Prethodni članak
Sljedeći članak

'Zagorske tvrtke imaju velik potencijal za poslovanje na ruskom tržištu, ali ga ne koriste'

Istražili smo kakvi su gospodarski odnosi između Rusije i Zagorja


Iako su još uvijek na snazi sankcije koje je Europska unija uvela Rusiji zbog njene aneksije Krima i potpore pobunjenicima u istočnoj Ukrajini početkom 2014. godine, kao i ruski embargo kojeg je ubrzo nakon toga kao odgovor Rusija uvela za članice EU, mnoge europske pa tako i hrvatske tvrtke i dalje posluju s ruskim tvrtkama te imaju svoje mjesto na velikom ruskom tržištu. Iako je teritorijalno, kad je kopno u pitanju, Rusija najveća zemlja na svijetu, zbog velikih nenaseljenih prostranstava po broju stanovnika nalazi se tek na devetom mjestu, no ipak, broji preko 144 milijuna stanovnika, što je čini itekako zanimljivim tržištem.

Sankcije i embargo

Same sankcije prema Rusiji, koje obvezuju i Hrvatsku kao članicu EU, odnose se na zabranu trgovanja s Rusijom u energetskom, vojnom i financijskom sektoru. Reakcija Rusije, kao što je poznato, bila je uvođenje embarga na uvoz hrane iz EU. Obje strane doživjele su zbog toga velike financijske štete, rusko je gospodarstvo posrnulo u dvogodišnju recesiju, no već prošle godine zabilježilo je stopu rasta veću nego EU. U konačnici, članice EU imaju daleko veće štete od Rusije, koja je zbog embarga omasovila svoju poljoprivrednu proizvodnju i postala, između ostalog, najvećim proizvođačem i izvoznikom pšenice u svijetu. Zagorske tvrtke

Kako god, ponavljamo, mnoge ruske i europske tvrtke i dalje odlično surađuju, mnoge su europske tvrtke i dalje prisutne i šire se na ruskom tržištu, dakako, osim onih koje se bave gospodarskim granama zahvaćenih sankcijama i embargom. Istina, većina hrvatskih pa tako i zagorskih tvrtki nemaju kapaciteta zadovoljiti velike ruske potrebe, međutim, kako su nam pojasnili naši sugovornici, postoje i manje sredine u Rusiji koje lokalno mogu surađivati i s manjim zagorskim tvrtkama. Jedna od najpoznatijih hrvatskih tvrtki koja se već dvadeset i pet godina bavi upravo spajanjem hrvatskih i ruskih poduzetnika je tvrtka San-sat, a direktorica Nadežda Baranovski već je i mnoge zagorske poduzetnike te turističke djelatnike osobno vodila u Rusiju na poslovne sastanke.

Informiranje o Hrvatskoj

Nadežda Baranovski

- Mi smo već jako puno hrvatskih firmi vodili u Rusiju i s time smo počeli još krajem devedesetih jer smatramo da se firme moraju same boriti da dođu do poslovnih partnera jer o nama nitko u Rusiji ništa ne zna. Stoga smo i pokrenuli časopis na ruskom jeziku u kojem se ne bavimo politikom, već isključivo u pozitivnom svjetlu promoviramo hrvatsko gospodarstvo, turizam, kulturu i ostalo, kako bi se u Rusiji ipak čulo o nama. Jer mi smo mala država, Rusija je ogromna. Pet Hrvatski može ući u jednu Moskvu. I ako mi šutimo i sami im se ne predstavimo, tko će o nama išta znati - ispričala nam je Baranovski.

Nedostatak povjerenja

Kako je navela, Krapinsko - zagorska županija i gospodarstvenici iz Zagorja imaju jako puno potencijala za nastup na ruskom tržištu, no taj potencijal nije nimalo iskorišten, a dosadašnje i najavljene buduće ruske investicije u Krapinskim Toplicama znak su da Rusi imaju više povjerenja u Zagorce, nego Zagorci u Ruse. - Rusi investiraju u Zagorje jer Zagorje ima jako veliki potencijal, od zdravstvenog turizma, eko-sela, gospodarstva, no Zagorci imaju premalo povjerenja da bi se otvarali prema Rusiji, iako zagorske tvrtke imaju puno potencijala da posluju na ruskom tržištu. Samo jedan primjer je vaša tvrtka koja radi kalupe za staklene boce, a znate da su Rusi poznati po proizvodnji votke. I to je samo jedan primjer da Rusija i Zagorje mogu razvijati poslovnu suradnju - kaže Baranovski te napominje kako je za turizam najveći problem uvođenje viza za ruske državljane, nakon čega je broj ruskih gostiju u Hrvatskoj prepolovljen.

Gradovi - prijatelji

Natalia Jakimčuk

O tome kako gospodarstvenici jedne male regije poput Hrvatskog zagorja mogu najlakše ostvariti kvalitetne poslovne kontakte s ruskim gospodarstvenicima, razgovarali smo s prvim tajnikom Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nataliom Jakimčuk. - Imamo projekt 'gradova - blizanaca', odnosno, 'gradova - prijatelja', ali koliko sam upoznata, za sada hrvatski gradovi nemaju baš neke bliske odnose s ruskim gradovima. No, Rusija je ogromna i sigurna sam da možete pronaći dobrog partnera i u sklopu tog partnerskog odnosa 'gradova - prijatelja', razvijati i poslovne odnose. Dakle, ne odnosi se to samo na kulturu, turizam ili obrazovanje, nego i na poduzetništvo. Mislim da zagorski gradovi također mogu pronaći puno mogućnosti da se u sklopu projekta 'gradovi - prijatelji' povežu s ruskim gradovima, a onda preko toga da se poduzetnici oba grada također povežu i započnu suradnju - rekla je Natalia Jakimčuk dodavši kako je rusko Veleposlanstvo uvijek na raspolaganju svim hrvatskim gradovima kako bi im pomogli u ostvarivanju kontakata s potencijalnim partnerima u Rusiji

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook