Prethodni članak
Sljedeći članak

'Želimo pomoći mladim obiteljima da se odluče za život u našoj općini'

Razgovarali smo s načelnikom Velikog Trgovišća, Robertom Grebličkim


Povodom Dana Općine koji se slavi 14. svibnja, o ostvarenim projektima i onome što se planira napraviti u predstojećem razdoblju, razgovarali smo s načelnikom Velikog Trgovišća, Robertom Grebličkim.

ZL: Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije ostvarene u proteklih godinu dana?

Greblički: Krenut ću s vodoopskrbom. Mi smo na području općine uspješno završili radove na dva vodoopskrbna sustava pa smo došli na 96 % pokrivenosti vodovodnom mrežom. Prije nekoliko tjedana završili smo dionicu u Požarkovcu, a preostala nam je visinska zona Bezavina i Klanječko Trunišće. Kod rekonstrukcije ceste Družilovec – Sv. Juraj riješit ćemo i jedno kućanstvo kod sv. Jurja koje imamo. Prošle godine završili smo sanaciju Pinjuhove ulice koja je jedini ulaz, bez ograničenja za teretni promet , u našu općinu i iz nje. Ostalo nam je još jedno proširenje na toj dionici, ali prvo ćemo riješiti kanalizacijski sustav. 'Povukli' smo i veliki dio nogostupa kroz Klanječko Jezero. Preostaje nam jedan manji dio, ali ujedno najkritičiniji jer imamo i klizećih dijelova zbog kojih moramo napraviti potporne zidove. Vjerujem da ćemo sa ŽUC – om to odraditi ove godine. Najviše se radilo na komunalnoj infrastrukturi i asfaltiranju cesta, a prošle smo godine asfaltirali 6,5 tisuća kvadrata nerazvrstanih cesta. Ukoliko nastavimo ovim tempom, do kraja mog drugog mandata ne bi trebali imati makadamskih cesta. Sanirali smo, naravno, i udarne rupe i oštećenja cesta nakon zimskih uvjeta. Potpisali smo i aneks ugovora s izvođačem radova oko dovršetka radova na mrtvačnici Sv. Tri Kralja pa se nadam da ćemo do ljeta završiti te radove. Pripremili smo projekte i za proširenje groblja u Velikom Trgovišću, a ishodili smo i građevinsku dozvolu te bi kroz mjesec dana trebali početi i ti radovi. Na tom groblje više nemamo nijednog slobodnog mjesta.

ZL: Pitanje klizišta još je uvijek aktualno i još uvijek muku mučite sa sanacijom. Kakvo je stanje s klizištima trenutno te kakav je daljnji plan sanacije?

Greblički: Dosad smo sanirali pet klizišta, a ostalo nam je isto toliko samo puno većih. Iskreno se nadam da ćemo proći na natječajima koje smo prijavili jer sami nećemo to moći financirati. Sanirali smo samo ona gdje je promet bio u potpunosti prekinut. To su nam bili prioriteti. Ostalo nam je još jedno kritično u Mrzlom Polju i Vižovlju. Mi apeliramo na mještane da je ne koriste, no oni to čine na vlastitu odgovornost. Apeliram i ovim putem da koriste obilazne pravce da se ne bi dogodilo neko zlo. Sva klizišta koja smo dosada sanirali, sanirali smo od vlastitih sredstava i to u vrijednosti od 500 tisuća kuna. Sanacija najvećih klizišta, onih u Domahovu i Mrzlom Polju trebala bi stajati 800 tisuća kuna.

ZL: Nedavno je u Veliko Trgovišće stigla i lijepa vijest – projekt proširenja vrtića prošao je na mjeri 7.4.1. U vašoj se općini konstantno bilježi doseljavanje mladih obitelji, a lista čekanja u vrtiću je velika.

Greblički: Nama je jako drago da se trend doseljavanja ne zaustavlja. Prostorno smo na odličnom položaju jer smo jako dobro povezani i mislim da imamo puno mjesta za napredak. Ono što je problem je da imamo premalo smještajnih kapaciteta jer gotovo da i nemamo praznih stanova. Nakon elektrifikacije pruge mislim da će se taj trend još povećati. Uz vrtić smo prošli na još jednom natječaju, na mjeri 7.2.2. za saniranje nerazvrstanih cesta. Prijavili smo nerazvrstanu cestu Družilovec – Sv. Juraj, do kapele sv. Jurja, a radovi bi trebali početi kroz tjedan dana. Radovi na vrtiću počet će za otprilike mjesec dana i nadam se da ćemo ih dovršiti do kraja godine. To nam je uistinu važan i velik projekt jer imamo 50 djece na čekanju, a to je velik broj.

ZL: Najavili ste i neke nove pronatalitetne mjere za iduću godinu?

Greblički: Tako je. Riječ je o povećanju naknada za novorođene, ali i darivanje nekih poklon paketa. Još radimo na osmišljavanju samih mjera, no one će sigurno ići. Mislim da je to dobra stvar, a za općinski proračun neće biti veliko opterećenje. Ja sam svjestan da te novčane pomoći koje dajemo nisu dostatne da se dijete digne na noge, no svako povećanje sigurno je dobrodošlo.

ZL: Nedavno se u javnosti mnogo pričalo o tome da ćete zatražiti status grada. U kojoj je to sada fazi?

Greblički: To je nekakva ideja o kojoj se već dugo priča u Općini. To bi nam značilo veća proračunska sredstva, a mještani ne bi imali nikakvih većih nameta. Mislim da je to dobra ideja, a primjer je recimo Sveta Nedjelja koja se također izborila za taj status. Mi smo donijeli odluku na Općinskom vijeću, sada na referendumu moramo dobiti pristanak 1/3 našeg stanovništva, nakon toga odluku mora potvrditi Županijska skupština. Kada sve to obavimo, šaljemo zahtjev Vladi koja to šalje u Sabor.

ZL: Vaša gospodarska zona jedna je od najvećih u županiji. Kako ste zadovoljni popunjenošću njenih kapaciteta i ima li najave novih investicija?

Greblički: Da, naša zona jedna je od najvećih u županiji, a proteže se na više od 100 hektara. Ima u njoj dosta praznog mjesta, no problem je što su parcele pokupovali preprodavači zemlje koji sada ucjenjuju cijenom one koji bi zemljišta htjeli kupiti. Mi imao u najavi izgradnju dvaju objekata u zoni, a na jednom su radovi već i počeli. Pokušat ćemo u narednom razdoblju osmisliti mjere koje bi privukle investitore u našu gospodarsku zonu jer nisam zadovoljan njenom popunjenošću.

ZL: Koje projekte i radove pripremate za predstojeće razdoblje?

Greblički: Uz proširenje vrtića i gradnju nerazvrstane ceste, što su veliki zalogaji jer ih mi moramo isfinancirati do kraja da bismo dobili sredstva s natječaja, planiramo i ostale nerazvrstane ceste uređivati. Isto tako, planiramo kompletnu javnu rasvjetu zamijeniti LED rasvjetom koja je energetski učinkovita i ekološka. Očekujemo i završetak radova na vodoopskrbi, a ako sve nabrojeno završimo do kraja godine, bit ću vrlo zadovoljan.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook