Prethodni članak
Sljedeći članak

Od ovog vikenda fiskalne blagajne moraju imati frizerke, automehaničari, postolari...

Porezni obveznici koji trenutno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od 1. srpnja 2017. izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja

  • postolar Dario Sovec

    postolar Dario Sovec

  • frizerka Iva Lež Novak

    frizerka Iva Lež Novak

  • fiskalna blagajna.JPG
  • postolar Dario Sovec
  • frizerka Iva Lež Novak
  • fiskalna blagajna.JPG

Od 1. siječnja 2017. godine podignut je prag za porezne obveznike kojima se dohodak od samostalne djelatnosti obrta i poljoprivrede i šumarstva, odnosno porez na dohodak po toj osnovi može utvrđivati u paušalnom iznosu te je proširen krug obveznika koji mogu utvrđivati dohodak i porez na dohodak u paušalnom iznosu na porezne obveznike koji obavljaju samostalnu djelatnost ugostiteljstva i/ili trgovine te porezne obveznike koji imaju izdvojenu poslovnu jedinicu ili proizvodni pogon, uz ostale propisane uvjete.

Nema više pisanja računa

U skladu s navedenim, budući da bi se time proširio krug obveznika koji ne bi više morali izdavati račune putem elektroničkih naplatnih uređaja, odredbom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koja stupa na snagu 1. srpnja 2017. godine, brisan je pojam „mali obveznik fiskalizacije“, stoji u obavijesti Porezne uprave. Dakle, porezni obveznici koji trenutno provode fiskalizaciju putem uvezane knjige računa, dužni su od 1. srpnja 2017. godine postupak fiskalizacije izdavanja računa provoditi putem elektroničkih naplatnih uređaja sukladno članku 16. Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Isto podrazumijeva da su putem uspostavljene Internet veze dužni svaki račun, koji se naplaćuje sredstvima koja se prema navedenom Zakonu smatraju gotovinom, dostaviti Ministarstvu financija, Poreznoj upravi na ovjeru.

Udar na male poštene ljude

- Mislim da je ovaj zakon prestrog za male obrtnike. Time se neće puno postići, a malim obrtnicima će zagorčati život. Strogoća se trenira na malima, koji ionako teško žive, koji nisu prevaranti nego pošteni ljudi, dok se, primjerice, turbo velikim poduzetnicima koji ne plaćaju PDV ne dogodi ništa – mišljenja je Ivan Bajsić, predsjednik Ceha trgovine Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, navodeći primjer jedne pokretne trgovine koja je svaki dan u drugom mjestu i kojoj uvođenje fiskalne blagajne komplicira puno stvari i neće je biti lako provesti.

Postolar

Davor Sovec, postolar iz Zaboka fiskalnu je blagajnu u svoju postolarsku radionicu uveo prije godinu dana jer ga je već tada, kaže, 'zahvatio' zakon. - Bili smo primorani, ali fiskalizacija nam znatno olakšava posao. Morali smo pisati račune, ovako je to jednostavnije – priznaje Sovec koji ističe kako su ga troškovi nabave opreme sa svim programima stajali oko 2.500 kuna. Iako, ako se njega pita, trebalo je ostati kao prije, jer su ovo samo dodatni nameti za male obrtnike.

Frizerka

Od 1. srpnja fiskalnu blagajnu moraju imati i automehaničari i frizerke. Frizerka Ivana Lež Novak zakon je preduhitrila, i to već prije tri godine. – S fiskalizacijom radimo već tri godine, iako nisam trebala. Fiskalnu sam blagajnu uvela odmah čim sam otvorila obrt. Nisu nikakvi dodatni troškovi, jedino nekad zna 'štekati' Internet, ali to se brzo riješi – rekla je Lež Novak.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook