Prethodni članak
Sljedeći članak

Tina dobila sobni bicikl za vježbanje, a dobit će i elektrostimulator mišića

Ova dva medicinska pomagala donirala je Vetropack Straža, tvornica stakla iz Huma na Sutli, a u niz humanitarnih akcija uključio se i Caritas te Mladi Župe Prišlin


Sedmoipolgodišnja Tina Bračun iz Gornjeg Brezna u općini Hum na Sutli, koja boluje od mišićne atrofije i kojoj hitno trebaju medicinska pomagala kako ne bi završila u kolicima, pokrenula je lavinu emocija i humanitarnih akcija tijekom proteklih blagdana. Za njezino liječenje skupljani su novci na božićnom sajmu, pikado turniru, a svoj obol u ovoj lančanoj humanitarnoj akciji dali su Caritas i mladi. Naime, tijekom adventa Caritas i mladi prodavali su prigodne božićne poklone i božićne čestitke.

Caritas i mladi

Prikupljeni novac ovih je dana doniran Tini za daljnje liječenje, pa joj je tako 10.000 kuna uručio Caritas, a 2.000 kuna su uručili su mladi.
- Zahvaljujemo svim župljanima na njihovom doprinosu ovoj akciji, a posebna hvala našem Caritasu i mladima na izradi poklona i čestitaka. Mladi župe Prišlin i Caritas - divni ste i hvala vam na svakom trudu koji ste uložili za ovu humanitarnu akciju. Slobodno možemo reći da ste upravo vi inicijator ove akcije za našu Tinu. Svojom pozitivnošću pokrenuli ste doslovce lavinu akcija diljem cijelog Huma. Posebna zahvala Mladima župe Prišlin koji su bili glavni volonteri pomagači na Božićnom sajmu - istaknula je zamjenica načelnika Tanja Topić.

Lijek Spinraza

U ovu akciju uključila se i Vetropack Straža, tvornica stakla d.d. iz Huma na Sutli, koja je Tini Bračun donirala sobni bicikli, a donirat će i prijeko potreban elektrostimulator mišića. - Tina jako voli raditi na sobnom biciklu - rekla je mama Anja, istaknuvši kako je Tina zasada dobro, jedino je sada puno čuvaju da se ne izlaže virozama, kako ne bi oslabila. - Tina je svega svjesna, svoje bolesti i da su se za nju skupljali novci. Zaista se skupilo puno novaca. Nisam se nadala tolikom odazivu i akcijama, zahvaljujemo svima od srca - naglasila je Tinina mama koja prati sve vezano za lijek Spinraza. Spinraza je prvi lijek koji je u svijetu odobren za liječenje spinalne mišićne atrofije, a u organizmu oboljelog nadoknađuje SMN protein koji im nedostaje i zbog čijeg manjka dolazi do atrofije mišića.

Donacije građana

Ministarstvo zdravstva otvorilo je račun na koji se mogu uplatiti donacije za skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a. Broj računa objavljen je na internetskim stranicama Ministarstva zdravstva i na njega pravne i fizičke osobe mogu uplaćivati donacije za nabavu lijekova za liječenje spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma. No, roditelji vitalno ugrožene djece okupljeni u udruzi "Kolibrići" uputili su otvoreno pismo Vladi RH u kojem su iskazali nezadovoljstvo inicijativom Ministarstva zdravstva te istaknuli kako je oboljelima pomoć nužno i hitno potrebna, ali i ocjenjuju neprihvatljivim prijedlog da se novac
za lijekove osigurava uplatama pravnih i fizičkih osoba na račun proračuna s posebnim pozivom na broj. - Tražimo da se djeca liječe preko državnog proračuna, a ne donacijama i to bez obzira na tip bolesti i dob djeteta – rekla je Anja Bračun.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook