Prethodni članak
Sljedeći članak

Most od Hušnjakovog do Palasa bit će turistička atrakcija koja će gradu dati novi vizualni identitet

Projekt uređenja lokaliteta Stari grad u Krapini prošao je 6 faza evaluacije te ušao u 7. fazu dodjele bespovratnih sredstava


Grad Krapina je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavio projekt „Crna kraljica', koji obuhvaća izradu projektne dokumentacije za daljnje uređenje lokaliteta Stari grad. - Izradom dokumentacije stvorile bi se pretpostavke za kandidiranje na natječaje za obnovu cjelokupnog lokaliteta u cilju njegovog sadržajnog i fizičkog povezivanja s naseljem te za unutrašnju obnovu i privođenje namjeni centralne zgrade Palasa, prepoznatljivog motiva Krapine, navodi gradonačelnik Zoran Gregurović. Prema obavijesti Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU projekt je uspješno prošao šest faza evaluacije te ušao u 7. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava odnosno donošenja odluke o financiranju.

Legenda o Barbari Celjskoj

Projekt uključuje revitalizaciju zgrade Palasa i valorizaciju kulturne materijalne i nematerijalne kulturne baštine, izgradnju pješačkog mosta koji će omogućiti pristup zgradi Palasa, ali i uspostaviti novi kulturno-turistički identitet grada, valorizaciju pećine te uređenje Parka skulptura Forma Prima u šumi Josipovac. Zgrada Palasa dio je nekadašnjeg Starog grada odnosno srednjovjekovne utvrde u Krapini, iznimno vrijedno, turistički neiskorišteno kulturno dobro, a ujedno i predmet prijave na natječaj. - Krapinska srednjevjekovna utvrda sagrađena je na brežuljku ispod kojeg se razvilo naselje Krapina. Od cjelokupnog kompleksa utvrde danas je ostao očuvan dvokatni stari objekt, pregrađen u 19. stoljeću. Arheološkim istraživanjima vršenim od 1994. godine od strane Instituta za arheologiju iz Zagreba na ovom spomeničkom kompleksu došlo se do značajnih podataka o velikom dvoranskom spomeničkom sklopu. Za krapinski Stari grad veže se i poznata legenda o Crnoj Kraljici tj. Barbari Celjskoj, koja kaže da se Barbara u Starom gradu 15. studenog 1405. vjenčala s hrvatsko ugarskim kraljem Sigismundom. Bila je kćerka moćnog i uglednog vladara Hermana II Celjskog, žena izuzetne ljepote, duhovita, puna energije, diplomatkinja, spretna vladarica, a suvremenici je opisuju kao zlu i opaku ženu sklonu muškarcima i intrigama – ispričao je Gregurović.

Dodatni zahvati

U ovoj prijavi legenda je iskorištena za tematsku valorizaciju turističkog dobra. Zgrada Palasa uvrštena je u registar kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Djelomično je obnovljena 2014. i 2015. godine. Nakon tih izvršenih radova zgrada još ne može biti stavljena u funkciju bez dodatnih zahvata. Podovi, zidovi, stropovi u unutrašnjosti su u derutnom stanju; od podnih obloga naziru se samo ostaci, nema električnih ni vodovodnih instalacija, sustava grijanja, sustava odvodnje ni sanitarnih prostorija. Prostor potkrovlja nema podne obloge. Takvo stanje onemogućuje odvijanje bilo kakvog sadržaja u objektu. Lokacija se nalazi na iznimno nepristupačnom prostoru te postoji pretpostavka i rizik da turistički lokalitet neće biti posjećivan ako se prije svega ne uloži u osmišljanje i uspostavu pristupnih putova.
Valorizacija pećine

Projektom je planirana izgradnja pješačkog mosta koji bi omogućio bi izravan prijelaz preko rijeke Krapinčice i željezničke pruge, od brda Hušnjakovo gdje se nalazi Muzej krapinskih neandertalaca i arheološko nalazište, do druge svije atrakcije – zgrade Palasa i pećine s atraktivnim suvremenim kulturno-turističkim sadržaja. Novi pješački most biti će moderan, vizualno usklađen s okolišem, stabilan, utemeljen i izrađen od suvremenih materijala. Planirano je korištenje obnovljivih izvora energije (kao ograda mosta) za potrebe otapanja snijega i leda. Novi pješački most riješio bi problem pristupačnosti, ali i doprinio cjelovitom oblikovanju branda grada tj. identiteta destinacije. Ideja se temelji na legendi što je i opisano u Pričama o Čehu, Mehu i Lehu. Novi most tako bi postao nova turistička atrakcija kojom bi svaki posjetitelj želio proći, a grad Krapina dobio bi novi vizualni identitet – ističe gradonačelnik, dodavši da bi se obnovom Starog grada zadovoljila i potreba za multimedijalnom konferencijskom dvoranom. Uveo bi se i stalni postav s tematskim sadržajem Crne Kraljice, uspotavila ugostiteljska ponuda i suvenirnica, osvijetlila i opremila info – tablama pećina na Starom gradu, koja je tematska poveznica kulturnog i turističkog sadržaja zgrade Palasa i nalazišta Hušnjakovo te kao takva u potpunosti zaokružuje turističku ponudu grada.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook