem Korzu odvijala dvodnevna izložbeno – prodajna manifestacija '100% zagorsko'. Premijer je, naime, s nekolicinom najbližih suradnika i ministara toga dana bio u službenom posjetu Primorsko – goranskoj županiji, a tom prilikom posjetio je i ovu tradicionalnu zagorsku manifestaciju, na kojoj ga je dočekao i župan Kolar.

Susret premijera i župana zabilježio je i fotorerporter Zagorskog lista, a na mnogim fotografijama, na više lokacija na riječkom Korzu, vidi se kako su premijer i župan dobar dio susreta iskoristili za razgovor.

Kako u svom novom broju piše Zagorski list, taj je regionalni tjednik iz provjerenih izvora doznao i detalje tog njihovog neformalnog razgovora. Prema riječima jednog od izvora Zagorskog lista, susret i razgovor bio je poprilično srdačan s obje strane. – Kad je Plenković stigao i pozdravio se sa županom Kolarom, rekao mu je, onako u polušali, nešto u stilu 'Vidiš, Željko, kako ja vama dođem čak i u Rijeku dati podršku'. Na to mu je Kolar odgovorio da je to lijepo, ali da bi on volio da ga premijer posjeti i podrži i u Krapinsko – zagorskoj županiji. Župan mu je rekao: „Andrej, još nikad nisi bio u službenom posjetu kod mene u Županiji'. Plenković je na to odgovorio da to nije istina, da je bio više puta. No, tad mu je župan Kolar kontrirao: „Bio si na Županijskom odboru HDZ-a, na Tjednu kajkavske kulture, na Gospodarskom zboru i na Festivalu kajkavskih popevki, ali nikad nisi kročio u moj ured.“ Na to mu je premijer rekao: „Pa bio sam ja i u tvom uredu“, a Kolar mu je odmah uzvratio: „Da, bio si kao europarlamentarac kad si uoči europarlamentarnih izbora tražio da te primim. I ja sam te tada primio. Ali nikad nisi bio u mom uredu kao premijer. A ja stvarno želim razgovarati s tobom o projektima koji su izuzetno bitni za Krapinsko – zagorsku županiju“. Premijer Plenković tad je rekao Kolaru neka ga nazove da se dogovore te mu obećao da će doći kod njega u službeni posjet, donosno, na radni sastanak – prepričao je jedan od izvora detalje razgovora za Zagorski list.

Na koncu, za detalje ovog razgovora Zagorski list pitao je i samog župana Kolara, koji mu je potvrdio kako su informacije kojima raspolažu točne, te im pojasnio kontekst čitave priče. – Ja sam prošle srijede nazvao Ured predsjednika Vlade s namjerom da se čujem s premijerom i da se dogovorimo oko njegovog dolaska na Tjedan kajkavske kulture i Gospodarski zbor, te da ga usput pozovem da nas posjeti na Korzu, kad je već u Rijeci. No, tada je bio zauzet, pa su rekli da će mi se javiti. Nije se javio do petka, pa sam mu preko kolege Komadine, koji se s njime sastao u Rijeci, poručio da posjeti i našu manifestaciju, što je premijer i učinio. Tom prigodom sam mu rekao da je nužno da se on i ja, s našim timovima, sastanemo i razgovaramo o mnogim projektima koji su važni za Krapinsko – zagorsku županiju, ali i o Projektu Sjever, kojeg smo potpisali u prosincu prošle godine, a oko kojeg do danas nitko s nikim nije razgovarao, niti je od njegovog potpisivanja održan ijedan sastanak na tu temu – pojasnio je župan Kolar.

Kako je rekao Kolar, očekuje se dolazak premijera na Gospodarski zbor u sklopu Tjedna kajkavske kulture i/ili na jednu od festivalskih večeri, a taj posjet župan planira iskoristiti i za radni sastanak s premijerom i njegovim suradnicima. – Mogu vam potvrditi da je ovaj razgovor u Rijeci tekao otprilike tako kako ste ga prepričali, s time da je premijer Plenković bio vrlo konkretan i rekao mi je da ga nazovem u utorak, što ću ja i učiniti. Uvjeren sam da ćemo na koncu uspjeti dogovoriti njegov službeni posjet Krapinsko – zagorskoj županiji, kako je i sam premijer u Rijeci obećao. Naime, mi uistinu imamo velik broj projekata o kojima već duže vrijeme pokušavamo razgovarati, ali u tome nikako ne uspijevamo. Ministru Butkoviću poslao sam do sada već osam dopisa, a premijeru Plenkoviću pet dopisa u kojima ih pozivam da se nađemo jer nam mnogi projekti stoje. Samo za primjer, jedan od strateških projekata, ne samo za Krapinsko – zagorsku županiju, nego i za čitavu Republiku Hrvatsku, je naš projekt izgradnje Centra za zdravlje srca i mozga u Krapinskim Toplicama. To je projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna, za kojeg mi imamo ne samo dokumentaciju, nego i građevinsku dozvolu. Dakle, samo nam Država treba odobriti sredstva i mi možemo raspisati natječaj za izvođača radova. I onda se dogodi to da oni imaju na raspolaganju 5 milijardi kuna za projekte u zdravstvu i to podijele uglavnom kliničkim bolničkim centrima. Evo, KBC Rebro dobio je preko milijardu kuna, bez da imaju ikakvu projektnu dokumentaciju. Pa njima trebaju barem tri godine da pripreme projekte, a mi bismo do tad već u potpunosti izgradili i otvorili naš Centar za zdravlje srca i mozga. No, velim, to je samo jedan od brojnih projekata o kojima ću razgovarati s premijerom, a taj sam projekt sada istaknuo samo kao jedan od primjera jer je to, ponavljam, uistinu projekt od nacionalnog interesa – rekaoje župan Kolar za Zagorski list.

U ovom trenutku još uvijek nam nije poznato je li se župan Kolar uspio u utorak čuti s premijerom i što su konkretno dogovorili.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook