Prethodni članak
Sljedeći članak

MILIČKI: 'Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti učiniti Mariju Bistricu još i boljom'

Uz Dan Općine Marija Bistrica razgovarali smo s načelnikom Josipom Miličkim

  • Učiniti Mariju Bistricu još boljom Josip Milički u uredu.JPG
  • Budući vrtić

    Budući vrtić

  • Buduća mrtvačnica

    Buduća mrtvačnica

  • Učiniti Mariju Bistricu još boljom Josip Milički u uredu.JPG
  • Budući vrtić
  • Buduća mrtvačnica

Jedan od najsvečanijih dana u Mariji Bistrici svakako je 13. srpnja, Svetkovina Majke Božje Bistričke, koja se slavi i kao Dan Župe Uznesenja BDM, Svetišta MBB-e, ali i kao Dan Općine Marija Bistrica. Tim smo povodom, ususret ovom velikom bistričkom prazniku razgovarali s načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim, koji je nedavno krenuo u svoj drugi mandat.

ZL: Nedavno je započeo Vaš drugi mandat. Nije bilo previše nedoumice kod žitelja Općine Marija Bistrica i sa svojom ekipom nastavljate posao koji ste započeli prije 4 godine?

Milički: (smijeh). Zar su zaista prošle 4 godine?!. Šalu na stranu, moram reći da su ove 4 godine zaista prošle brzo. Vrijeme zaista brzo prolazi. A ja se nadam da je to znak da smo odradili puno posla. A i uvjerljiva pobjeda morala bi biti znak da radimo dobar posao i da su građani prepoznali i podržali naš izborni program.

ZL: Kad kažete dobar posao, na što prije svega mislite?

Milički: Jedan od naših glavnih ciljeva je bilo uređenje sustava, tj. uvođenje reda u poslovanje Općine. Uspjeli smo uređenjem sustava dignuti proračun. Naime, sa 12,5 milijuna osnovnog proračuna došli smo do 15 milijuna, bez obzira na poreznu reformu, koja nam je prošle godine smanjila prihode za 750 tisuća kn. Taj dodatni prihod je bio preduvjet za drugi pravac, a to je da otkupimo zemljište, da nađemo zonu budućeg javnog i društvenog sadržaja. Da nismo otkupili tu zemlju, a otkupili smo površinu od 50 tisuća kvadratnih metara po jedinstvenoj cijeni od svih vlasnika, mi danas ne bi mogli pričati niti o mjerama EU, niti o projektima vrtića, groblja, buduće srednje škole, hodočasničkog centra i svega onoga što je planirano u toj zoni.

ZL: Nabrojite nam neke od projekata koji su odrađeni?

Milički: Tu je uređenje Zagrebačke i Nove ceste sa kompletnim nogostupom, sa tlakavcima, sa novom rasvjetom, sve skupa vrijednosti gotovo 5 mil. kuna, od čega je Općina sama izdvojila milijun i pol, zatim uređenje starog groblja, sa preko milijun kuna, a ove godine raspisan je natječaj za uređenje zadnje, desne grobne staze. Intervenirali smo i na groblju u Lazu. Intervenirali smo i po pitanju osnovne infrastrukture, a da se to gotovo i ne vidi. Od vodovoda našeg, do javne rasvjete koja je uvedena u neka mjesta koja ju nažalost još nisu imala, uredili smo zonu oko Doma zdravlja, tzv. Bašču ispod njega, zatim izgradili novo funkcionalno parkiralište te dali pravo građenja Domu zdravlja, što je rezultirao i obnovom same zgrade Doma zdravlja. Vrlo nam je važno riješiti i problem bivše Tehnomehanike. Uspjeli smo osigurati dobivanje stare poslovne zgrade na korištenje, a sada je u tijeku rješavanje ovog drugog dijela, tj. pronalazak investitora za oživljavanje proizvodnje u halama.

ZL: Turizam je također važna grana razvoja Marije Bistrice. Kakvi su pokazatelji?

Milički: Evo malo statistikee. 2013. godine imali smo 12.222 noćenja, a 2016. godine 20.479. Posjetitelja je bilo 2013. godine oko 800 tisuća, a lani preko milijun. Ležajeva je više za 30, ali tu postoje rezerve, posebice u privatnom smještaju pa i za jedan Hostel. U turizmu smo preko raznih ministarstava odradili lijepe projekte. Evo nedavno smo u Cerinama otvorili Centar za posjetitelje, to je i projekt suradnje sa partnerima iz Hrvatske i Slovenije KULT-PRO.

ZL: Za turizam su posebno važne i dvije manifestacije?

Milički: Naravno, i mi smo svjesni toga i jako nam je stalo do naših manifestacija, posebno Adventa u Mariji Bistrici i Ljeta u Mariji Bistrici, koje traje ovih ljetnih mjeseci. Advent je svake godine sve bolji, proširujemo sadržaje, a Ljeto u Mariji Bistrici je jednako važna manifestacija. Na kraju krajeva, u sklopu nje je najsvečaniji dan za našu Općinu, Svetkovina MBB-e, 13. srpnja, kada slavimo i Dan Općine. Stoga i koristim i ovu priliku da svim žiteljima Općine Marija Bistrica i svim župljanima Župe Marija Bistrica zaželim sretan Dan Župe i Općine, u nadi da ćemo svi skupa zajedničkim snagama Mariju Bistrici učiniti još boljom.

ZL: U Općini Marija Bistrica traje i iščekivanje rezultata natječaja, po mjeri 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, sa podmjerom 7.4. Naime, prijavljena su dva projekta: izgradnja DV Pušlek i izgradnja nove mrtvačnice i proširenje groblja.

Milički: Na tim projektima smo doslovno radili 3 godine. Nismo imalo zemljište, nismo imalo adekvatan prostorni plan, niti dokumentacije. Svi znamo da smo uspjeli otkupiti zemljište i za vrtić i dokupiti za groblje, izradili smo idejne prijedloge, javno su odabrani prijedlozi idejnih rješenja, dobilo smo sve dozvole i pripremili ''more'' dokumentacije upravo za prijavu na mjeru 7.4. Sada smo u iščekivanju rezultata i daj Bože da još ove godine potpisujemo ugovore za oba projekta. Spremni smo i na drugu fazu, koja još puno zahtjevnija, a to je upravo praćenje i provedba projekta. S nestrpljenjem očekujemo rezultate bodovanja.

ZL: Nedavno je Općini stiglo još jedno veliko priznanje vezano uz istraživanja proračunske transparentnosti, prema kojem je Općina dobila izvrsne ocjene i nalazi se u samom vrhu?

Milički: To je velika pohvala za naš rad i ujedno obveza da se držimo tog visokog standarda. Transparentnost proračuna je temeljna stvar koja upućuje da se i svi projekti i programi koje provodimo vode načelom visoke transparentnosti i odgovornosti.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook