Prethodni članak
Sljedeći članak

Mihovljan će graditi vrtić za djecu s posebnim potrebama

Općina Mihovljan planira graditi vrtić za djecu s posebnim potrebama i to na zemljištu tzv. starog grada, odnosno na prostoru dviju kurija i gospodarske zgrade na brdu iznad samog centra Mihovljana, velikog zdanja koje je jedno vrijeme bilo u vlasništvu 'zloglasnog' hrvatskog bana Rakodzcay.


Općina Mihovljan planira graditi vrtić za djecu s posebnim potrebama i to na zemljištu tzv. starog grada, odnosno na prostoru dviju kurija i gospodarske zgrade na brdu iznad samog centra Mihovljana, velikog zdanja koje je jedno vrijeme bilo u vlasništvu 'zloglasnog' hrvatskog bana Rakodzcay.

Atraktivan je to položaj na 6.000 kvadrata zemljišta koje je u vlasništvu Općine. Zgrade su u ruševnom stanju, a do nedavno su bile pod zaštitom kao spomenik kulturne baštine.

-Gradnja vrtića za djecu s posebnim potrebama projekt je Općine Mihovljan koji je važan za širu društvenu zajednicu, jer takvog vrtića u Krapinsko-zagorskoj županiji nema, dok je djece vrtićke dobi s takvim potrebama pedesetak na području županije. Tako da roditelji ne bi više morali prevaljivati kilometre da bi svojoj djeci pružili adekvatnu skrb – rekao je načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić.

Ideja odlična

Uređenjem tih zgrada, kaže načelnik, dobili bi se novi korisni objekti za smještaj djece, a ujedno otvorila i nova radna mjesta. O rokovima gradnje još je prerano govoriti, no ideja se svidjela svima. Što se tiče financiranja, Općina planira aplicirati na sredstva iz EU fondova.

Idejni projekt prezentirala je Projektantska kuća Hršak&Hršak iz Zagreba.

Prema riječima projektanta, zgrade su zapuštene i treba ih obnoviti iz temelja. Vanjski dio ne bi se dirao, već se bi uredio u izvornom obliku. S obzirom da su objekti jako stari, vrlo je malo podataka o zgradama, a podaci na terenu i katastru su različiti. Projektant Tin Hršak pohvalio je inicijativu o izgradnji vrtića u zaštićenim zgradama. Dodao je i da je to svojevrstan presedan na ovim prostorima. Općina planira u te prostore smjestiti vrtić za djecu s posebnim potrebama, ali i vrtić za svu ostalu djecu.Vrtić prema pedagoškim standardima mora imati sve prateće sadržaje.

Dakle, od Uprave, blagovaonice, kuhinje, boravka, igraonice itd. Kako su pojasnili projektanti u postojeće prostore koji bi se obnovili mogle bi biti smještene četiri intenzivne jedinice po 12 mališana. Sveukupno 48 djece. Inače, jedna je kurija prenamijenjena u lovački dom, no lovci su je spremni ustupiti za potrebe dječjeg vrtića u zamjenu za dom na drugoj lokaciji.

Zahtjevan, ali isplativ projekt

U općini Mihovljan i inače, brinu za djecu s posebnim potrebama, pa je tako i u OŠ Mihovljan osnovan posebni razredni odjel, a škola ima i lift za takvu djecu kako bi se što lakše integrirali u zajednicu. Iz tog je razloga u raspravi sudjelovala i ravnateljica škole Ljubica Ljubičić koja je naglasila da ako se već ide u realizaciju vrtića, on se mora graditi po svim europskim standardima.

Volja postoji, ideja je pozdravljena, no načelnik Bartolić se jedino boji kako bi možda glavobolje mogli zadavati konzervatori. Bio je ovo prvi sastanak projektanta i predstavnika općine koji su zaključili da je ovo zahtjevan i skup, ali dugoročan i isplativ projekt. U realizaciju ovog korisnog projekta uključit će se KZŽ, ZARA, ali i Centri za socijalnu skrb.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook