Prethodni članak
Sljedeći članak

Unatoč apelu ministrice, zagorski srednjoškolci odlaze u Španjolsku

U Hrvatskoj je zbog terorističkih napada u Barceloni na desetke škola odgodilo ili otkazalo maturalac u Španjolsku


Kako donosi današnji Zagorski list, nedavni teroristički napadi u Barceloni u kojima je poginulo 13 osoba, a ranjeno je njih stotinjak, nagnali su ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da srednjim školama uputi apel da razmisle o tome trebaju li učenike voditi na maturalac u Španjolsku. Ministrica je, naime, preporučila odgodu maturalca onima koji putuju u sljedećih tjedan do dva, no zadnju je riječ prepustila školskim odborima koji u razgovoru s roditeljima sami mogu donijeti odluku o tome hoće li učenici ići ili ne na maturalno putovanje u Španjolsku.

Mnogi u RH odustali

Procjena ministarstva je kako bi u Španjolsku u narednih nekoliko mjeseci trebalo otputovati čak 1500 učenika iz svih krajeva Hrvatske. Putničke agencije za učenike uglavnom nude aranžmane vezane uz poznato turističko ljetovalište Loret de Mar koje je udaljeno od poprišta terorističkih napada oko 80 – ak kilometara, a upravo je Barcelona jedna od najčešćih destinacija za dnevne izlete i razgledavanja. Kako je na desetke škola u Hrvatskoj putovanje u Španjolsku odgodilo ili otkazalo, kontaktirali smo devet zagorskih srednjih školama ne bismo li doznali jesu li planirali na maturalno putovanje u Španjolsku te jesu li zbog nedavnih terorističkih napada od toga odustali.

Oroslavčani otputovali

Zagorski list je doznao da će Španjolsku ove godine posjetiti učenici dviju srednjih škola iz Krapinsko – zagorske županije, oroslavske i zlatarske. Ukupno 21 učenik SŠ Oroslavje već je u Španjolskoj, kamo su otputovali 23. kolovoza. Odustalo je petero učenika. Oroslavčani su na maturalno putovanje otišli u kombinaciji s dvije zagrebačke škole. Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak rekla je kako je nakon nedavnog terorističkog napada u Španjolskoj održan roditeljski sastanak na kojem se raspravljalo o nastaloj situaciji, kontaktirano je i naše Ministarstvo vanjskih poslova, njihovo ministarstvo, agencije te je odlučeno da Školski odbor podrži odluku roditelja, jer, naravno da nijedna škola ne može odlučiti u ime roditelja. Dakle, roditelji su se u većini složili da se na maturalac ide, a tek ih petero odlučilo da ipak ne idu. Odlučni su bili i Zlatarščani, koji u Španjolsku putuju 2. rujna, a ostaju do 8. rujna.

Mišljenje roditelja

Školski odbor SŠ Zlatar odlučio je da neće na svoju ruku donositi konačnu odluku o odustajanju od maturalnog putovanja, već se o tome treba posavjetovati s roditeljima. – Održali smo roditeljski sastanak na kojem su roditelji jednoglasno odlučili da se na maturalac u Španjolsku ide. Dakle, nije nitko odustao i u Španjolsku putuje 57 učenika, osim ako se do datuma odlaska situacija ne pojavi neka nova situacija u toj zemlji. Od čina u Barceloni prošla su već tri tjedna, situacija je sada pod kontrolom. Uvažili smo mišljenje roditelja, oni su u konačnici ti koji plaćaju putovanje i sklapaju ugovore s agencijom, i školski odbor nije našao elemenata za zabranu putovanja – rekla je ravnateljica SŠ Zlatar Zdenka Rogina. Zlatarski učenici putuju u Loret de Mar i jedan dan će razgledati Barcelonu. Druga destinacija učenika zlatarske škole je Prag, kamo su 25. kolovoza otputovala 43 učenika.

Maturalac već obavili

Učenici Gimnazije Antuna Gustava Matoša su već bili na maturalcu i to u Njemačkoj, Češkoj i Italiji. –Dosta naših učenika i njihovih roditelja razmišlja posljednjih godina u odlasku na maturalac u srednju Europu kao što je i bio slučaj ove godine – rekla je Bibijana Šlogar, ravnateljica Gimnazije. Učenike Srednje škole Zabok čeka maturalac krajem mjeseca. Jedna grupa učenika putuje u Češku. Učenici ŠUDIGO-a otputovali su na maturalac u Češku 23. kolovoza. Pregradski srednjoškolci maturalno su putovanje već obavili, pa sada nema nerviranja oko izbora destinacije ili odustajanja. Više od 100 maturanata posjetilo je u lipnju Njemačku i Prag, kaže ravnateljica SŠ Pregrade Vilmica Kapac, dodavši da Španjolska nije odredište već kojih sedam godina.

Učenici SŠ Konjščina ove će godine posjetiti Crnu Goru, gdje su bili i bedekovčanski srednjoškolci koji su maturalac već obavili. Brige nemaju ni krapinski srednjoškolci, koji su bili u Crnoj gori i Češkoj. – Nisu nam destinacije neka egzotična mjesta i nastojimo da ta putovanja budu prije svega edukativnog karaktera. Što se odabira destinacije tiče, najvažnije je napomenuti da su roditelji ti koji odlučuju kuda poslati svoju djecu, jer su upravo oni ti koji plaćaju putovanja i ugovaraju ih s agencijama – ističe ravnatelj Ivica Rozijan.

Nove aktualnosti pročitajte u novom broju Zagorskog lista.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook